Hazır giyimin ‘Kuvayı Milliye’ seferi

Güncelleme Tarihi:

Hazır giyimin ‘Kuvayı Milliye’ seferi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2002 01:58

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Kuvayı Milliye Hareketi adını verdiği ‘‘milli geliri 1.500 doların altındaki Anadolu illerini ziyaret’’ programını Diyarbakır'dan başlattı. TGSD Başkanı Umut Oran, ‘‘Amacımız Anadolu'ya dönük Yatırım Teşvik Kanunu'nun devreye sokulması’’ dedi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), yatırımları Anadolu'ya kaydırılmasını teşvik etmek üzere başlattığı Kuvayı Milliye Hareketi kapsamında 4325 sayılı Yatırım Teşvik Kanunu'nu işletmek için harekete geçti. Yatırım Teşvik Kanunu'nu işletmeyi hedefleyen TGSD, Kuvayı Milliye Hareketi'nin ilk ayağı olan GAP gezisinde, Diyarbakır'da OHAL Valisi Gökhan Aydıner, Belediye Başkanı Ferudun Çelik'i ve bölgede yatırım yapan işadamlarını ziyaret etti.

TGSD Başkanı Umut Oran, Türkiye'nin gayrisafi milli hasılası en düşük 22 ilini kapsayan ve 5 yıl vergiden, 2 yıl sigortadan muhafiyet sağlayan 4325 sayılı Kanun'un çalıştırıp, bölgeye yatırım çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

Oran, GAP illerinden GSMH'sı en düşük olan illeri Kuvayı Milliye Hareketi'nin çıkış noktası yaptıklarını belirterek, TGSD'nin GAP OHAL illeri ile birlikte Adıyaman, Ağrı gibi GSMH'sı 1.500 doların altında olan illeri ziyaret edip yatırım olanaklarını araştırıracaklarını vurguladı.

2001’in ekiminde Şırnak'a yatırım araştırması konusunda bir ziyaret düzenleyen TGSD heyetindeki işadamları, Silopi'de Şırnaklı işadamları ile biraraya gelip bölgedeki yatırımları teşvik etmek amacıyla yüzde 15'lik hisse ile temsili bir yatırım yapmıştı.

Silopli işadamı Senan İdin'in mevcut fabrikasına, o dönemdeki TGSD Başkanı olan Güngör Keşçi, TGSD'nin yeni başkanı Umut Oran ve Konfeksiyon Yan Sanayicileri Başkanı Fikret Poyraz, toplam yüzde 5'lik payla ortak olma konusunda bir anlaşma imzalamıştı.

Oran, geçen yıl temsili olarak yapılması planlanan yatırımın ulaşım ve alt yapı yetersizliği gibi nedenlerden gerçekleştirilemediğini, ancak Şırnaklı işadamları ile görüşmelerinin 15 günlük periyotlarla sürdürdüklerini söyledi.

54 kişiden oluşan TGSD heyeti, bölgede yapılan tekstil ve hazır giyim yatırımlarını da gezdi. TGSD heyetinin gezdiği tesislerden biri Akyıl Tekstil'in üretim merkeziydi.

Diyarbakır'ın, Doğu ve Güney Doğu Anadolu'da, Gaziantep'teki Sanko fabrikasından sonra en büyük entegre tesisine sahip olan Akyıl Tekstil, Puma, Umbro gibi dünya markalarına ayda 400 bin Euro'luk ihracat yapıyor. Almanya, İngiltere, Fransa gbi ülkelere ihracat gerçekleştiren Akyıl Tekstil'in yıllık cirosu 35 milyon doları geçiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!