Hayyam'ın Kıbrıs'taki kıyı bankası hayali çıktı

Güncelleme Tarihi:

Hayyamın Kıbrıstaki kıyı bankası hayali çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Merkez Bankası tarafından el koyulan Sümerbank'ın sahibi Hayyam Garipoğlu'nun müşterilerine off-shore hesap açtığı KKTC'deki Efektif Bank'ın sadece kağıt üzerinde olduğu ortaya çıktı. Bankanın adresi olarak gösterilen iki katlı döküntü binada oturanlar, ‘‘Burada banka mı var?’’ diye soruyorlar.

HAYYAM Garipoğlu'nun, Efektifbank adıyla Kıbrıs'ta kurduğu off-shore bankası hayali çıktı. Ortakları arasında Hayyam Garipoğlu'nun adı geçmeyen, ancak kurucularının adres olarak Sümerbank Genel Müdürlüğü'nü gösterdikleri bankanın, sadece kağıt üzerinde olduğu ortaya çıktı.

17 Ağustos 1998'de 500 bin dolar sermayeyle kurulan Efektifbank için Kıbrıs'ta gösterilen Lefkoşa Ortaköy Şehit Yurdabak Caddesi'ndeki adres, iki katlı döküntü bir evin bodrumu çıktı. Kapıları sürekli kapalı olan bankayla aynı binayı paylaşan Kıbrıslılar, ‘‘Burada banka olduğunu bilmiyorduk. Şimdiye kadar kimseyi görmedik’’ dediler. Bankanın bulunduğu binanın sahibi Haluk Mut ise, Efektifbank'ın kiralarını düzenli olarak ödediğini söyledi. Banka sahipleriyle altı ay önce birkez karşılaştığını belirten Mut, kirayla ilgili olarak bankanın mali müşaviriyle muhatap olduğunu kaydetti

REHBERDE KAYDI YOK

Telefon rehberinde kaydı olmayan Efektifbank'ın Şirketler Mukayyitliği'nde bulunan dosyasında yer alan 21 Aralık 1999 tarihli bir belgede bankanın Lefkoşe, Ortaköy'deki adresinde faaliyet gösterdiği tescil ediliyor.

Bankanın 17 Ağutos-31 Ağustos 1998 dönemine ilişkin kayıtlarına göre bankada 496 bin 564 dolar gözüküyor. Ancak bankanın bu tarihten sonra KKTC Ticaret Bakanlığı'na herhangi bir bildirimi bulunmuyor.

Kıbrıs'taki kayıtlara göre bankanın kurucuları şöyle:

Ali Alpdoğan, Hüseyin Günay, Nimet Günay, İsmail Eyüp Erdoğmuş, Eşref Erolur, Fatma Süeda Kunt, Güllüşah Zerrin Yılmaz, Kamuran Beydoğan, Kıyasettin Yılmaz, Faruk Ünal.

Bankanın İcra Kurulu'nda İsmail Eyüp Erdoğmuş, Ali Alpdoğan ve Faruk Ünal yer alıyor. Bankanın kuruluşunda verilen vekaletnamelerde, kurucuların 7'si adres olarak Sümerbank'ın İstanbul'daki genel müdürlüğünü göstermiş.

Garipoğlu: Bu tür bankanın kapalı olması normal

SÜMERBANK'ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu, Hürriyet'in sorularını yanıtlarken önce Efektifbank ile Sümerbank'ın bir ilişkisi bulunmadığını söyledi. Ancak Efektifbank'ın kuruluşunu gerçekleştiren 7 kişinin adres olarak Sümerbank merkezini gösterdiğini hatırlatınca Efektifbank'ın Sümerbank'ın off-shore bankası olarak kullanıldığını kabul etti. Garipoğlu şunları söyledi: ‘‘Burada toplanan paralar Sümerbank'ta değerlendirildi. Bu paralar Sümerbank müşterilerine kredi olarak kullandırıldı. Bankanın kapalı olması normaldir. Bu tür bankalar açık olmazlar. Hesapların tümü kağıt üzerindedir. Devlet 1 milyar dolar aktifi bulunan Sümerbank'a el koydu ve Efektifbank'a para yatıranlar zor durumda kaldı. Bu paraların Sümerbank tarafından kullanıldığı kayıtlarda gösteriliyor. Bankaya el koyanların bu sorunu çözmesi gerekir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!