Hazine'ye göre yüzde 50 enflasyon hayal

Güncelleme Tarihi:

Hazineye göre yüzde 50 enflasyon hayal
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hazine dünkü iki yıllık TÜFE (X) ihalesinde faizi yükselterek istediği satışı yapmayı başardı. Üçer ay ödemeli iki yıl vadeli tahvil ihalesinde oluşan risk primi yüzde 32 ile bir önceki TÜFE (X) ihalesinin altı puan üzerinde gerçekleşti.

İhaleye gelen 153 trilyon liralık toplam teklifin 146.4 trilyon liralık bölümünü karşıladı. Bankalar Hazine'ye bugün net olarak 144.9 trilyon lira ödemede bulunacak. Bugünkü 76 trilyon liralık itfa için gerekli kaynak fazlasıyla karşılanmış durumda.

Hazine'nin dünkü TÜFE (X) ihalesinde verdiği faize göre, hükümetin 1998 yılında öngördüğü yüzde 50 enflasyon hedefi hayal gibi. Bu TÜFE (X) tahvillerinin yıllık bileşik net faizi yüzde 137.17'yi buluyor. Bunun vergilisi, yani brüt faiz ise yüzde 166.46. Bu oran, aynı zamanda bu yıl içinde yapılan ihalelerde verilen en yüksek faiz. Şimdi hükümet 1998'de enflasyonu yüzde 50'ye düşürmekten sözediyor. Aynı zamanda özel sektörden de bu hedefin yakalanması için özveride bulunmasını istiyor. Özel sektör de hükümete destek vermekten sözediyor. Bunlar güzel de, devletin hazinesi hükümetten bağımsızmış gibi, hedeflenen enflasyonun üç katına yakın, yıllık net yüzde 137 faizi veriyor. Bu çelişkili bir durum. Ya Hazine'nin hesabı yanlış veya hükümet 1998 için öngördüğü yüzde 50'lik enflasyon hedefinde samimi değil.. Zaten IMF de bu çelişkiyi farketmiş olmalı ki, Yılmaz Hükümeti'ne ‘önce kendi içinizde ne yapmak istediğinize karar verin, üç ay sonra da bize gelin, konuşalım’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!