Herkes hapı yuttu

Güncelleme Tarihi:

Herkes hapı yuttu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2012 00:00

İstanbul’da 45 ayrı adrese eşzamanlı operasyon düzenleyen polis, 300 bin kutu sahte ilaç ele geçirdi. Ele geçirilen ilaçların büyük bir kısmı “cinsel gücü artırıcı” ürünler olurken, 30 kişi de gözaltına alındı. Sahte ilaçlar, sağlık açısından da büyük risk taşıyor.

Haberin Devamı

İSTANBUL polisi 6 ay süren teknik takibin ardından sahte hap üreten bir çetenin Rami Kışla Caddesi üzerindeki Paşmakçı Sanayi Sitesi’nde iki imalathanesinin de aralarında olduğu 45 ayrı adrese dün eş zamanlı operasyon düzenledi. Depo sahibinin de aralarında bulunduğu 30 kişinin gözaltına alındığı operasyonda, 300 bin kutu sahte ilaç ele geçirildi. İlaçların büyük bir kısmını “cinsel gücü artırıcı” ürünler oluşturuyor.

CİHAZLAR DA TOPLANDI

İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerinin baskın yaptığı adreslerden birisi de Rami’de bir sanayi sitesiydi. Paşmakçı Sanayi Sitesi’ndeki baskında ekipler, bir milyona yakın hap ele geçirdi. Aralarında ünlü markaların cinsel içerikli haplarının da bulunduğu antibiyotik ve ağrı kesici özelliği bulunan ilaçlara el konuldu. Ayrıca baskında hapın üretim aşamasında kullanılan cihazlar da toplandı.

Haberin Devamı

İLK BÜYÜK BASKIN

Detaylı araştırmada poşetler içerisinde kafein maddesine de rastlayan ekipler, toplanan ilaçların ve henüz içeriği belirlenemeyen toz maddelerin incelenmek üzere Polis Kriminal Laboratuvarı’na gönderileceği belirtti. Bir emniyet yetkilisi daha önce sahte ilaçlara rastlanıldığını ancak ilk defa bu kadar büyük bir atölyeye baskın düzenlendiğini söyledi.

NASIL HAZIRLANIYOR

Çete üyeleri önce hapların numunelerini alarak hapın üzerine basılacak logo ya da markanın adının bulunacağı kalıbı hazırlıyor. Ardından üyeler henüz içeriği belirlenemeyen kimyasal maddeleri karıştırdıktan sonra kalıplara göre bölerek hap şekline getiriyor. Daha sonra bu haplar fırınlarda bir süre tutulduktan sonra renklendirici maddeler ile renklendiriliyor ve parlatıldıktan sonra kutulara konuluyor. İlaçlar sağlık açısından büyük risk taşıyor.

İnternette satılan ürünlere de dikkat

TÜRK Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, merdivenaltı üretim olarak adlandırılan, kim tarafından, nasıl üretildiği belli olmayan ve internetten satılan ürünlerle ilgili vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. İstanbul’da düzenlenen operasyonda, sahte ilaçlar ele geçirildiğini hatırlatan Çolak, insan sağlığıyla oynayan kaçak üretim yerlerinin varlığının halkı ve sağlıkçıları endişeye sevk ettiğini, halk sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini belirtti.  “Polis tarafından gerçekleştirilen operasyondaki yerler gibi, ‘merdivenaltı üretim’ olarak adlandırdığımız, kim tarafından, nasıl üretildiği belli olmayan ve internetten satılan ürünlerle ilgili vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz” değerlendirmesinde bulunan Çolak, bu tür ürünlerde çok rahat sahtecilik yapılabildiğine dikkati çekti. Sağlık Bakanlığı kontrolünde yürütülen ve Türkiye genelindeki tüm eczanelerde başarıyla uygulanan İlaç Takip Sistemi (İTS) sayesinde bir ilacın üretimden hastaya ulaşıncaya kadar tüm aşamalarda sisteme kaydedilerek veri tabanında saklandığını belirten Çolak, eczaneden alınan ilaçların sahte olamayacağını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!