Hazine'den, KİT'lere ‘bize haber vermeden zam yapmayın’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Hazineden, KİTlere ‘bize haber vermeden zam yapmayın’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp, tüm KİT genel müdürlerine bir yazı göndererek, ürünlerine zam yapmadan önce Hazine ile görüşmelerini istedi. Yazıda, KİT'lerin 2000 yılı enflasyon hedefine gereken desteği vermeleri gerektiği belirtildi.

HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp, bütün Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT)'ne bir yazı göndererek, ürünlerine zam yapmadan önce kendileriyle görüşülmesini istedi.

7 Şubat 2000 tarihinde Demiralp'in imzasıyla gönderilen yazıda, Hükümetin enflasyonla mücadele programı hatırlatılarak, bütün KİT'lerin bu programa destek olması istendi. 2000 yılı için belirlenen hedef enflasyon rakamlarının; TÜFE için yüzde 25, TEFE için ise yüzde 20 olduğu hatırlatılan yazıda, şöyle denildi:

‘‘Bu çerçevede, yıl içinde yapılacak fiyat ayarlamaları ve zam oranları konusunda, bu programa uyulmasını teminen, gerekli desteğin verilmesi ve Müsteşarlığızla koordinasyon içinde olunması.’

Demiralp, yazıyı doğrulayarak, ‘‘Amacımız programı daha iyi anlatabilmek. Program doğrultusunda, Hazine bünyesindeki KİT Genel Müdürlüğü ile temas halinde olmalarını istedik’’ dedi.

KAMU BANKALALARI

Üç kamu bankasının, tek bir yasa ile özelleştirilmesini düşündüklerini söyleyen Demiralp, bu konuda hazırladıkları yasa taslağının, nisan ayında Hükümet'e sunulacak hale geleceğini açıkladı.

Yöntem olarak kamu bankalarının özelleştirilmesinde, Özelleştirme İdaresi portföyüne devredilmesinin ‘‘pek düşünülmediğini’’ söyleyen Demiralp, şöyle dedi:

‘‘Bütün olasılıkları tartışıyoruz. Ama özelleştirme kapsamına alınmasından çok; Hazine'nin yardımı ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası gibi alanında uzmanlaşmış kurumlardan teknik destek alarak, bankaların kendi insiyatiflerinin ağırlıkta olduğu bir model üzerinde duruluyor.’’

ZAMAN ALACAK

Mali sektöre dönük rehabilitasyon çalışmalarında; Bankalar Yasası ve beş bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'na devri ile önemli adımlar atıldığını söyleyen Demiralp, ‘‘Şimdi en önemli konumuz kamu bankaları. Ama bunun zaman alacak bir süreç olduğunu söylemek lazıml’’dedi.

5 bankanın denetimi 15 Mart'ta biter

SELÇUK Demiralp, TMSF'na devredilen beş bankaya dönük denetim faaliyetinin hala sürdüğünü anımsatarak, off-shorezedeler ile hisse senetleri konusunun, bu denetimin bitiminde berraklaşacağını söyledi. Demiralp, Fon'a devredilen iki bankanın İMKB'de işlem gören hisse senetleri sorunuyla ilgili olarak da şöyle dedi:

‘‘SPK, Hazine ve İMKB biraraya gelip bu konuyu çözecek. Ancak herşeyden önce, beş bankadaki denetim işinin bitmesi lazım. Sermaye piyasası prensipleri doğrultusunda bir çözüm bulunacak. Verilerin çıkması 15 Mart'ta biter sanıyorum.’’

Demiralp, off-shorezedelerin sorunu konusunda, denetim bitince bir yasa çıkarılabileceğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!