‘Hafif jet’çi gayrimenkule ‘Kartal Kule’den adım attı yeni projeye kolları sıvadı

Güncelleme Tarihi:

‘Hafif jet’çi gayrimenkule ‘Kartal Kule’den adım attı yeni projeye kolları sıvadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2011 00:00

Sivil havacılıkta tanınan EA Group, gayrimenkul sektörüne adım attı. 50 milyon dolarlık ilk projesi ‘Kartal Kule’ ile Avrupa’dan ödül de alan EA İnşaat, Yönetim Kurulu Başkanı Ekim Alptekin, “Gayrimenkulde de havacılığın verdiği imkanlarla iddialı başlıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

SİVİL havacılıkta ABD’li hafif jet üreticisi Eclipse Aerospace’in kurucu ortağı ve Eclipse 500 uçağının Avrupa, Rusya, Türkiye ve Ortadoğu tek yetkili satış temsilcisi olan EA Group, EA İnşaat adıyla gayrimenkul sektörüne adım attı. ‘Kartal Kule’ adını verdiği 50 milyon dolarlık ilk yatırımı henüz satışa çıkmadan Avrupa’dan ödül de alan EA İnşaat, sektörde öncü olmanın hesaplarını yapıyor.  Yatırımlarını kendi arazileri üzerinde gerçekleştirmeye önem veren EA İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ekim Alptekin, “Bundan sonra EA Grup denildiğinde Eclipse 500 uçağının değil, Kartal Kule projesinin gösterilmesini istiyoruz. Gayrimenkulde de havacılığın bize verdiği imkanlarla daha iddialı başlıyoruz” diyor. EA İnşaat’ın Kartal Kule’den sonraki projesi de yolda. Anadolu yakasında boğaz sırtlarında ses getirecek bir projeye başlayacak.
ABD’de uçak üretiyor
EA Grup olarak uzun süredir sivil havacılıkta var olduklarını ve bu iş kollarıyla tanındıklarını söyleyen Ekim Alptekin, bu alandaki faaliyetlerini şöyle anlattı: “Eclipse 500 uçaklarının ABD’de üretimini yapıyoruz. 3 yıl önce ABD’de bir sanayi yatırımı yaptık. 100 milyon doların altında bir yatırımla, 1.5 milyar dolarlık bir fabrikayı iflastan satın aldık. Sivil havacılıkta sadece satış ve işletme boyutuyla faaliyet gösterirken, şimdi üretim, bakım-onarım, işletme ve satışta, yani tüm değer zincirlerinde yer alıyoruz. Piyasamızın yüzde 90’ı ABD’de. Bu bölgede de 30 tane uçağımız var. Şu anda tek model Eclipse 500 ile ilerliyoruz. Dünyada borcu olmayan, bilançosu çok kuvvetli, iyi satış yapan bir model. Mart 2012’ye kadar üretimimiz dolu.”
Hayat kalitesiyle ilgili
Havacılıkta son 10 yıl içinde belli bir noktaya geldiklerini ve bu alanda da büyümeyi hedeflediklerini anlatan Ekim Alptekin, ‘Ancak yeni alanlara da açılma zamanı geldi’ diyerek gayrimenkul sektörüne girme nedenlerini özetliyor. Grup olarak katma değeri yüksek alanlarla ilgilendiklerini ifade eden Alptekin, şöyle konuştu: “Hava ulaşımı da gayrimenkul de hayat kalitesini birebir ilgilendiren ve hata kabul etmeyen alanlar. Teknolojiyi değerlendirebildiğimiz konular. Havacılıkta yenilikçi bir şirket olduğumuz gibi, gayrimenkul geliştirmede de aynısını hedefliyoruz. Gayrimenkul geliştirme boyutuna yeni başlıyoruz ancak bu sektörü de 2004’ten bu yana takip ediyoruz. 2007’de bazı girişimlerim oldu fakat doğru araziyi bulamadığım için bekledim.”
Kartal kanadı izlenimi
Kartal Adliye Sarayı’nın yanı başında yer alan bir matbaa fabrikasının bulunduğu araziyi satın alarak, Kartal Kule projesini geliştiren EA İnşaat, ön satışa başladı. 31 bin 900 metrekarelik alana sahip Kartal Kule’de ticari alan ve konut olarak kullanılacak 205 ünite bulunuyor. 22 katlı kulede, üç ayrı bina ‘kartal kanadı’nı andıracak şekilde tasarlandı. Metrekare fiyatları 4 bin 500 liradan başlayan Kartal Kule, 270 derecelik açıyla deniz manzarasını görürken, daireler ve ticari alanlarda tavan yüksekliği 4 metre olarak belirlendi. Ekim Alptekin, EA İnşaat’ın adını görünce müşterilerinin ‘ferahlık’ düşünmelerini istediklerini, tavan yüksekliklerini diğer projelerinde de önem vereceklerini dile getirdi. Alptekin, “Katılımcı bir yönetim şekli belirleyerek ortak alanların gelirlerini en yükseğe çıkarıp aylık giderleri düşük tutmak istiyoruz. Limuzin servisi, Bentley ve Mercedes’lerle havaalanına transfer olacak. Ancak bunları aylık maliyetlerin içinde yapmak istiyoruz. Çok da zor değil. 250-300 lirayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Boğaz’a konaklar geliyor

