Hindistan, İran’a petrol borcunu Halkbank’tan ödedi

Güncelleme Tarihi:

Hindistan, İran’a petrol borcunu Halkbank’tan ödedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2011 00:00

Hindistan, 5 milyar doları bulan petrol borcu için İran’a 1 milyar Euro (1.4 milyar dolar) ödeme yaptı.

Haberin Devamı

İranlı bir yetkili, bunun, yaptırımlar nedeniyle yıl boyu bloke olan ödemelerle ilgili problemin sonuna gelindiği anlamını taşıdığını söyledi. Hindistanlı rafineriler, ödemenin ardından İran’ın Eylül ayından itibaren günlük 400 bin varil petrol ihraç etmesini bekliyor. İran Petrol Bakan Yardımcısı Ahmed Kalebani, Hindistan’ın İran’dan satın aldığı petrolden dolayı biriken 4.8 milyar dolar borcundan 1.4 milyar dolarını ödediğini bildirdi.

Halkbank üzerinden

Reuters’a konuşan Hindistanlı kaynaklar, rafinerilerin 1.4 milyar dolarlık ödemeyi Halkbank üzerinden yaptığını söyledi. Kaynaklar, rafinerilerin vadesi gelmiş borçlarını önümüzdeki günlerde ödemek istediklerini de ekledi.

Müşteriler arttı

Çin’in ardından İran’ın en büyük petrol müşterisi olan Hindistan’a petrol satışının devam ettiğini kaydeden Ahmet Kalebani, petrol satışında bir sorun olmadığı gibi,  İran’dan petrol almak isteyen ülkelerin ve müşterilerin sayısında artış olduğunu kaydetti. Aynı zamanda İran Milli Petrol Şirketi Genel Müdürü olan Kalebani, Hindistan’ın ödeme probleminin, diğer önemli pazarlara sıçradığına yönelik iddiaları da yalanladı.

Haberin Devamı

Tek borçlu Hindistan

Çin ve Güney Kore’nin İran’a olan petrol borcuyla ilgili Bankı Milli’nin petrolden dolayı alacak tek yetkili merci olduğunu hatırlatan Kalebani, “Bugüne kadar Banka’dan, Güney Kore veya Çin’le ilgili herhangi bir sorun yaşandığına yönelik rapor gelmedi. Biz de Hindistan dışında herhangi bir ülkeyle sorun yaşanmadığını varsayıyoruz” dedi.

Petrolü kısmadık

Kalebani, İran’ın Hindistan’a ödeme baskısı kurmak için Ağustos ayında petrol ihracını kıstığına yönelik iddiaları reddederek, ihraç seviyelerinin normal seyrettiğini söyledi. Hintli rafineriler ise İran’ın Ağustos ayı için sağlam bir ham kaynak planı sunmadığını, alternatif aramak zorunda kaldıklarını söylediler. Bazı Hintli rafineriler, İran petrolünün yerine Ağustos’ta 3 milyon varillik Arap petrolüne yöneldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!