Her işe burnumu soktum Levi’s’ın zirvesine çıktım

Güncelleme Tarihi:

Her işe burnumu soktum Levi’s’ın zirvesine çıktım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2006 00:00

Haluk Aksoy Levi’s Türkiye’de 15 yıl önce bilgi işlem sorumlusu olarak işe başlayıp, genel müdürlüğe yükseldikten sonra Levi’s Avrupa’da marka planlamanın başına geçti. Her işe burnunu sokarak "Bay Çözüm" lakabını alan Aksoy kısa sürede Avrupa Başkan Yardımcısı oldu.

Ürünün rafa gidiş süresini 9 ve 3 aya kadar indiren Aksoy, kısa süreli teslimatlar için sadece Türkiye’yi seçti. Aksoy böylece "Levi’s hantallaştı" eleştirilerini ortadan kaldırdı.

LEVI’S Türkiye’de 15 yıl önce bilgi işlemden sorumlu olarak işe başlayan ardından satışın başına geçen en son genel müdürlük yapan Haluk Aksoy’u, Levi’s Strauss, Avrupa’ya marka planlamanın başına çağırdı. Her işe burnunu sokma, sürekli çözüm üretme takıntısı sayesinde Avrupa’da satış ve lojistikten de sorumlu hale gelen Aksoy "Bay Çözüm" lakabını aldı ve Avrupa başkan yardımcısı oldu. Ürünlerin perakendeciye tesliminde yüzde 95 vakit garantisi sağlayan Levis’ın altın çocuğu Aksoy, normalde 12 ay olan ürünün rafa gidiş süresini 9 ve 3 aya kadar indirdi. Üç ayda teslimatlar için sadece Türkiye’yi seçen Aksoy böylece Levis’ı Avurpa’da daha trendi bir marka haline getirdi.

HER İŞ BURNUMU SOKTUM: 2000’de Levi’s Avrupa’da marka planlamanın başına geçtiğini ve orada da 2 yıl kalmayı planlayan Aksoy şunları söyledi: "Tabii yine rahat durmadım. Her işe burnumu soktum. Depolar arasında sorunlar yaşanıyordu. Projelerle bunları çözdüm. Üretim, ürün, satış, dağıtım ayaklarını yöneten İş performansı geliştirme bölümü yaratmayı önerdim. Ürün dağıtımında herkes gibi aksaklıklar yaşıyorduk. Malın müşteriye yüzde 95 vaktinde teslimini garanti ettim. İnanmadılar ama birimin kurulmasına izin verdiler. Bir buçuk yıl önce bunu başardım bütün Avrupa operasyonu ve müşteriler şaşırıp kaldı. Bu başarı bana başkan yardımcılığını getirdi."

SIK ÜRETİM PROJESİ: Aksoy, tekstilde özellikle jeande genel olarak 2 sezon olduğunu ancak yılda 12-16 koleksiyon hazırlayan markaların yarattığı rekabete de değinerek Levi’s için bir yıl önce geliştirdiği Sık Mal Üretimi projesini şöyle aktardı: "Avrupa’da 350 kadar Levi’s mağazası var. Şu anda perakendenin sadece yüzde 16’sını kendi yapıyor kalanı franchise. Bir malın üretilip, mağazaya gitmesi 12 ay sürüyor. Bunu 12, 9 ve 3 ay olarak şekillendirdik. Daha sık mal üretimini sağladık. Yüzde 16’lık kesim için toptan ile perakende arasındaki satışı kaldırdık. Otomatik olarak malın rafa gitme süresi 9 aya indi."

