Hey Dış Ticaret 1 milyar dolarlık ihracat hacmi hedefliyor

Güncelleme Tarihi:

Hey Dış Ticaret 1 milyar dolarlık ihracat hacmi hedefliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2008 18:02

Hey Grup tarafından bir yıl önce kurulan Hey Dış Ticaret A.Ş.’in, bir yılda 42 üye ve 200 milyon dolar ihracata ulaştığı bildirildi.

Gelecek yıl için 150 şirket ve 700 milyon dolar ihracata ulaşmayı hedefleyen şirket, 2010 için ise 200 şirketle 1 milyar dolar ihracat hacmine ulaşmayı hedefliyor.

Hey Dış Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, Hey Group’un ilk şirketi olan Hey Tekstil’i 17 yıl önce kurduklarını anlatarak, o yıllarda Türkiye’nin ihracatının yaklaşık 15 milyar dolar olduğunu anımsattı. Bektaş, şu anki ihracatın 120 milyar doları geçtiğini kaydederek, “Hey Tekstil'in ihracat büyümesi 4 milyon dolardan başladı, bugün 200 milyon dolarları geçti. O günden bugüne Türkiye’nin ihracatı sekiz kat, Hey Tekstil’in ihracatı ise elli kat büyüdü” dedi.

“ARTIK YENİ MODELLER YARATILMALI”

Hey Tekstil’in, tekstil ve hazır giyim sektörünün yanı sıra ihracatın da lokomotifi olduğunu dile getiren Bektaş, başından beri üretimi dünya standartlarında ve dünyanın önemli markaları için yaptıklarını söyledi. Bektaş, Esprit, Levi’s, Tommy Hilfiger, H&M, Calvin Klein gibi büyük markaların dünyadaki en önemli üreticilerinden olduklarını kaydederek, Türkiye’de dönem dönem krizlerle karşılaştıklarını bunlardan birinin Çin merkezli bir ihracat patlaması olduğunu belirtti. Hazır giyimciler olarak korkmadıklarını bildiren Bektaş, bunun üstesinden ise, farklılaşarak ve Avrupa pazarında büyüyerek geldiklerini aktardı. Bektaş, şimdi yeni bir model yaratılması gerektiğine işaret ederek, “Türkiye değişiyor, artık Türkiye ucuz ürün üreten değil, kaliteyi yaratan, modayı takip eden, kendi tasarımları ile bir üretim markası. Bu yıl 25 milyar dolar ihracatı bulacaktır” diye konuştu.

Günümüzde imalatçıların ve ihracatçıların kümeleşmesi gerektiğini vurgulayan Bektaş, “Nasıl üretimde Anadolu’da kümeleşmişsek şimdi de dış ticaret şirketleri etrafında kümeleşmemiz gerekir. Bu kümeleşme hepimizin üretim yeteneğine katkı olduğu gibi, dış ticaret işlemlerinde de kolaylık, çabukluk ve finansal kaynaklar yaratacaktır. Bu dinamizm, Cumhuriyetimizin 100. yılında 500 milyar dolar ihracat yapan bir ülke hedefine kilitleyecektir” dedi.

“HEDEF, GELECEK YIL 700 MİLYON DOLARLIK İHRACAT”

Dış Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Ayhan Çalışkan da, dış ticaretin büyük bir sorumluluk ve güven gerektirdiğinin altını çizerek, çalışacakları imalatçıları titizlikle seçtiklerini aktardı. Çalışkan bir yılda 42 imalatçı firmanın şirkete katıldığını bildirerek, Haziran sonu itibariyle ihracatta 200 milyon doları geçtiklerini dile getirdi. Yıl sonuna kadar 75 üretici firmayla 400 milyon dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini anlatan Çalışkan, “Önümüzdeki yılın sonunda 150 şirketle 700 milyon dolar, 2010’da ise 200 şirketle 1 milyar dolar ihracat hacmine ulaşacağız” dedi.

Çalışkan, şirketi uluslararası bir marka yapmak ve yurtdışındaki finans piyasalarına açılarak, imalatçılara daha ucuz ve daha uzun vadeye yayılan mali kaynak sağlamayı hedeflediklerini anlatarak üye olan imalatçı firmalarla güç birliği oluşturulacağını ve çözüm ortaklığı yapılacağını ifade etti. Yabancı finansman şirketlerinin de yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyleyen Çalışkan, “Yaptığımız işin kalitesini ve büyüme eğilimini gören finans sektörü, bizimle ilgilenmeye başladı. Almanya, Fransa, İsviçre gibi ülkelerdeki çok sayıda banka ve faktoring şirketinden görüşme talepleri geliyor. Aralarında Deutche Bank, Swiss Bank ve ABN Amro gibi dünya devlerinin bulunduğu BANKA ve ICF ve DARUMA gibi finans kuruluşlarından, ihracatçının uygun koşullarda yararlanabileceği krediler üretmek mümkün olabilecek. Böylece bu birlikten doğacak sinerjiden de, tüm müşterilerimiz yararlanacaktır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!