Hariri Ailesi, 160 milyon dolara MNG Bank’ı alıyor

Güncelleme Tarihi:

Hariri Ailesi, 160 milyon dolara MNG Bank’ı alıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2006 00:00

Oger Telecom olarak Türk Telekom’un yüzde 55’ini satın alan Lübnanlı Hariri Ailesi, şimdi de MNG Bank’ın yeni sahibi olmaya hazırlanıyor. MNG Bank’ın Bankmed ve Arapbank PLC’ye satışı için BDDK’dan onay beklenirken, satışın 150-200 milyon dolar bir bedelle iki hafta içinde gerçekleşmesi bekleniyor.

MNG Bank’ın yüzde 91 hissesinin Lübnanlı Hariri Ailesi’ne satılacağı açıklandı. Günal Holding’e ait MNG Bank’ın, Lübnanlı Hariri Ailesi’nin hissedarı olduğu Bankmed ve Arapbank PLC’ye satışı için görüşmeler tamamlanarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) onay başvurusu yapıldı. Böylece suikaste kurban giden eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin ailesinin sahip olduğu Saudi Oger, telekomdan sonra Türkiye’de bankacılık sektörüne de girmiş olacak. Oger Telecom, Türk Telekom’un yüzde 55’ini 6 milyar 550 milyon dolara satın almıştı.

YÜZDE 91’İ SATILACAK: MNG Holding’in patronu Mehmet Nazif Günal’ın 9 yıl önce Doğuş Grubu’ndan satın alıp adını MNG olarak değiştirdiği bankasının çoğunluk hisselerinin Lübnanlı Hariri Ailesi’nin hissadarı olduğu iki bankaya satılacağı öğrenildi. MNG Bank’ın yüzde 91 hissesinin Bankmed ve Arapbank PLC’ye satışı için görüşmeler tamamlanarak, devir izni için önceki gün BDDK’ya onay başvurusu yapıldı.

İKİ HAFTADA ONAYLANIR: BDDK’ya yapılan başvurunun iki hafta içinde gerçekleşmesi beklenirken, bankanın yüzde 91’i için 150-200 milyon dolarlık bir fiyat konuşuluyor. Reuters’in bankacılık kaynaklarına dayanarak verdiği bilgi ise, tarafların 160 milyon dolara anlaştığı yönünde. BDDK yetkililerine göre, her iki banka da satış için gerekli kriterleri taşıyor ve sermaye yeterlik rasyosu gibi kriterlerde sorun görünmüyor. MNG Bank’ın mevduat yapısı ve sektördeki payının da alıcıların karşılayabileceği düzeyde olduğu, bu nedenle satışta sıkıntı olmayacağı belirtiliyor.

LÜBNAN VE ÜRDÜN MERKEZLİ: MNG’nin alıcılarından Bankmed, merkezi Beyrut’ta bulanan ve yüzde 99’u Hariri Ailesi’ne ait bir banka. Alıcılardan Arapbank PLC ise Ürdün merkezli. Ürdün Sosyal Sigortalar Kurumu’nun yanı sıra 20 bine yakın ortağı bulunan bankada Hariri Ailesi’nin hisselerinin oranı ise yüzde 15. Satışın gerçekleşmesi halinde, sahip oldukları Saudi Oger Holding’in TIM (Telecom Italia) ile birlikte kurduğu Oger Telekom ile Türk Telekom’un yüzde 55’ini 6.5 milyar dolara özelleştirmeden alan Hariri Ailesi, Türkiye’de bankacılık sektörüne de girmiş olacak.

SIRADA TURİZM VAR: Kkısa bir süre önce adı Tekfenbank’ın talipleri arasında geçen Saudi Oger’in Türkiye’de finans sektörüne girmek istediği biliniyordu. Türk Telekom’u aldıktan sonra Beyrut’ta Türk gazetecilerle biraraya gelen Oger Yönetim Kurulu üyesi ve mali işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Muhammed Hariri, ağabeyi Refik Hariri’nin 1994 yılındaki ziyaretinden bu yana bir yatırım alanı olarak Türkiye ile ilgilendiklerini açıklamıştı. Hariri, ilk etapta ilgilendikleri sektörleri ise bankacılık, emlak ve turizm olarak sıralamıştı.

Aktif büyüklüğü ile sektörde 33’üncü banka

MNG Bank ilk olarak "Bank of Bahrain and Kuwait-Türkiye Merkez Şubesi" olarak kuruldu ve 1991 yılında "Bank of Bahrain and Kuwait Bankası A.Ş" adı altında faaliyet göstermesine izin verildi. 1992 yılında ana hissedarın yaşadığı krizin sonrasında sermaye yapısı değişti. Doğuş Grubu’nun kontrolüne geçen banka, "Tasarruf ve Kredi Bankası A.Ş." adını aldı. 1992’de mevduat kabul etme izni alan banka, "Garanti Yatırım ve Ticaret Bankası A.Ş." faaliyetlerine devam etti. Bankanın hisseleri, 1997 yılında Mehmet Nazif Günal tarafından Doğuş Grubu’ndan satın alındı. Adı "MNG Bank A.Ş" olarak değiştirilen banka, halen sektörde aktif büyüklüğü olarak 33’üncü sırada yer alıyor. Haziran sonu itibariyle aktif büyüklüğü 523.3 milyon YTL düzeyinde olan MNG Bank’ın, 6’sı İstanbul’da olmak üzere 10 şubesi bulunuyor.

Lübnanlı Hariri, 27 yılda dünya zenginleri ligine girdi

TÜRK Telekom’u yüzde 55’ini alarak yurtdışındaki en büyük yatırmlarından birin yapan Saudi Oger’in kurucusu, Lübnan’da iki dönem başbakanlık yapan ve Mayıs 2005’te bir suikaste kurban giden Refik Hariri. Refik Hariri 1944’te Lübnan’ın Sayda şehrinde fakir bir çiftçinin çocuğu olarak doğup, 1964’te Suudi Arabistan’a göç etmişti. Öğretmen olarak çalışmaya başlayan Hariri, 1970’lerde bazı petrol şirketleriyle anlaşmalar imzaladı ve bir yandan da müteahhitlik işleri üstlendi. Hariri, Arap dünyasının kısa sürede zengin olan en önemli isimlerinden biri oldu. Suudi arabistan Kralı Fahd’ın kız kardeşiyle evlenen Hariri, bu ülkede saraylar yaptı. Kurduğu baskı merkezinde 35 farklı dilde 160 milyon Kur’an basıp, tüm dünyaya dağıtan Hariri Ailesi, 1988’de iç savaşın bitmesiyle Lübnan’a geri döndü. Hariri Ailesi 27 yılda elde ettiği 4.5 milyar dolarlık servetle 2004’te dünyanın en zengin aileleri arasında 108’inci oldu. Refik Hariri, 1996’da işlerin başına oğlu Saad’i getirdi. Refik Hariri iç savaşta tam bir harabeye dönen Lübnan’ın bir kısmını Solidere firmasıyla inşaa etti. Grubun telekom alanındaki yatırımları ise 1998’de kurdukları Oger Telecom’la başladı. Refik Hariri’nin 4.5 milyar dolarlık serveti ölümünün ardından 5 çocuğuna kaldı. Forbes’in 2006 dünyanın en zenginleri listesinde Refik Hariri’nin 22 yaşındaki kızı Hind 1.4 milyar dolarlık servetiyle 562’inci sırada yer alarak dünyanın en genç zengini ünvanını almıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!