Hentbolla hayata tutunan şampiyon kızlar

Güncelleme Tarihi:

Hentbolla hayata tutunan şampiyon kızlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2023 07:00

Kastamonu’da gündem ne futbol ne de voleybol. Kentin gündeminde kadın hentbol takımı var. Takımda sadece kentin değil Anadolu’nun birçok ilinden gelen dezavantajlı ailelerin kızları oynuyor. Onları turnuva turnuva dolaşıp keşfeden, ailelerinden 13 yaşındayken alıp eğiten, milli sporcu yapan ise kulübün kurucusu antrenör Fatih İkbal. “Fatih Hoca hayatımızı değiştirdi, bizi üniversiteli yaptı” diyen kızların hayali Avrupa’ya gitmek.

Haberin Devamı

Bu gelenler hentbolcu kızar değil mi diye parmakla gösteriliyor, Kastamonu’da nereye gitseler alkışlanıyorlar. Kent halkı futbol ya da voleyboldan çok hentbolcu kızlarını takip ediyor. Bu bir günde olmamış elbette. Uzun yıllardır kentte hentbola ama ille de kadın hentboluna yatırım yapılmış. Bu başarının arkasında idealist spor eğitmenleri var. Öyle ki basketbolda NBN, futbolda Real Madrid neyse kadınlar hentbol liginde de Kastamonu o anlama geliyor.

‘Neden Kastamonu’ diye merak ettim, kalktım gittim.

CUMHURİYET KIZLARI

Kastamonu Dinamik Kadın Hentbol Takımı’nın antrenman saatine denk geldim. Hentbola dair pek bilgim yok. Benim gözüm kızlarda. Işıltıları gözlerimi alıyor. Gözlerine bakınca cumhuriyetin yüzüncü yılını kutlamak için bayrak açmaya gerek yok. ‘Bu cumhuriyet kızlarından daha büyük bir simge ne olabilir ki’ diyorsunuz.

Haberin Devamı

Onları takıma kazandıran, kapı kapı dolaşıp “Kızınız çok yetenekli, eğer eğitim alırsa hayatının değişeceğine inanıyorum” diyerek ikna eden meşhur ‘Fatih Hoca’ ile tanışıyorum. Fatih Muhammed İkbal, 2019-2023 Arası Yıldız Milli Takım antrenörü. Kastamonu Dinamik Spor Kulübü’nün de kurucusu. Yıllarını hentbola, yetenek keşfine, Anadolu’da kendi ayakları üzerinde sağlam duran kızların artmasına adamış. Kendisi de 10 yaşında bir kız babası. “Evde bir, kulüpte 30 kızım var” diyor. Öğreniyorum ki Kastamonu Dinamik Spor Kulübü’nün Kadın Hentbol Takımı birinci ligi silip süpürüyor. Birçok kupa almışlar. Fatih Hoca, “Ama Süper Lig’e çıkmamaya dikkat ediyoruz” diyor. Neden?

Hentbolla hayata tutunan şampiyon kızlar

DESTEK İLE BÜYÜYECEĞİZ

Fatih Hoca’nın yaptığı iş, dev bir gençlik projesi aslında. Farklı şehirlerden gelen yeteneklerin barınma, maaş, eğitim süreçlerinden sorumlu. Yani ciddi bütçe gerektiren süreç. Bir takımın Süper Lig’de yer almasının ciddi bir maliyet gerektirdiğini söylüyor. “Ama bu yıl farklı” diyor. Çünkü bu yıl Cengiz Holding şirketlerinden Eti Bakır, Kastamonu Dinamik Kadın Hentbol Takımı’na sponsor olmuş. Şirketten Fatih Hoca’ya açık çek var. Fatih Muhammed İkbal, “Şu anda Süper Lig’de bile erkeklerde sanırım 12, bayanlarda 11 takımımız mücadele ediyor. Birinci Lig de dahil sezonun sonunu 5-6 takım göremeyecek diye düşünüyorum. Çünkü bütçeler gerçekten hem sponsor olmak isteyenleri hem de kulüpleri çok zorluyor. Kapatınca da ne oluyor, o sporcu işsiz kalmış oluyor” diye anlatıyor durumu.

