Gurbetçi vergiden kurtuluyor

Güncelleme Tarihi:

Gurbetçi vergiden kurtuluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, yurtdışında yaşayan Türkler'in yeni vergi tasarısı kapsamında gelir vergisi beyannamesi vermesine gerek olmadığını söyledi. Temizel, ‘‘Bu konudaki çalışmalar sürüyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra ayrıntılı açıklama yapacağız’’ dedi.

Meclis'te bulunan Vergi Reformu Tasarısı ile birlikte başlayan yurtdışında yaşayanların da beyanname vermesi gerektiği tartışmasına son noktayı Maliye Bakanı Zekeriya Temizel koydu. Yurtdışında yaşayan vatandaşların dar mükellef sayıldığını belirten Temizel, gurbetçilerin yurtdışında elde ettikleri kazançları için beyanname vermelerinin gerekmediğini söyledi. Bu konudaki çalışmaları sürdürdüklerine değinen Temizel, ‘‘Arkadaşlarım çalışmalarını tamamladıkları zaman ayrıntılı açıklama yapacağız. Ancak yurtdışında elde edilen kazanç için beyannameye gerek olmadığını söyleyebilirim’’ dedi. Dünya Gazetesi tarafından gerçekleştirilen Globus Sohbetleri'nin konuğu olan Temizel, Vergi Reform Tasarısı'nda yer alan düzenlemelerle istihdam yaratan yatırımların teşvik edildiğini belirtti. Yeni Tasarı'da vergi mükellefleri için mevcut durumdan daha ağır hiçbir maddenin olmadığına değinen Temizel, özellikle çok ağır şartlardan kaçındıklarını söyledi. Bu konuda daha olumlu adımlar atacaklarının da işaretini veren Temizel, şunları söyledi:

Menkul Sermaye İratları ile ilgili beyanname verme zorunluluğunun da yeni olmadığına değinen Temizel, yüksek kazanç elde edenlerden yüksek vergi aldıklarını, bunun yanında kazancı düşük olanlara vergi iadesi verdiklerini söyledi. Borsanın vergilendirilmesi konusunda bir kavramın da yeni getirildiğini açıklayan Temizel, ‘‘Kaynağı ne olursa olsun her türlü kazanç vergiye tabidir’’ dedi.

ŞARTLAR AĞIRLAŞMADI

Bir sanayicinin ‘‘Bu sistemle batmadan nasıl ayakta kalacağız?’’ sorusuna karşılık olarak Temizel, mükelleflere daha ağır bir uygulama getirmediklerini belirterek, ‘‘Biz Türk vergi sistemini içinde yaşanabilir hale getirmenin yanı sıra, vergi kazançlarına indirimler de getiriyoruz’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!