TÜRKİYE İYİ ÖRNEK: Türkiye’nin pahalı ama tasarım üreten bir ülke olduğunu belirten Aksoy, kısa terminli üretim için Türkiye’yi kullandıklarını söyledi. Levi’s Avrupa başkanını ikna etmek için Türkiye’ye getirdiğini anlatan Aksoy şunları söyledi: "Artık al bunu üret dönemi bitti. Yabancı alıcı gelince shoowroom, tasarım, yenilik görmek istiyor. Continuos Buy (sürekli alım) dediğimiz yöntemle Türkiye’deki tasarımcı ve ürün geliştirmenin katkısıyla tedarik bir araya geliyor yeni koleksiyonlar hazırlanıyor. Sürekli olarak alım devam ediyor. Bunu sadece Türkiye’den yaptık. Böylece dört ayrı alım yaptık. Şu anda Levi’s mağazalarında satılan ürünlerin yüzde 80’i 12 aylık, yüzde 15’i 9 ve yüzde 15’i de 3 aylık alımlardan oluşuyor."

STRATEJİK TEPKİ TAKIMI: Aksoy sürekli alım için Stratejik Tepki Takımı kurduklarını kaydederek 7 kişilik ekibin 9 ve 3 aylık alımlar için trendi yakalayıp, buna uygun ürün tedariki sağladıklarını söyledi. Raflardaki ürünlerin yüzde 60’ının 9 ve 3 aylık dönemlik alımlar olmasını hedefleyen Aksoy, oluşturdukları sistem sayesinde "Levi’s hantallaştı. Trend dışı kaldı" eleştirilerini bertaraf ettiklerini kaydetti.

Artık trendi merkez belirlemiyor

DNA, Blue, Red Tab, Vintage alt markalara da değinen Haluk Aksoy 1.5 yıl önce daha trendi, trend belirleyen bir marka olduklarını söyledi. Aksoy "Artık trendleri merkez belirlemeyecek. Merkez ülkeyi, ülke merkezi etkileyecek ve trend belirlenecek. Koleksiyonlar ülkelerin isteklerine göre hazırlanacak..

Elimi kaldırıp 5 ay genel müdür oldum

LEVI’S Avrupa’nın sadece Avrupa’ya odaklanmak için Türkiye’yi bu bölgeden ayırdıklarını Asya’ya bağladıklarını hatırlatan Haluk Aksoy, "Geçen yıl Benelüks ve İskandinav ülkeleri genel müdürü görevinden ayrıldı. Acilen bir genel müdüre ihtiyaç vardı. Ben de elimi kaldırıp Mart 2006’ya kadar 5 aylığına bu yoğunluğun arasında bir de genel müdür oldum" dedi.

Ünlü olacağım, hedefim Avrupa başkanlığı

ÇÖZÜM bulmaya özel bir ilgisi olduğunu belirten Haluk Aksoy "Bana Levis’ta Mr. Fix (Bay Çözüm) demeye başladılar. Her işe burnumu sokarım ben. Nasıl ünlü olunur diye çalışıyorum. Bu yüzden sürekli çözüm üretiyorum. Hiperaktifim. Dayanamıyorum. Eğer bir sorun varsa benim mutlaka bir önerim, çözümüm vardır. Risk almaz, rahat kalırsanız ünlü olamazsınız" dedi.

’Bay Çözüm’ün son projesi

HALUK Aksoy Levi’s Avrupa için geliştirdiği en son projesini şöyle anlattı: "Bütün satış elemanlarına birer laptop ve GPRS kartı verdik. Bir ağ kurduk ve yeni bir yazılım geliştirdik. Merkezdeki bilgilere sürekli sahipler. Mağazanın siparişlerini anında merkeze iletiyor ve merkezdeki stok durumunu anında görebiliyorlar. Hemen sipariş veriliyor ve ne zaman teslim edileceği söyleniyor. Ayıra bu yazılımda söz konusu mağazada en iyi satılan ürünler de hemen görünüyor. İnanılmaz zaman, hız kazanıyor ve tasarruf sağladık. Temmuzda başladık. Daha çok müşteri ziyareti ve memnuniyeti sağladık. Aslında bu sistemi biz Türkiye’de 1998’de kullanmıştık. Projenin ikinci bir ayağı da var. Burada sistemi mağaza sahibine veriyoruz. İnternet bankacılığı gibi. Satış elemanının gelmesini beklemeden online bütün bu saydıklarımı yapabiliyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!