Halkbank davasında iki tahliye

Güncelleme Tarihi:

Halkbank davasında iki tahliye
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2001 00:00


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Egebank'ın eski sahibi ve işadamı Yahya Murat Demirel'e, Halk Bankası'ndan usulsüz kredi verildiği gerekçesiyle 8 sanık hakkında açılan davanın 2 tutuklu sanığı tahliye edildi.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından önümüzdeki günlerde görülmesine başlanacak olan davanın dosyasını inceleyen mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Mualla Halistürk ile Ender Altun'un, suç vasıflarının değişmesi ihtimalini göz önüne alarak tahliyelerine karar verdi.

Davanın konusuna ilişkin soruşturma kapsamında gözlem altına alınan Halistürk ve Altun, 19 Haziran 2001 tarihinde sevk edildikleri mahkemece tutuklanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Halk Bankası'ndan, Yahya Murat Demirel'in bazı şirketlerine talep ettiğinden daha yüksek krediler çıkarıldığı, o dönem bankanın yöneticilerinden olan Barbaros Olcay ve bankanın Genel Müdürü Yenal Ansen'in kredilerin verilmesi konusunda etkili olduğu, Olcay'ın daha sonra Demirel'in şirketinde çalışmaya başladığı anlatılıyor.

Demirel'in şirketlerine sağlanan kredilerin bir kısmının geri döndüğü, ancak buna rağmen bankanın 159 milyon dolar zarara uğradığı belirtilen iddianamede, kredilerin Mualla Halistürk'ün müdür, Ender Altun'un da müdür yardımcısı olarak görev yaptığı Halk Bankası Levent Şubesi'nden verildiği belirtiliyor.

İddianamede, sanıklar Yahya Murat Demirel, Mualla Halistürk, Ender Altun, Barbaros Olcay, Gökalp Baştürk, Şaban Ayhan Tatlıgil, Emine Mehtap Ceylan ve Muazzez Ela'nın, ''Banka aracılığıyla dolandırıcılık yapmak'' suçundan 4.5 ile 11'er yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

İddianamede, sanıklarla birlikte suça iştirak ettiği belirlenen Halk Bankası eski Genel Müdürü Yenal Ansen ile Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nuri Baştuğ hakkındaki soruşturmanın , yasal prosedür gereği izin alınması için ilgili bakanlığa gönderildiğine de yer verildi. (aa)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!