Her ilaç kutusunun bir ‘kimliği’ olacak

Güncelleme Tarihi:

Her ilaç kutusunun bir ‘kimliği’ olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2010 00:00

İlaç takip sistemi kapsamında 1 Ocak’tan itibaren üretilen ürünlerde, kupür yerine “ilacın kimlik numarası” olarak adlandırılan “karekod” yer alacak.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, İlaç Takip Sisteminin nasıl uygulanacağına açıklık getiren genelgede, şu bilgileri verdi:
Sağlık Bakanlığı’na “ilaç güvenliliğinin sağlanması” görevinin verildi. Bu amaçla ilaçların izlenebilirliğinin sağlanması için “Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği”nde değişiklik yapıldı. Buna göre ürünlerin üzerinden kupür kaldırılarak yerine “karekod” adıyla yeni bir tanımlayıcı konuldu.
Üretim tarihi 1 Ocak 2010’dan sonra üretilen tüm ürünlere karekod konulacak. Üretim tarihleri 2010 içindeyse, ithal ürünlere de mutlaka karekod konulacak. 1 Ocaktan önce kupürlü olarak üretilen ürünlerin, kupürleri iptal edilerek üzerine “karekod” konulabilecek. Ya da 1 Ocak 2011 tarihine kadar eskiden olduğu gibi kupürlü satılabilecek.
İlaç Takip Sistemi, ilaç güvenliğinin sağlanmasında rol oynayacak. İlaç güvenliliğinin en önemli muhatabı olan eczacılarımızın karekodlu ilaçların satışına ağırlık vererek ilaç güvenliliğinin iyileştirilmesine katkıda bulunmaları bekleniyor.

Haberin Devamı

İlaç takip sistemi nedir

SAĞLIK Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu İlaç Takip Sistemi, birer numara verilen ürünlerin, üretim aşamasından hastaya ulaşıncaya kadar her aşamada takip edilmesine olanak sağlayacak. Bu şekilde sisteme kaydedilen ilacın satışı sırasında öncelikle onay alınacak. Sistemin onay vermesi halinde satış gerçekleştirilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!