Hayat standardından 400 trilyon gelecek

Güncelleme Tarihi:

Hayat standardından 400 trilyon gelecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hükümet, hayat standardı uygulamasına geçilmesi için dün TBMM Genel Kurulu'na önerge verdi. Maliye Bakanı Sümer Oral, bu yöntemle 400 trilyon liralık gelir yaratmayı hedeflediklerini söyledi.

Hükümet, 1999 yılından itibaren yürürlükte kaldırılan hayat standardı uygulamasının yeniden hayata geçirilmesi için dün TBMM'ye önerge verdi. Hayat standardı uygulamasının ücretlileri kapsamayacağını söyleyen Maliye Bakanı Sümer Oral, bu yöntemle 400 trilyon liralık gelir yaratmayı hedeflediklerini belirtti.

Koalisyon ortaklarının, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen, ek vergi yasasına eklenmesi amacıyla verdiği önergeyle hayat standandardı temel gösterge tutarı birinci sınıf tacirler için 3.5 milyar, ikinci sınıf tacirler için 2 milyar lira olarak belirleniyor. Söz konusu mükelleflerin beyan edebilecekleri en az kazancı ifade eden temel gösterge tutarı birinci derecedeki basit usulde vergilendirilenler için 1 milyar, ikinci derecedekiler için 650 milyon, üçüncü derecedekiler içinse 300 milyon lira olarak öngörülüyor. Bu rakamın serbest meslek sahipleri için de 3 milyar 200 milyon lira olarak belirlenmesi öneriliyor.

BÜYÜK ŞEHİRLER

Belirlenen gösterge tutarları, büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren mükellefler için yüzde 25 oranında artırılarak, kalkınmada öncelikli yörelerdekiler içinse yüzde 50 oranında indirilerek uygulanacak. Altın ticaretiyle uğraşanlar için ise yüzde 50 oranında artırılması esası getiriliyor.

Hayat standardı gösterge tutarlarına, 1600 cc'ye kadar motor hacmi buunan otomobile sahip bulunan mükellefler için 450 milyon lira, 1600 ile 2000 cc arasında motor hacmine sahip otomobili olanlar için 700 milyon lira, 2001 cc'den büyük motor hacmine sahip otomobili olanlar için de 1.2 milyar lira artırılacak. Gösterge tutarı, birden fazla konutu bulunan mükellefler için yıllık emsal kira bedelinin yüzde 25'i kadar büyütülecek. Gösterge tutarı yat, kotra, uçak sürat teknesine sahip olanlar için 4.6 milyar lira, motorlu özel teknesi bulunanlar için 900 milyon lira artırılacak.

LİDERLER İSTEDİ

Maliye Bakanı Sümer Oral, geçen yıl vazgeçilen Hayat Standardı Vergisi'ne yeniden dönülmesi konusunda, ‘vebali’ olmadığını açıkladı. Oral, ‘‘Liderler zirvesinde karar alınmış, bana alt yapısını hazırlamak düştü’’ dedi. ANAP Başkanlık Divanı toplantısına katılan ANAP'lı bakanlar, eleştirilere karşı kendilerini savundular. Toplantıda, milletvekilleri, yeni vergiden şikayetçi oldular. Oral ise yaptığı konuşmada, ‘‘Liderler zirvesinde gelir artırıcı bir uygulamaya gitmemiz yönünde karar alındı. Çözüm olarak, bu formülü bulduk’’ dedi.

Esnaf ilanla uyardı: Bizi vergiyle mezara gömmeyin

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), gazetelere verdiği tam sayfa ilanlarla hayat standardı uygulamasına tepki gösterdi ve ilgileri bu konuda bir kez daha düşünmeye davet etti.

TESK Başkanı Derviş Günday ile Başkanvekilleri Suat Yalkın, Ali Paşa Aksu ve Bendevi Palandöken imzasıyla yer alan ilanlarda halkın gözünün önünde bir oyun sahnelendiği savunularak, ‘‘Esnaf ve sanatkar olarak bu oyunun figüranı olmayacak, daha fazla ezilmeye, dışlanmaya izin vermeyeceğiz’’ denildi. Hazine'nin bankalar, kaçakçılar, çıkarcılar ve yolsuzluk aracılığıile boşaltıldığı ileri sürülen ilanda, ‘‘Şimdi, soydurulan Hazine'ye kaynak aktarmak için, iki yıl önce yürürlükten kaldırılan hayat standardı uygulaması, katılımcı ve şeffaf devlet anlayışı gözardı edilerek, bir oldu bittiyle yeniden yürürlüğe konulmak isteniyor’’ ibaresine yer verildi.

Esnaf ve sanatkardan daha fazla fedakarlık istenmemesi, hele kazanmadan vergi ödemesini kimsenin beklememesi gerektiği vurgulanan ilanda, ''Esnaf ve sanatkarı bu vergi ile mezara gömmeye kalkanları, biz de sandığa gömeceğimizi şimdiden açıklıyoruz'' denildi. TESK'in her türlü demokratik hakkını kullanacağı kaydedilen ilanda, ilgililer bir kez daha düşünmeye davet edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!