Hatay’da tarıma dönüş hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Hatay’da tarıma dönüş hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2023 07:00

Pepsico’nun yiyecek markalarından Lay’s, PepsiCo Vakfı desteği ve Anadolu Meraları işbirliğiyle geçen yıl hayata geçirdiği ‘Lay’s Yenileyici Tarım’ projesini bu yıl ‘Ortak Hareket, Yeniden Bereket Projesi’ ismiyle depremin yaralarını sarmak için Hatay Samandağ’da hayata geçiriyor.

Haberin Devamı

Bu kapsamda bölgede tarımı yeniden ayağa kaldırmak amacıyla toplam 80 dönümlük alanda depremden etkilenen çiftçilere üretim yapmaları için destek sağlanıyor. Samandağ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla, çiftçilere hem kendi arazilerinde hem de proje kapsamında kurulan Topluluk Merkezli Üretim Alanı’ndaki seralarda ve açık alanda Samandağ Biberi, marul, domates, salatalık, mantar ve fide üretimi yapılacak. Projenin bir yıllık bütçesi ise 7 milyon TL ve 40 çiftçi ile başlayan projede hedef 1000 çiftçiye ulaşmak.

DİRENÇLİ GIDA AĞI

Hatay Samandağ’da düzenlenen toplantıda gazetecilere açıklamalarda bulunan PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, “PepsiCo sadece bir yiyecek-içecek şirketi değil aynı zamanda dünyanın en büyük tarım işletmelerinden biri. Biz de PepsiCo Türkiye olarak Pozitif Tarım hedeflerimiz doğrultusunda yenileyici tarım uygulamalarından sözleşmeli tarıma, çiftçileri bilinçlendirmeyi amaçlayan eğitim odaklı çalışmalardan tarımda teknoloji kullanımına kadar uzanan birçok alandaki faaliyetlerimizle tarladan sofraya tamamen sürdürülebilir bir değer zinciri yaratılması için çalışıyoruz. Amacımız biz bu alandan çıktığımız zaman kendi kendisini döndürebilen, kooperatifçiliğini güçlendiren dirençli bir gıda ağı oluşmasını sağlamak. Dirençli gıda ağı modeliyle bölgede tarımı yeniden filizlendirirken uzun dönemde sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekosistem oluşturulmasına katkı sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

ADİL ALIM-SATIM

Anadolu Meraları CEO’su Yasemin Kireç ise “Proje kapsamında katılımcı çiftçileri eğitimlerle, atölyelerle, hibe destekleriyle, mentorlüklerle desteklerken, bir yandan da üretilen ürünlerin adil bir satın alma zemininde alıcılarla buluşmasını sağlayacağız. Dirençli gıda ağıyla çiftçilerin temiz gıda üretim ve sonrasında adil alım satım süreçleriyle ürünlerini ekonomik olarak kârlı bir şekilde değerlendirdikleri bir yapıyı oluşturuyoruz. Kendi kendine işleyebilen sürdürülebilir bir üretim modeli yapmak hedefimiz. Bu model zaman içerisinde kooperatife katılan yeni çiftçiler yoluyla kapsamını büyütecek başka bölgelerde ölçeklendirilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

ALIM GARANTİSİ VERİLDİ

-Didem Esmer projedeki çiftçilerden biri. Bölgede 15 yıldır çiftçilik yapan Esmer, “Depremden çok fazla etkilendik ve tamamen tarıma küsmüştük. Maliyetler ve girdiler çok yüksek. Böyle bir proje olduğunu duyunca heyecanladım ve tekrar tarıma dönmek istedim. Benim bir dönüm yerim var ve samandağ biberi yetiştiriyorum. Fide ve gübre desteği aldık. Aynı zamanda alım garantisi de verdiler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!