Hazine bankaya ‘Vakıf’ olacak

Güncelleme Tarihi:

Hazine bankaya ‘Vakıf’ olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2012 00:00

VAKIFBANK’ın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan yüzde 58.51 hissesi 5.8 milyar liralık menkul kıymet ihracı karşılığında Hazine’ye devroluyor.

Haberin Devamı

Hedef Halkbank ve Ziraat Bankası’ndan sonra 3’üncü kamu bankası olacak Vakıfbank’ı daha değerli bir banka haline getirip özelleştirmek. Vakıfbank’ın hali hazırda yüzde 16’sı Vakıfbank emeklilerinin oluşturduğu Sandık’a ait ve yüzde 25.20’si de halka açık.

5.8 milyar liralık fon

Hazine’nin devralacağı hisseler karşılığında en az 5.8 milyar liralık menkul kıymet ihraç etmesi bekleniyor. Bu, 5.8 milyar liralık fonun, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bugünkü faiz oranlarına bakıldığında yıllık 300-400 milyon ile 600 milyon liraya kadar gelir getirmesi anlamına geliyor.

Gerekirse yasa çıkar

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, söz konusu hisse devriyle ilgili “Vakıflar Genel Müdürlüğü başbakanlığa bağlı bir kurum olduğu için mevcut durumda hisselerin devri yasal olarak mümkün. Ancak gerekirse yasal düzenleme de yapılabilir. Vakıfların oluşturulacak fonun gelirlerinden sürkeli olarak yararlanması yasal güvence altına alınabilir” dedi. Vakıfbank’ın hisse yapısındaki belirsizlik nedeniyle yıllardır kamu mu özel banka mı olduğu yönündeki bir kafa karışıklığı olduğunu belirten Kalkan, “Bu devirle artık hisse yapısı konusundaki belirsizlik ortadan kalkacak. Hem Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sürekli ve istikrarlı bir gelir sağlanırken banka da Hazine gibi son derece güçlü bir hissadera kavuşacak” dedi.

Haberin Devamı

Yıl sonuna kadar biter

Kalkan hisse devriyle ilgili süreci şöyle anlattı: “Değeri 10 milyar liraya ulaşan Vakıfbank, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile 58 yılda çok iyi bir sinerjiyle bugünlere geldi. Ancak banka artık büyürken çok daha güçlü bir hissedara ihtiyaç duyuyor. Bunun yanında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün de sürekli ve istikrarlı bir gelire ihtiyacı var. Dolayısıyla daha önce de planlanan ancak bir türlü gerçekleşmeyen bu hisse devrini bu yıl sonuna kadar tamamlamayı istiyoruz. Bir nevi blok satış gibi olacak bu işlemle ilgili fiyatın ne olacağı ve ihraç edilecek menkul kıymet ihracının vadesi ve getirisi önümüzdeki dönemde belli olacak.”

Sermaye artırımı gündemde değil

VAKIFBANK’ın büyüme konusunda istediği atılımı yapması için söz konusu hisse devrini gerçekleştirmeye karar verdiğini söyleyen Süleyman Kalkan, önümüzdeki dönemde bankanın sermaye artırımı yapıp yapmayacağı konusunda şunları söyledi: “Şu anda bedelli sermaye artırımı gibi bir plan gündemde değil. Tüm bunlar hisse devrinden sonra netleşecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!