Halkbank'tan İTO üyelerine 30 milyon TL kredi

Güncelleme Tarihi:

Halkbanktan İTO üyelerine 30 milyon TL kredi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2009 13:44

İTO ve Halkbankası, İTO üyelerine kullandırılmak üzere anlaşma imzaladı.

İki kurum arasında toplam 30 TL olmak üzere yapılan anlaşmaya göre, Halkbank, 12 ay vade ve yüzde 1.06 aylık faiz oranıyla ve geri dönüşlerle birlikte yaklaşık 50 bin TL’lik kredi kullandıracak.

İTO ve Halkbankası arasında, Halkbankası’nın İTO üyelerine kullandıracağı protokol, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve Halkbankası Genel Müdür Hüseyin Aydın tarafından düzenlenen basın toplantısında imzalandı.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, toplantıda yaptığı konuşmada, “İTO olarak hem küresel krizin etkilerini en aza indirgemek, hem de üyelerimizin finansman ihtiyaçlarına çözüm üretmek için bir kredi yöntemi geliştirdik. Böylece zor günlerinde de üyelerimizin yanlarında olduğumuzu somut olarak bilmelerini, hissetmelerini istedik” diye konuştu.

Yalçıntaş, “Bu kredinin toplam kullanılabilir rakamının 500 milyon TL” olduğunu sözlerine ekledi.

Küresel mali krizin reel sektörü etkilediği süreçte işletmelerin özellikle finansman ihtiyaçlarının hızla karşılanabilmesinin önemine dikkat çeken Yalçıntaş şunları söyledi:

“İTO 2001 krizinden bu yana Oda üyeleri için bir kredi mekanizması başlattı. Bu mekanizmayla Türkiye’nin önde gelen bankaları ile protokoller imzalayarak bankaların üyelerimize daha uygun şartlarda kredi vermelerini sağlamaya çalıştık. Bu kredi mekanizmasına 10 banka ve leasing kuruluşu dahil ettik. Bugüne kadar mekanizmadan 13 binden fazla üyemiz yararlandı.”

Yalçıntaş, Merkez Bankası’nın dün açıkladığı faizi indirimi konusunda ise,“Merkez Bankası’nın faizi indirimini çok olumlu karşıladık. Şu anda Türkiye’nin faiz indirimine devam etmesi gereken bir zaman. Dünya krizden çıkmanın yolunun faiz indiriminden geçtiğini fark etti, Türkiye’de artık bunun farkında” dedi. 

Yalçıntaş ayrıca, Gazze’de yaşanan olayları kınadıklarını belirterek, Filistin için, 750 bin liralık yardımda bulunmaya karar verdiklerini söyledi.

Halkbankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise konuşmasında, meslek birlikleriyle işbirliği yapmaya önem verdiklerini belirterek, “Halkbank’ın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile imzaladığı 1,5 milyar TL’lik kredi anlaşması, reel sektörün krize dayanıklılığını artırmak açısından önemli bir adım oldu. Şimdi yolumuza bölge ve şehirlerdeki ticaret ve sanayi odaları ile işbirliklerimizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Türkiye’nin ticaret kenti İstanbul’da İTO ile imzaladığımız protokol ekonomiye yeni kaynak sağlamak açısından büyük önem taşıyor” dedi.

Aydın, Kasım sonu itibariyle 240 ticaret ve sanayi odasıyla protokol imzalandığını ve son bir yılda Banka kaynağından ticaret ve sanayi odası üyelerine avantajlı faiz oranları ile finansal destek sağladıklarını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu protokol kapsamında da Banka, kredi kaynaklarından 300 milyon TL nakit ve gayri nakit krediyle 100 milyon USD tutarında yurtdışı kaynaklı kredi olmak üzere yaklaşık 500 milyon TL kredi kullandırmayı hedefliyor. Bundan sonra da KOBİ’lere destek olmaya devam edeceğiz. Bankamız yağmurlu günde bile şemsiyesini kapatmayarak en zor günde bile Türkiye’nin üreten insanlarının yanında oluyor. Son üç ayda Bankamız, 12 bin yeni firmayı şemsiyesi altına aldı. Bankamız, 2009’da da müşteri sayısı, tabana yaygın kredi ve mevduat hacmi, aktif büyüklük ve karlılık açısından sektörün önde gelen bankaları arasındaki yerini korumaya devam edecek.”

“MERKEZ BANKASI SÜRPRİZ YAPMAYA DEVAM EDİYOR”

Aydın, Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimine ilişkin, “Merkez Bankası sürprizler yapmaya devam ediyor. 100 baz puanlı faiz indirimi beklerken 200 baz puanlı faiz indirimiyle karşılaştık. Tarihin en düşük norminal faizini yaşıyoruz. Kararı tebrik ediyoruz” dedi.

Bin 500 adet kredi yapılandırması yaptıkları firma adedi olduğunu belirten Aydın, “Türkiye’nin en büyük sorunu tasarruf kıtlığı. Türkiye’de tasarruflar kıt. Bunun için yabancı sermaye gelsin diyoruz. Türkiye deki tasarruf Türkiye’nin büyümesini tam karşılamıyor. Total maliyetlerimizde 200 baz puanlı iyileştirme görebileceğimizi düşünüyorum. Biz kırmızı ışıkta durup yeşil ışıkta geçenlerden değiliz. Ne yapılması isteniyorsa onu yapıyoruz ne yapılmaması isteniyorsa onu yapmıyoruz” diye konuştu.

“ANLAŞMALAR DİĞER İLLERDE DE DEVAM EDECEK”

Aydın, Odanın tahsis ettiği kaynağın riskinin kendilerine ait olduğunu belirterek, "Olabileceği kadar esnek davranmaya çalışıyoruz. İstanbul sahip olduğu potansiyelle, Anadoluda’ki işletmelerin ilk tercihi olan Bankamızın batı illerinde de güçlenmesi için büyük önem arz ediyor. Diyarbakır, Konya, Mersin, Nevşehir ile devamını getireceğiz. İTO’yla imzaladığımız anlaşmanın hem reel sektöre destek olmak hem de Bankamızın müşteri portföyünü geliştirmek açısından son derece gerekli ve doğru bir hamle olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Yapılan anlaşma ile, KOBİ tanımına giren imalatçı firmalar, protokol kapsamındaki kredileri kullanırken sadece Halkbank’ta uygulanan yüzde 5 BSMV muafiyetinden yararlanabiliyor. Halkbank-İTO destek kredisinden eczaneler, kooperatifler, döviz büroları, Faktoring şirketleri, emlakçılar, mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler hariç tüm İTO üyeleri faydalanabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!