Haberin Devamı

Milli sporcular Kastamonu’ya genellikle 13 yaşında geliyor. Kulübün yurdunda kalıyor; bir yandan eğitim bir yandan da spor kariyeri devam ediyor. “Nikah masasından kurtardığımız kız çocuklar var. Bunu bilmek, bu  çocukların hayatlarında fark yaratmalarına destek vermek bana yetiyor” diyor Fatih İkbal.

HEDEF 2026 DÜNYA KUPASI

Fatih İkbal’in hayalinde dünya kupasına gitmek var. 2018’deki dünya şampiyonasına katılmayı kılpayı kaçırmışlar. Şimdi Eti Bakır’ın da desteğini aldığı için rövanşa hazırlanıyor Fatih Hoca. “Artık zamanının geldiğini düşünüyorum. Spor lisesinin açılması da beni çok motive etti. Şimdi tekrar çalışmalara başladık. 2026 dünya kupasına gidecek liseler kız hentbol takımını kuracağız. Solak sporcu arıyorum” diye anlatıyor planlarını.

Haberin Devamı

ANTRENÖRLÜK HAYALİ VAR

-Helin Çabuk, daha 13 yaşında. Şırnak’tan Kastamonu’ya hentbol kariyeri için gelmiş. “Beden eğitimi öğretmenim 5’inci sınıftayken beni hentbola yönlendirdi. Çok sevdim. Hayatım spor. Şırnak’ta takımımız kendi liginde hep final oynadı. Erzincan’da yine final oynarken Fatih Hoca bize Kastamonu’ya gelmeyi teklif etti. Biz zaten onu tanıyorduk. Hayalimizdi buraya gelmek” diyen Helin’in hedefi antrenör olmak. Annesi hentbolu bırakmasını istemiş ama babası desteklediğinden Kastamonu’ya gelmiş.

‘ÜNİVERSİTEYİ BURADA OKUYACAĞIM’

-13 yaşındaki Çimen Bulut da Şırnak’tan gelenlerden. Altı çocuklu bir ailenin üç numarası. O da ilkokulda yönlendirilmiş hentbola. Sürekli sakatlandığı için babası devam etmesini istememiş. Fatih İkbal babasını ikna etmekte zorlansa da “Şimdi ailem beni destekliyor. Hayatını kurtar diyorlar. Burada ders çalışıyoruz. Üniversiteye de burada gideceğim. Hem hentbol oynayacağım hem de para kazanacağım. Aileme destek bile verebilirim” diyor.

Haberin Devamı

‘AKRABALARIM İSTEMEDİ AMA ROLMODEL OLACAĞIM’

-18 yaşındaki Selda Demir, Zonguldaklı. O da beşinci sınıftayken başlamış hentbola, sonra da Fatih Hoca’nın yeteneklerinden biri olarak Kastamonu’ya gelmiş. Akrabaları karşı çıksa da ailesi onu desteklediğinden hentbola devam ettiğini söylüyor. Hentbolda çok değerli olan bir özelliği var, solak. Milli takımda ama amacı A Milli olmak. “İyi bir rolmodel olmak istiyorum. Antrenör olup kızları eğiteceğim” diye anlatıyor hedeflerini.

‘YÖNETİCİLİK RUHUMDA VAR’

Buse Nur Alibaş, 19 yaşında. Dokuz yıla yakın zamandır hentbol oynayan Alibaş, Kastamonu’da büyümüş. Takımda kanat oyuncusu. “Çoğu arkadaşımın kötü alışkanlıkları var, hentbol oynamak bana disiplin kazandırdı” diyor. Babası başta karşı çıksa da şimdi en büyük destekçisi olmuş. Çok iddialı, yöneticilik hedefi olan Alibaş, “Yöneticilik ruhum var. Bu yüzden üniversitede spor yöneticiliği okuyorum” diye anlatıyor planlarını.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!