Hamle yok uyarı var

Güncelleme Tarihi:

Hamle yok uyarı var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2017 23:02

Merkez Bankası’nın dün eksik üyeyle toplanan Para Politikası Kurulu, faiz oranlarını sabit bıraktı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplanan PPK sonrası yapılan açıklamada ise enflasyondaki yüksek seviyeye dikkat çekildi ve gerekirse ek sıkılaştırma yapılacağı vurguladı.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası piyasadaki beklentilere paralel olarak faizleri değiştirmedi. Dolar ise karardan önce 3.50 lira seviyesindeyken, 3.52 lira seviyelerini gördü. Para Politikası Kurulu (PPK) dün Murat Çetinkaya başkanlığında toplandı. Faiz koridoru 7.25-9.25 bandında, politika faizi yüzde 8’de sabit kaldı. Son aylarda artırılan Geç Likitide Penceresi (GLP) borç verme faizi de yüzde 12.25 olarak kaldı, değiştirilmedi.

PPK sonrası yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanmanın güçlendiğine işaret ettiği, iç talepte iyileşme gözlendiği, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisini sürdürdüğü belirtildi. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin güç kazanmaya devam etmesinin beklendiği vurgulanan duyuruya, şöyle devam edildi: “Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaktadır. Bu çerçevede kurul, sıkı para politikası duruşunun korunmasına karar vermiştir.”     

Haberin Devamı

Duyuruda, Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği belirtilerek, “Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir” denildi.

Hamle yok uyarı var

5 KİŞİYLE TOPLANDI

PARA  Piyasası Kurulu (PPK) dün 5 kişiyle toplandı. PPK’da Banka Meclisi’nden üye olan Ahmet Faruk Aysan nisan ayı başında görevinden istifa etmişti. Merkez Bankası’nın genel kurulu 24 Nisan tarihinde yapıldı. Aysan’ın yerine Fatih Güldamlasıoğlu seçildi. Ayrıca görev süresi dolan Banka Meclisi’ne daha önce Denetleme Kurulu Üyesi olan Ömer Duman, Banka Meclisi üyesi seçilirken, Mehmet Vehbi Çıtak’ın ise görev süresi uzatıldı. Seçimlerin ardından Banka Meclisi’nin toplanarak PPK’da hangi üyenin görev yapacağını seçmesi gerekiyor. Ancak 1.5 ay geçilmesine rağmen hala Banka Meclisi’nden PPK’ya hangi üyenin gideceği belirlenmedi.

BAKMADAN GEÇME!