Harcamalara ‘deprem disiplini’ genelgesi

Güncelleme Tarihi:

Harcamalara ‘deprem disiplini’ genelgesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı, yayınladığı Bütçe Uygulama Talimatı ile, kamu kuruluşlarının harcamalarına önemli kısıtlamalar getirdi. Deprem felaketi nedeniyle vergi gelirlerinde yaşanacak gerilemeyi önlemeye yönelik önlemler, Resmi Gazete'de yayınlandı.

MALİYE Bakanlığı, deprem nedeniyle vergi gelirlerinde ciddi bir gerileme olduğuna dikkat çekerek, kuruluşlardan bütçede yer alan harcama kalemlerinde kısıtlama yapmalarını istedi.

Marmara depremi dolayısıyla, bütçenin bazı harcama kalemlerinde yeni düzenlemeler getiren Bütçe Uygulama Talimatı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bütçe Uygulama Talimatı'yla getirilen kısıtlayıcı düzenlemeler şöyle:

Genel ve katma bütçeli kuruluşlar ile fonlar ve bütçelerin yatırım ve transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, yılın son çeyreği için öngörülen yurtdışı yolluk ödeneklerini asgari ölçüde kullanacak.

Telefon konuşma ücretleri, taşıma giderleri ve diğer giderler için öngörülen ödenekler ile tüketim malları ve malzeme alımları harcama kalemlerindeki kırtasiye ve yayın giderleri, yakacak alımları, akaryakıt ve diğer giderler için verilen ödenekler, acil ve zorunlu durumlar dışında harcanmayacak.

TAŞIT ALINMAYACAK

1999 yılı bütçesinde yer alan döşeme, demirbaş ve ambulans hariç, taşıtlarla ilgili harcanmayan ödenekler kullanılmayacak.

Maliye Başkanlığı, Bütçe Dairesi Başkanları, Saymanlar ve ihale komisyonlarında görevli diğer Maliye temsilcileri, gerçekleştirilecek satınalma ve ihalelerde bu hususlara uyulmasını sağlayacak, gerekirse uyarılarda bulunacak.

Bu önlemlerin dışında bırakılan arcamalar ise şöyle sıralandı: Deprem hasarlarının giderilmesine yönelik harcamalar, doğal afetler, orman yangınları, ziraat ve hayvancılıkta acil yapılması gereken mücadele ve müdahaleler, iç ve dış güvenlik ile istihbarat hizmetlerinin yerine getirilmesi için gerekli harcamalar, karayolu trafik güvenliği, 8 yıllık kesintisiz eğitim harcamaları, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki yatırımlara ilişkin harcamalar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!