Halk tipi ekmekten 300 gr zorunluluğu yarın başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Halk tipi ekmekten 300 gr zorunluluğu yarın başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2008 14:38

Halk tipi ekmekte asgari büyüklüğün 300 gram olmasına ilişkin zorunlu uygulama, yarın başlıyor.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu (TFF) Başkanı Halil İbrahim Balcı, halen 40 ilde halk tipi ekmeğin 300 gram olarak üretildiğini, yarın itibariyle Türkiye genelinde bütün fırınların buna uyacağını söyledi.

Balcı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Mart ayında çıkardığı ekmek kodeksi uyarınca halk tipi ekmeğin büyüklüğünün 300 gram olarak belirlendiğini hatırlatan Balcı, bu düzenlemeye desteklediklerini belirtirken, gramajın yükseltilmesinin işçilik maliyetini düşürmesi nedeniyle fırıncının yararına olduğunu söyledi.

Küçük ekmeklerin daha fazla kabuk içermesi nedeniyle kalitesinde ve damak tadında bir azalma olduğuna işaret eden Balcı, büyük ekmek üretiminin ekmekte kaliteyi artıracağını, üretim açısından da bir sorun yaratmayacağını vurguladı.
“Bazı fırınların büyük ekmek satmakta zorlandığı, tüketicilerin daha küçük ekmeği tercih ettiği” yönündeki beyanları da değerlendiren Balcı, bunun önemli bir sorun oluşturmadığını, Sakarya'da fırınların 400 gram ekmek ürettiğini, lezzet nedeniyle tüketicilerin daha fazla tercih ettiğini söyledi.

“ZAM FIRSATI OLMASIN”

“Fırınların, ekmekte gramaj artışını zam fırsatı olarak değerlendirebileceği” yönündeki soru üzerine TFF Başkanı Balcı, federasyon olarak, bir çuval unun fiyatı 50 kg'ı geçmediği sürece ekmeğin bu yıl için kg fiyatını 2,5 YTL olarak belirlediklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Kg fiyatı 2,5 YTL'yi aşmadığı sürece fiyat ayarlamaları, maliyetleri dikkate alarak makul. Ama, 2,5 YTL'yi aşarsa federasyon olarak müdahale ederiz ve yaptırım uygularız. Daha önce 47 YTL olan bir çuval unun fiyatı, hasadın başlaması ile birlikte 45 YTL'ye geriledi. Ama, yoğun talep nedeniyle fazla gevşeme yok. küresel talebin ve fiyat artışının devam etmesi nedeniyle, TMO gereken önlemi alarak, sürekli ithalata devam etmeli. Yoksa yıl sonunda yine sorun olur.”

Ekmek tebliği ile aynı zamanda ekmekte katkı maddesi oranlarının da düzenlendiğinin hatırlatılması üzerine, Balcı, ilgili kurumların yoğun denetim yaparak, oranlara uyulup uyulmadığını tespit etmesi gerektiğini kaydetti.

EKMEK KODEKSİ, 5 MART'TA YAYIMLANMIŞTI

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 5 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde yaptığı değişiklik ile halk tipi ekmekte asgari büyüklük 300 gram olarak belirlenmişti.

Tebliğ ile tüketicinin korunması amacıyla, kepekli, yulaflı, mısırlı gibi ekmek çeşitlerine katılacak tahıllara ilişkin alt ve üst limitler getirilirken, ayrıca, Trabzon/Vakfıkebir ekmeği de ilk kez mevzuata girmişti.
Çeşit ekmekler ise buğday unundan veya buğday ununa, tanımında belirtilen miktarlarda diğer tahıl unları ve gerektiğinde çeşni maddeleri ilave edilerek üretilebilecek.

Tam buğday unundan tekniğine uygun olarak üretilen ekmek, tam buğday ekmeği olarak pazarlanacak. Kepekli ekmek üretilirken, buğday ununa en az yüzde 10, en fazla yüzde 30 oranında kepek katılabilecek.
Çavdarlı ekmekteki çavdar unu oranı, yüzde 30'dan az, yüzde 50'den fazla olmayacak. İstendiğinde çavdar kırması veya çavdar ezmesi ilave edilebilecek.

Yulaflı ekmeğe en az yüzde 15 oranında yulaf unu veya yulaf ezmesi veya yulaf kepeği veya yulaf kırığı veya bunların karışımı katılacak. Mısırlı ekmekteki mısır unu oranı, yüzde 20'den az, yüzde 50'den fazla olmayacak, istendiğinde mısır irmiği ilave edilebilecek.

Buğday ununa her birinden en az yüzde 5 oranında olmak üzere; mısır, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, triticale unları, kırmaları veya ezmelerinden en az üçü ilave edilerek karışık tahıllı ekmek üretilebilecek.

Vakfıkebir/Trabzon ekmeği de tebliğle ilk kez mevzuata girerken, “normal mayalı hamurun bekletilmesiyle asitliği yükselen ekşimiş hamurun, 4-8 saatlik fermantasyon süresi ile kabartılarak, 180-200 derecede pişirilmesi sonucu elde edilen en az 2 kg ağırlığındaki ekmek” olarak tanımlandı.

Bir veya birden fazla tahıl unu, tahıl ezmesi, tahıl kırması, tahıl irmiği, buğday, arpadan elde edilen malt unu, soya unu, bitkisel yağ, süt ve süt türevleri, bitkisel lif veya diğer çeşni maddelerinden bir veya birkaçının ilave edilmesi ile üretilen ekmekler ise “diğer ekmek çeşitleri” olarak adlandırıldı.

Kepekli ekmek üretiminde, gıda amaçlı kullanılan buğday ve yulaf kepeği, çeşni maddesi olarak da sert kabuklu meyveler, kurutulmuş meyveler, yağlı tohumlar, bal, pekmez, tahin, çikolata gibi yenilebilir ürünler kullanılabilecek. Ekmek üretiminde kullanılan su da “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'e uygun olacak.
Ekmek imalatında kullanılmasına izin verilen maddeler dışındaki ekmekte gözle görülebilen hiç bir yabancı madde olmayacak.

Ekmek çeşitlerinin etiketlerinde, tanımlarda ifade edilen isimler ve un çeşitlerinin yüzde oranları belirtilecek. Diğer ekmek çeşitlerinin etiketlerinde ise ekmeğe özelliğini veren bileşen, ekmeğin adı ile birlikte belirtilecek ve yüzde oranı verilecek.

Ekmeğe, herhangi bir katkı maddesi katılmaz ise etiket üzerinde ekmek adı ile birlikte “katkısız” ifadesi kullanılacak.
Ekmek, en az 300 gram ağırlıktan başlayarak 50?şer gram artırılmak suretiyle piyasaya sunulacak. Ekmek çeşitleri ise muhtelif ağırlıklarda üretilebilecek.

Ekmekler, “Türk Gıda Kodeksi Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği”nde yer alan hükümlere uygun olacak.

Tebliğ ile ekmek ve ekmek çeşitlerinin kimyasal özellikleri yeniden belirlenirken, halk tipi ekmekteki rutubet oranı yüzde 37'den, mısırlık ekmekteki rutubet oranı da yüzde 40, tam buğday ekmeğindeki rutubet oranı yüzde 42'den, çavdar, yulaf ve kepekli ekmekteki rutubet oranı da 43'den fazla olmayacak.

Halk tipi ekmekte asgari gramajın belirlenmesi, tüketicinin korunması açısından büyük önem taşıyor. Tüketici, gramajına bakarak fiyat karşılaştırması yapabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!