Hayvan sevgisine trilyonlar akıyor

Güncelleme Tarihi:

Hayvan sevgisine trilyonlar akıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Evcil hayvan besleme alışkanlığının artmasıyla büyüyen evcil hayvan piyasası, Türkiye'de yıllık 12 milyon dolarlık (3 trilyon lira) bir sektör haline geldi. Artık hayvan severler, minik dostları için özel kuaföründen hastanesine, hatta oteline kadar aradıkları herşeyi bulabiliyorlar.

Evcil hayvanlara olan ilginin giderek artması, yıllık 12 milyon dolarlık (3 trilyon lira) bir sektör yarattı. Hayvan satışının yanısıra yem, ilaç, barınma ve sağlık gibi harcamaları da içeren evcil hayvan sektöründe büyüyen pazarla birlikte artan rekabet, Türkiye'de her bütçeye uygun bir pazar yarattı.

Evcil hayvan piyasasından en büyük payı kedi ve köpekler alıyor. Sadece İstanbul'da ayda yaklaşık 200'e yakın köpek satılıyor. Köpek fiyatları 100 dolardan başlayarak 1500 dolara kadar çıkabiliyor. Türkiye'de en pahalı köpekler arasında Alman kurdu, Retriever ve Labrador başı çekiyor. Büyük şehirlerde evde beslemek için daha çok Kaniş ve Terrier cinsi köpekler tercih ediliyor. Kırsal kesimde ise tercih bekçi köpeklerinden yana.

Türkiye'de kedi besleyenlerin sayısı gün geçtikçe artarken, kedi son yıllarda köpeklere göre daha fazla rağbet görüyor. Kedi fiyatları 100 dolarla 300 dolar arasında değişiyor. En fazla da Siyam ve İran kedileri tercih ediliyor. Bazı aileler evlerinde 15-20 hatta 100 kedi besliyor ve günde tonlarca kedi kumu tüketiliyor.

PANSİYON DEĞİL OTEL

Kedi köpek sahipleri herhangi bir iş ya da tatil nedeniye köpeklerini pansiyonlara da bırakabiliyorlar. Köpek pansiyonlarının günlük ücreti 10 dolar. Sadece İstanbul'da 12 pansiyon var. Ancak bu pansiyonlar adeta bir oteli andırıyor. Yeme-içme, veteriner hizmetleri de verilen bu pansiyonların çoğunda yataklar özel, odalar kaloriferli, yemek kapları da çelikten. Sağlık karnesi tam olan köpekleri kabul eden bu pansiyonlarda havalandırma, yangın alarmı, özel eğitimciler bulunuyor.

Ayrıca eğitim için köpek eğitim çiftlikleri de var. Köpeklere temel itaat eğitimlerinin yanı sıra, saldırı, alan koruma, narkotik, bomba eğitimleri de verilebiliyor. Eğitimin niteliğine göre fiyatlar da 750 dolarla 2 bin 250 dolar arasında değişiyor.

Türkiye'de 12 marka mama var

Türkiye'de yaklaşık 12 marka kedi ve köpek maması bulunuyor. 100 gramdan 20 kiloya kadar kuru ve yaş mamalar bulunurken, kuru mamaların daha az tüketilmesi nedeniyle daha ekonomik olduğu vurgulanıyor. 15 kiloluk ambalajlardaki mamalar yaklaşık 12 milyona satılıyor. Kedi ve köpek maması pazarının yüzde 60'ını Whiskas, Pedigree ve Chappi mamalarının ithalatçısı Sezginler Gıda elinde bulunduruyor. 1989 yılından beri kedi ve köpek maması ithal eden Sezginler, ayda toplam 250 bin adet konserve satıyor. İngiltere'deki Waltham adlı merkezde özel incelemelerden sonra ithal edilen konservelerin 7 çeşidi bulunuyor. Whiskas kuru mamaların karadesli olanı dahi var. Ayrıca kedi ve köpeklerin özel çerezleri de bulunuyor. 1989 yılından beri ithal edilen Whiskas ve Pedigree mamalarının satışı 9 yılda yaklaşık 21 kat arttı.

Dardanel de ‘‘Jazyy’’ marka kedi ve köpek mamalarını geçtiğimiz günlerde satışa sundu. Türkiye'de ilk defa yarı yaş mamayı da piyasaya sunan Dardanel, sebzeli ve jöleli ton balıklarını Türkiye'de Çanakkale tesislerinde üretiyor. Dardanel Japonya ve İngiltere'ye de kedi ve köpek maması ihraç ediyor. Bunun dışındaki pek çok çeşidi ABD ve Kanada'dan ithal eden Dardanel'in, yaş mamalarda biftekli, hindili-tavuklu, kuzu etli ve böbrekli, yarı yaş mamalarda da tavuklu ve böbrekli çeşitleri bulunuyor. Köpek mamalarında ise parça biftekli ve tavuklu biftekli çeşitler var. Bu sektörün hızla geliştiğini belirten Dardanel yetkilileri, hem hesaplı hem de kaliteli ürünler sunduklarını belirterek, sektördeki boşluğu dolduracaklarını belirttiler.

Veterinerde vizite ücreti 3 milyon lira

Yavru köpeğin yılda yaklaşık 10 milyon aşı masrafı varken diğer yıllar için her yıl tekrarlanması gereken aşıların tutarı 5 milyona düşüyor. Her yıl kuduz aşısı ve üç ayda bir de kist iğnesi vurulması gerekiyor. Ancak yavru köpeğin 3'üncü ayında ve aşı yapıldıktan sonra alınması en doğrusu. Köpeğin en az iki ay anne sütü ile beslenmesi gerekiyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 200 bin aşı satılıyor. Veteriner kontrolü için vizite ücreti ise 3 milyon lira. Boyutlara göre fiyatları 2-3 milyon arasında değişen şampuanlar, özel kokular, pire tasmaları temel ihtiyaçlar. Köpek çantaları, oyuncakları, elbiseleri, ‘‘çiş ilacı’’ dahi bulunuyor. Çikolatalı drajeleri, dergileri, diyet mamaları ve okulları da onların hizmetinde... Muhabbet kuşları, kaplumbağa, hamster ve balıklar daha az masraflı olduğu için evde beslemek üzere daha çok tercih ediliyor. Türkiye yılda yaklaşık 30 bin kuş ithal ediyor.

ABD'de hayvanlara 20 bin hastane

ABD'de kedi-köpek maması, evcil hayvanlar için yiyecek ve gerekli malzemeleri satan dükkanların yıllık cirosu 25 milyar dolara ulaşıyor. ABD'de yaklaşık 20 bin hayvan hastanesi var. Fransa Avrupa'nın en çok evcil hayvan beslenen ülkesi. Fransa'da köpek sahipleri yılda yaklaşık 3 bin 500 frank harcıyorlar. Fransa'da belediyeler park ve sokaklardaki köpek pisliğini temizlemek için yılda 50 milyon franklık özel araç alıyorlar ve bu araçlar sadece Paris'te günde 20 ton köpek pisliği topluyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!