Güvenli internet tek paket olsun, beyaz ve kara liste oluşturulsun

Güncelleme Tarihi:

Güvenli internet tek paket olsun, beyaz ve kara liste oluşturulsun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2011 00:00

İnternet Kurulu, sansür tartışmalarına yol açan ve 22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek filtreleme uygulamasının daha anlaşılır hale getirilmesini ve ‘Standart Profil’in kaldırılmasını istedi.

Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı İnternet Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) hazırladığı filtrelemede köklü değişiklik isteyen rapor hazırladı.

Profil seçimi netleşsin

İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, dörtlü paketin bire indirilmesi ve güvenli internette sadece aile ve çocuk profili bulunması önerilerini de kapsayan bir rapor hazırladıklarını söyleyerek, “Raporda, yoğun tartışmalara neden olan ‘Standart Profil’ ifadesinin kaldırılması ve mevcut durum olarak değiştirilmesi gerektiğini belirttik. 22 Ağustos’tan sonra hiçbir profili tercih etmeyen kullanıcıların durumlarının net bir şekilde tanımlanmasını istedik” dedi. Özeren, rapordaki diğer talepleri şöyle sıraladı:

İnternetin doğasına aykırı olan yurtiçi profilin tamamen iptal edilmesi gerekiyor. Güvenli internet paketinin sadece tek bir paket haline getirilerek farklı profillere ayrılmaması lazım.

Aboneler, tercihlerine göre kısa mesaj, e-posta ya da posta yoluyla güvenli internet hizmetine ilişkin bilgilendirilmeli.

Beyaz ve kara listeler

Profillerde erişimi engellenecek ya da engellenmeyecek listelerin belirlenmesi konusunda beyaz ve kara şeklinde iki liste oluşturulmalı. Çocuk profilinde sadece beyaz listeye erişim sağlanırken aile profilinde beyaz liste ve kara liste dışındaki sitelere erişimin açık olması uygun olur.

Güvenli İnternet hizmeti ile ilgili hazırlanan çalışmada Milli Eğitim Bakanlığı’nın Güvenli İnternet, e-vatandaşlık, bilgi toplumu, internette yaratıcılık ve girişimcilik gibi başlıklardan oluşacak bir dersi ilköğretim müfredatına eklemesi şart.

İnternet, e-vatandaşlık, kişisel haklar kavramlarını ailelere de öğretilmesi gerekiyor.

BTK en kısa sürede değerlendirecek

SERHAT Özeren, “Raporda istediğimiz hususların çoğunu BTK ile daha önce yaptığımız görüşmelere dayanarak hazırladık. Büyük bir bölümü üzerinde zaten mutabakat sağladık. BTK en kısa sürede raporu değerlendirecek” dedi.
Kriterleri belirlemek için bir çalışma grubu kurduklarına da işaret eden Özeren “Bu grubun iki üyesi Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü uzmanı, iki üyesi BTK’dan, iki üyesi de İnternet Kurulu’nun üyesi. Çalışma grubu ilk toplantısını yaptı” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!