Haberin Devamı

EA İnşaat’ın ikinci projesinin ise hazırlıkları yapılıyor. Anadolu yakasında boğaz sırtlarında 14 dönümlük bir arazi geliştirdiklerini anlatan Ekim Alptekin, şu bilgileri verdi: “Bu projenin ses getireceğini düşünüyorum. 2 dakikada Boğaza inebileceğiniz bir yaşam projesi olacak. İçiçe ve üstüste hepsi Boğazı gören, konak diyebileceğimiz konutlar olacak. Bina aralıklarının 11 metre olmasını hedefliyoruz. Şu anda çizimleri yapılıyor. Yaklaşık 50 konutluk bir proje olacak. Hayat kalitesini yükseltecek bir proje düşünüyoruz.”

Kat karşılığını kabul etmiyorum

EKİM Alptekin, arsaya maliyet olarak görmediğini aksaine gayrimenkulde en büyük değer noktasının arsa olduğunu düşündüğünü belirterek, “İlerleyen yıllarda TOKİ ve Emlak Konut ile gelir paylaşımı modeli düşünülebilir ancak kat karşılığını kesinlikle kabul etmiyorum. Kendi arazilerimiz üzerinde gayrimenkul geliştireceğiz. Nihai tüketiciye de geliştirici firmanın arsanın sahibi olup olmadığını kontrol etmesini öneriyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

