Haddecilerin ‘Kâr’demir isyanı

Güncelleme Tarihi:

Haddecilerin ‘Kâr’demir isyanı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2012 00:00

KARDEMİR A.Ş’de haddeci isyanı çıktı. Şirketin yönetiminde bulunan Yolbulan, Güleç ve Yücel ailelerinin üretilen mamullerin yüzde 80’ini sahibi oldukları şirketlere sattıkları öne sürüldü. Kardemir A.Ş. yetkilileri ise mevzuata aykırı davranmadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

KARDEMİR A.Ş.’nin yönetiminde bulunan 3 ailenin üretilen mamüllerin yüzde 80’ini sahibi oldukları şirketlere sattıkları ve derneğe bağlı haddecilerin taleplerinin dikkate alınmadığ öne sürüldü. Karabük Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği Başkanı Murat Orhan, 3 aileye ait şirket hakkında Karabük Cumhuriyet Savcılığı’na şikayette bulunduklarını söyledi.

HADDEHANELER KAPANIYOR

Derneklerine üye haddecilerin Kardemir’den hammadde almak için yaptıkları tekliflerin dikkate alınmadığını savunan Murat Orhan, şöyle dedi: “Kardemir, yıllardır Yolbulan, Güleç ve Yücel ailelerinin kontrolü altında bulunmakta. Bu 3 aile, yaklaşık 5 yıldır Kardemir tarafından üretilen mamullerin önemli kısmını takriben yüzde 80’inini öncelikli ’Mal alım hakkı’ adı altında kendi sahip oldukları şirketleri ’Yolbulan A.Ş.’, ’Çağ Çelik A.Ş.’ ve ’Çelsantaş A.Ş.’ye satmakta. Derneğimiz üyesi haddeci firmalar tarafından yapılan mal alım talepleri daha yüksek fiyatlı olsa bile dikkate alınmamaktadır. Kardemir yönetiminde bulunan 3 ailenin haksız ve hukuka aykırı bu uygulamaları nedeniyle derneğimize üye 22 haddehaneden neredeyse tamamına yakını kapanmış, binlerce işçi işsiz kalmıştır.”

Haberin Devamı

15 KÂR KOYUYORLAR

Sermaye Piyasası Kurulu’na şikayette bulunduklarını ifade eden Murat Orhan, Kardemir A.Ş.’nin ürünlerinin yaklaşık yüzde 80’inin 3 aile şirketine satıldığını, bu şirketlerin bazıları tarafından üzerine yaklaşık 15-20 dolar kâr konularak üçüncü firmalara satış yapıldığını savundu. Orhan, şöyle devam etti: “SPK’nın 2011 tarihli denetleme raporunda, Kardemir’in 2005 yılı müşteri sayısının 907 olduğu ve 2010 yılında müşteri sayısının 200’e düştüğü de tespit edilmiştir. Buna karşılık, sanıyoruz ki Kardemir yöneticilerinin kendi şirketlerine yaptıkları yüzde 80 satışlarla müşteri sayıları artmıştır. Tarafımızdan yapılan bütün şikayetler SPK tarafından haklı bulunmuş, haksızlıklar ve hukuka aykırılıklar engellenmeye çalışılmıştır.”

Haddecilik nedir

Metallerin, soğuk veya ısıtılarak merdaneler arasından geçirilerek ezmek suretiyle şekil, ölçü ve profilinin değiştirilmesi işlemine haddeleme, bu işleri yapan kişiye de haddeci denir.

Haberin Devamı

Soruşturma devam ediyor

MURAT Orhan, 3 aileye ait şirketler hakkında şikayetçi olduklarını bildirirken, şöyle konuştu: “Halen devam eden bir savcılık soruşturması bulunması ve soruşturmanın gizliliği ilkesi sebebiyle denetleme raporu ve SPK kararlarının içeriğini açıklayamıyoruz. 29 Ağustos 2012 tarihli SPK denetleme raporunun, ekleri ve ilgili bilgi belgeleriyle birlikte Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesi akabinde, derneğimiz ve derneğimize üye haddecilerimiz tarafından 3 şirket yöneticileri hakkında Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunulmuştur..”

Mevzuata aykırı  davranmadık

KONUYLA ilgili olarak Kardemir A.Ş.’den yapılan açıklamada, iddiaların aksine SPK ve Rekabet Kurulu’nun mevzuatına aykırı hareket edilmediği vurgulanırken, bir şirket yetkilisi şunları söyledi: “Haddeciler Derneği’nin iddiaları ile ilgili derhal hukuki müracaatlarımızı yapacağız. Kardemir A.Ş’nin bütün işlemleri tüm mevzuatlara uygun olarak gerçekleştiriliyor. Kardemir, Türkiye’de yapılan toplam çelik üretiminin yüzde 4’üne hakim. Haddecilerin iddialarındaki gibi herhangi bir mala hükmediyor olmamız mümkün değil. İddialarda adı geçen aileler, bu şirketin en zor günlerinde ciddi yatırımlar yaptı. 2002’de Kardemir için sadece 4.5 milyon TL yatırım yapılırken, bu yılın ilk 9 ayında 246 milyon TL yatırım gerçekleştirildi. Batık bir şirketi hayata döndüren insanlar, böyle bir usulsüzlük yapmaz. ”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!