Havacılık için kilit merkez

Güncelleme Tarihi:

Havacılık için kilit merkez
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2016 20:30

AKSA Akrilik Kimya Sanayi ile The Dow Chemical Company’nin ortaklığındaki DowAksa Türkiye’de karbon elyaf ve ileri kompozit malzeme geliştirmek amacıyla tasarladığı ve yüksek teknolojili DowAksa Global Kompozit Merkezi’ni açtı.

Haberin Devamı

Çalışmalarına ilk olarak milli savunma sanayine yönelik havacılık uygulamalarıyla başlayan merkezden, uluslararası sivil havacılık sektörü de dahil olmak üzere rüzgar enerjisi, inşaat, ulaşım, denizcilik gibi sektörlere de ileri kompozit malzeme sağlanması hedefleniyor. DowAksa’nın Yalova’daki karbon elyaf ve kompozit üretim kampüsüne yapılan yeni bir yatırımı olan Kompozit Merkezi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından desteklenen, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) ile DowAksa’nın ortak yürüttüğü IPEK Projesi kapsamında finanse ediliyor. Proje kapsamında hem askeri hem de sivil havacılık uygulamalarına yönelik prepreg malzemeleringeliştirilmesi ve yerli olarak üretilmesi öngörülüyor. 

 

Haberin Devamı

MİLLİLEŞTİRME ÜRÜNÜ

 

Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir açılışta yaptığı konuşmada kompozitlerin havacılık için en önemli malzeme grubu arasında yer aldığını belirterek “Sadece havacılık değil, uydu platformları ve uzaya erişim anlamında da kompozit teknolojisi ve en önemli yapıtaşı olan karbon fiber teknolojisi büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde de güçlü bir kompozit sanayiinin oluşturulması açısından kamu desteği, özel sektörün dinamik gücü ve kamunun yönlendirici politikaları oldukça kritiktir. Bu proje, müsteşarlığımızın yerlileştirme, millileştirme ve teknoloji geliştirme politikalarının bir ürünüdür. Bu tür faaliyetler ve ortaklıklar ülkemizin gururudur. Bu tür tesislerin devamının gelmesini diliyorum” dedi. 

 

HAMMADDE TÜRKİYE’DEN

 

DowAksa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Berkman da Türk şirketler artık her zamankinden daha gelişmiş teknolojik ürünler geliştirip, üretip, ihraç ettiğini belirterek şöyle konuştu: “DowAksa, yurt içinde üretilen karbon elyaf çözümlerimizin, devletimizin ulusal güvenliği, enerji ve ticaret hedeflerine, dolayısıyla ekonomik büyümesine fayda sağlayacak olan piyasa odaklı yenilikler kullanacak olmasından gurur duyuyor.” TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Naki Polat “İlk defa bir ham malzemeyi kendi imkanlarımızla karşılayacak tesisin açılışını yapıyoruz. Bugün açılan merkez hem ülkemize hem de savunma ve havacılık sanayimize büyük fırsatlar sunacaktır” dedi. IPEK Projesi kapsamında, havacılık standartlarına uygun geliştirilecek ve uluslararası havacılık sektöründe de büyük ölçüde kullanıma sahip olan karbon elyaf ve uygun reçine bazlı prepreg malzemeleri, Türkiye’nin yerli uçaklar hedefi için de önemli bir kilometre taşı oluşturuyor. Bu proje ile geliştirilen malzemeler TF-X, HÜRKUŞ ve ANKA gibi özgün projelerde kullanılabilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!