DİĞER EKOBİ HABERLERİ

Yabancıya 1 milyon konut satılır turizm gelirinin yüzde 150’sini sağlar

GAYRİMENKUL sektörünün önde gelen isimlerinden Ağaoğlu, faizlerin dalgalanma ve belirsizlik eğiliminde olması nedeniyle yeni bir kampanya başlattı. Ağaoğlu’nun mevcut tüm projelerinde geçerli olacak kampanyada 5 yıla kadar sıfır faiz seçeneği sunuluyor. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, yatırım araçları arasında en başarılı performansa sahip aracın emlak yatırımı olduğunu belirterek, “Faiz, döviz, altın, borsa gibi araçların yanında gayrimenkul orta ve uzun vadede en istikrarlı getiriyi sağlıyor. Gayrimenkule doğru projeye, doğru zamanda ve doğru fiyattan giren karşılığını aldı” dedi.
Son bir hafta içerisinde bireysel yabancılara My World Europe’tan 180 konut satışı gerçekleştirdiklerini belirten Ali Ağaoğlu, hızla artan yatırım talebinin sevindirici olduğunu söyledi. Yabancıların daha önce Londra, ABD ve İspanya gibi lokasyonlardan gayrimenkul aldıklarını hatırlatan Ağaoğlu, şunları söyledi: “Türkiye’ye ve İstanbul’a bakış değişiyor. İstanbul’daki gayrimenkuller şu anda fiyat ve lokasyon açısından çok ilgi görüyor. Yabancı yatırımcıya mütekabiliyet (karşılıklılık) yasası nedeniyle kolay satış yapılamıyordu. Şu anda bu yasanın değiştirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bu hazırlıkların duyulması bile ilginin artmasını sağladı. Yasa değiştikten sonra gayrimenkul satışı ciddi döviz sağlayacak.”
1 milyon satılır
Yabancılara 1 milyon konut satışı yapılabileceğini dile getiren Ali Ağaoğlu, bunun gerçekleşmesi durumunda oluşacak kazanç hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’de bir sezonda 500 yatakla hizmet veren 5 yıldızlı bir tesis 200 gece tam kapasiteyle çalışırsa bu toplamda 100 bin geceleme demektir. Gayrimenkulde 1 milyon satış hedefi gerçekleşirse yabancılar ülkemize 6 ay geçirmek üzere ortalama 3 kişi geldiklerinde toplam 540 milyon geceleme eder. Bu da 5 bin 400 otelin sağladığı turizm gelirinden daha fazladır. Üstelik yaşama amaçlı gelecekleri için mobilya, halı, perde gibi yan sektörleri destekleyecek. Türkiye’de turizm belgeli tesis sayısı resmi rakamlara göre 3 bin 600 olduğuna göre, toplam turizm gelirimizin yüzde 150 daha fazlasını kazanabiliriz demektir. Bu, gelecek nesilleri de kurtaracak bir kalkınma projesi olacaktır.”

Haberin Devamı

Florya projesinin metrekaresi 5 bin 900 lira

EROĞLU’nun bu yılın dördüncü projesi olarak geliştirdiği, Florya’da Atatürk Ormanı’nın yanında yer alan Florya Ekşinar Konakları satışa çıktı. Eroğlu’nun iştirakleri olan Erk Pazarlama ve Erfa’nın, Emiroğlu İnşaat ortaklığıyla 190 milyon lira yatırım bedeliyle gerçekleştireceği, TOKİ kaynak geliştirme uygulamaları kapsamında geliştirilen Florya Ekşinar Konakları, metrekare birim fiyatı 5 bin 600 liradan başlayan fiyatlarla satışa çıktı. Toplam 93 bin 796 metrekare inşaat alanına sahip Florya Ekşinar Konakları’nda 1+1’den 7+2’ye kadar değişen 230 dairelik konutun yanı sıra 73 adet home-ofis ve 5 mağaza da bulunuyor. Metrekare fiyatlarının 1+1 için 5 bin 900 TL, 2+1 için 5 bin 600 TL, 3+1 için 5 bin 800 TL’den başlayacağı projede yaşam Aralık 2012’de başlayacak. Florya Ekşinar Konakları’nda yine ‘her şey dahil fiyat’ anlayışı ile KDV, abonmanlık, altyapı, cins tashih harcı, iskân harcı bedelleri, ankastre fırın, ocak, davlumbaz, bulaşık makinesi, portmanto ve daire tipine göre salonda ve ebeveyn yatak odasında yer alan A sınıfı enerji tasarruflu klima ve diğer odalarda olacak klima alt yapısı da fiyatlara dâhil ediliyor.

Haberin Devamı

İkinci el konutun fiyatı bir yılda yüzde 5 arttı

GARANTİ’nin desteğiyle Reidin.com ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından ikinci el ve yeni konutlara yönelik hazırlanan emlak endekslerine göre, ikinci el konutların fiyatı bir önceki aya göre yüzde 0.55, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5.86 arttı. Ankara, Ağustos’ta bir önceki aya göre metrekare başına yüzde 0.95’lik değer artışıyla, ikinci el konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Ankara’yı İzmir yüzde 0.93, Kocaeli yüzde 0.85, İstanbul yüzde 0.62 ile izledi. Yeni konut fiyatları ise ağustosta bir önceki aya göre yüzde 0.82, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.66 yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!