Halkbank sır vermedi

Güncelleme Tarihi:

Halkbank sır vermedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2014 01:58

HALKBANK yönetimi 2012 yılı Sayıştay raporları için toplantı yapan KİT Alt Komisyonu üyelerinin sorularının çoğunluğuna ticari sır olduğu gerekçesiyle yanıt vermedi.

Haberin Devamı

Alt Komisyon üyesi milletvekillerinin, “17 Aralık operasyonunda adı geçen firmaların ve grup firmalarının Bankanızda kredisi var mıdır? Rıza Zarrab’a ait firmaların Bankanızda kredisi var mıdır?” sorularına Halkbank, “5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 73’ncü ve 159’ncu maddesi uyarınca Banka ve müşteri sırı kapsamına girdiğinden cevaplandırılamamıştır” yanıtını verdi.

İRAN’A FİNANSAL HİZMET

Halkbank’la ilgili KİT Komisyonu’nda oluşturulan Alt Komisyon üyesi milletvekilleri 29 Ocak 2014 tarihinde Halkbank yönetimi ile bir toplantı yaptı. Bu toplantıda sorulan sorulara Halkbank yazılı yanıt gönderdi. İran’la yapılan işlemlere ilişkin sorulara yanıt veren Halkbank, kurumun Türkiye ve İran arasında doğalgaz, petrol, gıda ve ilaç başta olmak üzere uluslararası mevzuatta yasaklanmamış olan tüm ürünlerin ticaretinde finansal hizmet verdiğini belirtti. Ulusal ve uluslararası mevzuata uymak kaydıyla tüm firmaların söz konusu ticaret kapsamında işlem yapma imkanı bulunduğu kaydedilen yanıtta, şöyle denildi: “Yurtiçi ve yurtdışı yerleşik onlarca firma, mevzuat sınırları içersinde İran’a yönelik ticaret yapmıştır. İran’a yönelik ticaretin finansal işlemlerinde izlenen yöntem ve iş akışı ise
şu şekildedir;

KÜLÇE DE İŞLENMİŞ DE VAR

İran’dan ithal edilen petrol ve doğalgaz bedelleri, ithalatçı firmalar tarafından bankamız nezdinde hesaplara yatırılır
Bu hesaplarda biriken paralarla, Türk ve yabancı yerleşik ihracatçıların İran’a satışı yasal olan ürünlerin ihracatından doğan alacakları ödenir.
İşlemler yapılırken ülkemiz mevzuatına ek olarak BM, AB ve ABD başta olmak üzere uluslararası mevzuat da takip edilmektedir.
Alıcı ve satıcı arasındaki ticari ilişkinin gereği olarak külçe ve işlenmiş altın ticareti yapılmıştır.

Haberin Devamı

2018’e kadar denize inecek

3 milyar dolarlık havuzlu çıkarma gemisi ve Milli Gemi Projesi’nin (MİLGEM) ardından 4 milyar dolardan fazla maliyeti olması beklenen projede de yerli sanayi katkısı büyük olacak. Çok sayıda özel tersanenin ve yerli-yabancı savunma firmalarının projeyi yakından takip ettikleri bildirildi. İlk geminin 2018’e kadar denize indirilmesi planlanıyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın fizibilite çalışmasını tamamladığı geminin 147 metre uzunluğunda, 18 metre genişliğinde ve 6 bin tonun üzerinde olması kararlaştırıldı. 220 personelin görev yapacağı gemi yüzlerce hava savunma füzesi kullanacak ve Seahawk helikopterleri taşıyacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!