Hayali ihracatta ekim faturası 1 trilyon lira

Güncelleme Tarihi:

Hayali ihracatta ekim faturası 1 trilyon lira
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler’e bağlı Gümrük Müsteşarlığı’nın ekim ayında gerçekleştirdiği operasyonlarda 1 trilyon liralık hayali ihracat ortaya çıkarıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, İçişleri Bakanlığı ve DGM'lerin yolsuzluklara karşı başlattıkları savaş kamuoyunun da desteğini alarak hızlanırken Türkiye'nin gündeminde 30 yıla yakın bir süredir yeralan hayali ihracat bir türlü önlenemiyor.

Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'e bağlı Gümrük Müsteşarlığı ekipleri Ekim ayında gerçekleştirdikleri operasyonlarda toplam değeri 1 trilyon 77 milyar 587 milyon 809 bin 320 lira olan hayali ihracat ortaya çıkardı. Hayali ihracat olaylarının ilki 3 Ekim'de Samsun'da operasyon düzenleyen gümrük müfettişleri ve gümrük memurları tarafından belirlendi ve değerinin 840 milyar liraya ulaştığı saptandı. İkinci hayali ihracat olayı da aynı gün belirlenirken, İstanbul'daki bu olayın parasal büyüklüğünün 238 milyar lirayı bulduğu görüldü. Her iki olayla ilgili savcılık soruşturmasının devam ettiği öğrenildi.

HAYALİ OLMAYANLAR

Gümrüklerde Ekim ayı içinde 12 trilyon 355 milyar lira değerinde kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı. Gümrük Müsteşarlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler toplam 47 kaçakçılık olayına el koydular. El konulan kaçakçılık olayları arasında 6 trilyonluk parasal büyüklüğüyle toplam 11 bin ton akaryakıt kaçakçılığı dikkati çekti. Bir aylık süre içinde gümrük başmüdürlüklerine bağlı ekipler, 1 trilyon 900 milyar liralık 3 milyon 640 bin paket kaçak sigara ele geçirdiler. Yakalanan kaçak malzemeler arasında 45 ton hindistan cevizi, 15 bin hap, 2 bin dolayında porno ve oyun cd'si de yeraldı. Gümrük Müsteşarlığı yetkilileri, Ekim ayı boyunca yasal olmayan yollarla Türkiye'ye giriş-çıkış-yapmak isteyen 126 kişinin de yakalanarak haklarında emniyet birimleri tarafından işlem başlatıldığını bildirdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!