Güven kaybı yaşanmadı

Güncelleme Tarihi:

Güven kaybı yaşanmadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2016 22:30

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, darbe girişimi sonrasında piyasaların sıkıntı yaşamaması için tüm kurumların koordinasyonla her türlü tedbiri aldığını belirterek, “Güven kanalında erozyona işaret eden bir şeyle karşılaşmadık, tüm önlemleri de almaya hazırız” dedi.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, piyasa derinliğini ve piyasadaki fiyat oluşumlarını yakından takip ederek gerekli görülmesi halinde finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulabilecek tüm önlemleri alacaklarını söyledi. Çetinkaya, darbe girişiminden sonra dikkat çekici bir sorunla ya da güven kanalında erozyona işaret eden hiçbir şeyle karşılaşmadıklarını ifade ederek, “Bunu bankacılık sektörü ve reel kesim de teyit etti. Önümüzdeki dönemde bunun korunacağını umuyoruz” diye konuştu.

PİYASADA DALGA
Piyasa ise dün yine dalgalı bir görünüm izledi. Borsa İstanbul açılışı yükselişle yapsa da gün içinde kayıplar yüzde 1’i aştı. Borsa günü yüzde 0.65 düşüşle 73 bin 689 puandan kapattı. Tek haneye gerileyen 10 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 10’u aştı ve yüzde 10.02 seviyesinden kapandı. İki yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 0.43 yükseldi ve yüzde 9.39 seviyesine çıktı. Dolar da oldukça hareketli bir gün yaşadı. 3.02 lira seviyelerinden güne başlayan dolar 3.05 lirayı aştı ve bankalararası piyasada son işlemler 3.0454 liradan oldu. Serbest piyasada dolar günü 3.0380 liradan tamamladı. Analistler MERKEZ Bankası piyasanın yanında olduğunun güçlü mesajını vermeye devam ettiğini belirtirken dalgalı hareketin süreceği görüşünde.

GEÇİCİ OLACAK
Çetinkaya, dün düzenlediği basın toplantısında yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Çetinkaya, darbe girişimi sonrasında, piyasaların etkin işleyişinin sürmesini temin etmek için 17 Temmuz’da yeni önlemler duyurduklarını hatırlatarak “Önlemler, finansal sistemin ihtiyaç duyduğu likiditeye etkin bir şekilde ulaşmasına destek sağladı. Merkez Bankası olarak piyasa derinliğini ve piyasadaki fiyat oluşumlarını yakından takip ederek, gerekli görülmesi halinde tüm önlemleri alacağız. Yurt içi belirsizliklerin etkisinin geçici ve sınırlı olacağını değerlendiriyoruz” dedi.

BERABER ÇALIŞTIK
Güven ve tedbir adımları açısından bir (B) planının olup olmadığına ilişkin olarak Çetinkaya, tüm kurumlar gibi Merkez Bankası’nın da olay gerçekleştiği andan itibaren, bankacılık sektörüne sağlanacak likiditeden, finansal ve ödeme sistemlerinin etkin ve kesintisiz çalışmasına, döviz likiditesinden TL likiditesine kadar, tüm unsurlarda alabileceği tedbirleri, muhtelif senaryolarla çalışmaya başladığını kaydetti. İşlerinin gereği olarak sürekli risk senaryolarını yenileyerek yollarına devam ettiklerini dile getiren Çetinkaya, kendilerinin BDDK, SPK, Hazine, Bankalar Birliği ve bankalarla çok yoğun ve yakın temasta bulunduklarını söyledi. Çetinkaya, “Çok yakın bir temasta ve yüksek koordinasyonda ilgili politikaların ve tedbirlerin oluşturulabildiğine şahit olduk. Bu bence çok önemli bir kazanımdır. Bu anlamda, tedbir adımlarıyla ilgili ihtiyaç olursa her kurum, hem kendi başına, geçtiğimiz hafta sergiledikleri gibi yine yüksek bir koordinasyonla her türlü tedbiri Türkiye’de almaya hazırdır” dedi.

NOT DÜŞSE DE BAŞKA KRİTER VAR
KREDİ derecelendirme kuruluşlarının not düşürmesi halinde piyasaların nasıl etkileneceği sorusu üzerine Çetinkaya, yakın zamanda bir rating kuruluşunun aldığı kararı aceleci bulduklarını, kredi derecelendirmelerinin önemli olduğunu ancak herkesin kendi risk değerlendirmesini ayrıca yapması gerektiğini söyledi. Çetinkaya, “Başka unsurların da burada etkili olduğunu düşünüyoruz. Geçmişte de bunu gördük. Bankacılık sektörünün en zor dönemlerde, en olumsuz koşullarda bile borçlarını çevirebilme, ihtiyaç halinde yeni borçlanma yolu ile ikame edebilme konusunda oldukça yetkin olduklarını gördük” dedi. 

SADELEŞMEDE SONA GELİNİYOR
BANKANIN geçen ağustosta başlattığı sadeleştirme sürecinin makul bir sürede sonlandırılacağını söyleyen Çetinkaya, dar ve simetrik bir faiz koridoru ve tek faizden yapılması hedefini tekrar vurguladı. Faiz indirimlerinin sadeleştirme kapsamında olduğunu kaydeden Çetinkaya, sadeleştirmenin bitirilmesi noktasına yakın olunduğunu ifade etti. Çetinkaya, “Sadeleşme süreci para politikasının öngörülebilirliğini artırdıkça risk priminin düşeceğini öngörüyoruz. Sadeleşme sürecinin kur gelişmeleri açısından bizi olumlu bir noktaya taşıyacağı yönünde Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerimizin ortak bir kanaati var” diye konuştu.

TEMMUZ ENFLASYONU YÜKSEK OLACAK
MERKEZ Bankası Başkanı Çetinkaya, raporda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2016 sonunda yüzde 6.6 ila yüzde 8.4 aralığında orta noktası yüzde 7.5, 2017 sonunda ise yüzde 4.3 ila yüzde 7.7 aralığında orta noktası yüzde 6 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Çetinkaya, “Yakın dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen yukarı yönlü hareketlenme ve tütün fiyatlarındaki ayarlamalar, temmuz ayında enflasyonun belirgin bir şekilde yükselmesine neden olacaktır. İlerleyen dönemde gıda fiyatlarında aşağı yönlü bir düzeltme yaşanacağını öngörüyoruz. Tütün fiyatlarındaki artışın 2016 sonu enflasyon tahminini önceki rapora kıyasla yükseltici etkide bulunacağını tahmin ediyoruz. 2016 ve 2017 sonu tüketici enflasyon tahminlerini de değiştirmemiş bulunuyoruz” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!