Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarih verdi: Enflasyon düşecek ama ikinci yarıda

Güncelleme Tarihi:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarih verdi: Enflasyon düşecek ama ikinci yarıda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2024 07:00

MÜSİAD’ın toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye dair mesajlar verdi. Şimşek, “Enflasyon yılın ikinci yarısında düşecek. Bugün tedbir alıyorsunuz, yansıması zaman alıyor. Programla birlikte öngörülebilirlik de yükseldiği için kredi notunda artış bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun düşeceğini ama yılın ikinci yarısında yıllık bazda düşeceğini kaydetti. Şimşek, ilk günden itibaren 2024’ün ikinci yarısını işaret ettiklerini belirterek, “Siz bugün tedbir alıyorsunuz, onun yansıması zaman alıyor. Çünkü bütün dünyada para politikası gecikmeli bir aktarım mekanizması üzerine çalışır. Bu enflasyon düşecek ama yılın ikinci yarısında yıllık bazda düşecek. Aylık bazda düşüşler zaten başladı” diye konuştu. 

BİR SÜRE SIKI KALACAK

Şimşek, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) düzenlediği toplantıda iş insanlarına hitap etti. Enflasyon yüksek olduğu için Merkez Bankası’nın uhdesinde olan parasal sıkılaşmanın bir süre sıkı kalacağını vurgulayan Şimşek, daha sonra enflasyon düşüşündeki başarıyla birlikte Türkiye’nin, küresel normlara uygun gerekli adımları atacağını anlattı. Şimşek, “Bizim patikamız bu” mesajını verdi. 

Haberin Devamı

Şu anda hem çekirdek hem de manşet enflasyondaki aylık artışların program hedefleriyle uyumlu gittiğini dile getiren Şimşek, “Ocak ayı her sene istisnadır. Ama trendin esas itibarıyla bozulmasını beklemiyoruz” değerlendirmesini yaptı. 

NOT ARTIŞI BEKLİYORUZ

Şimşek, yıllık enflasyondaki hızlı düşüşlerle birlikte, enflasyon beklentilerinde de hedefe doğru yakınsama görüleceğine inandıklarını dile getirdiği konuşmasında, “Dezenflasyon programı, Türkiye’de makro finansal istikrarı sağlamamıza yardımcı oldu. Yani programın ortaya konulmasıyla birlikte öngörülebilirlik nispeten arttı. Kredi notunda artış bekliyoruz. Görünümde artışlar başladı. Uzun vadeli finansmana erişim başladı. Sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerini de atmaya başladık” ifadelerini kullandı. 

KUR OYNAKLIĞI AZALDI

Ekonomide dengelenmenin başladığını ifade eden Şimşek, “Net ihracatın pozitif katkıya, iç talebin de ılımlıya döndüğü bir dönemin arifesindeyiz. Cari açıkta yıllık bazda düşüş başladı, devam edecek. Yıllık enflasyonun düşmesiyle beklentilerde iyileşme hızlanacak. Not görünümünde iyileşme başladı. Henüz not artışı yok ama gelecek, buna inanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

BÜTÇE DİSİPLİNİ MESAJI

Yatırım iklimini iyileştirmek, kaynakları verimli alanlara kanalize etmek ve daha adil gelir dağılımı için fiyat istikrarına ihtiyaç olduğunu kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:  “Fiyat istikrarını nasıl sağlayacağız? Enflasyonu düşürerek. Bunu nasıl yapacağız? Talebi yönetmek için para politikasında bir sıkılaşma gerekiyordu. Bunu yaptık, yapıyoruz. Destekleyici maliye ve gelir politikaları önemli hususlar. Maliye politikası deprem hariç dezenflasyonu destekleyici oldu. 2023 bütçe sonuçları yakında açıklanacak. Deprem hariç bütçe disiplinini önemli ölçüde sağlanmaya yönelik attığımız adımlar başarılı olmuştur. 2024’te de aynı perspektif olacak” 

Haberin Devamı

ADİL VERGİ SİSTEMİ ARZULUYORUZ

Şimşek, vergi reformuyla daha adil bir vergi sistemi arzuladıklarını belirterek, “Kayıt dışı ile mücadele, 2024 ve sonrasında çok önemli eksenlerimizden biri olacak” mesajını verdi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!