Hazine, zorunlu tasarruf için üç formül önerecek

Güncelleme Tarihi:

Hazine, zorunlu tasarruf için üç formül önerecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hazine İşsizlik Sigortası Fonu uygulaması sonrasında, zorunlu tasarrufta bugüne kadar biriken meblağın ne olacağını belirlemek üzere çalışmalara başladı. Hazine, hükümete 3 ayrı formül önermeye hazırlanıyor.

Hazine Müsteşarlığı, Sosyal Güvenlik Reformu çerçevesinde, kamuoyunda ‘‘zorunlu tasarruf’’ ismiyle de bilinen Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabı'nın yerini alacak sistem üzerinde çalışıyor. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu, zorunlu tasarruf için kesilen yüzde 2 çalışan, yüzde 3 işveren kesintilerinin oluşturulacak İşsizlik Sigortası Fonu için kesilmesini, devletin de bu alana yüzde 2'lik kesintiyle destek olmasını öngörüyor. Hazine, bu durumda zorunlu tasarrufun ne olacağını belirlemek üzere çalışmaya başladı. Hazine'de, zorunlu tasarrufun yerini alacak üç alternatif üzerinde çalışma yapılıyor.

Birinci alternatif çerçevesinde, zorunlu tasarruf tasfiye edilerek, çalışanlara belirli bir plan çerçevesinde ödeme yapılacak. Bu alternatifin en olumsuz yanı ise kamu finansmanı dengesini bozabilecek olması. Zira Temmuz 1999 sonu itibariyle, zorunlu tasarrufta biriken para 932,8 trilyon lirası anapara, 2 katrilyon 333,6 trilyon lirası nema olmak üzere 3 katrilyon 266,4 trilyon lirayı buluyor. Biriken bu paradan yapılan ödemeler, iadeler, komisyon ve yatırım harcamaları dışında kalan miktar ise 2 katrilyon 462 trilyon 683 milyar lira düzeyinde.

İkinci alternatifi ise şuanda devam eden, emekli olanlara birikimleri doğrultusunda ödeme yapılması oluşturuyor.

Üçüncü alternatif çerçevesinde ise zorunlu tasarruf parasının, özel emeklilik fonu çerçevesinde oluşturulacak olan bireysel emeklilik fonlarına aktarılmasını öngörüyor.

Zorunlu tasarrufların, ‘‘ikinci emeklilik’’ olarak da isimlendirilen bireysel emeklilik fonlarına devredilmesi, çağdaş bir sosyal güvenlik sisteminin parçası olması nedeniyle kabul edilme olasılığı en yüksek model olarak değerlendiriliyor.

Hazine, bireysel emeklilik fonlarının oluşturulmasına yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Bu fonların oluşturulması durumunda, zorunlu tasarrufların, bu fonlarda değerlendirileceği belirtiliyor.

Bireysel emeklilik sisteminin teşvik edilmesi amacıyla, devletin, bu istemi cazip kılıcı vergi indirimlerinde bulunacağı ifade ediliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!