Güneydoğu'ya 18 trilyonluk kaynak

Güncelleme Tarihi:

Güneydoğuya 18 trilyonluk kaynak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Salih Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu'da yarım kalmış ya da işletme sermayesi yokluğu nedeniyle faaliyete geçememiş yatırımlar için kredi olarak kullandırılmak üzere ek bçeye 18 trilyon liralık ödenek koyduklarını açıkladı.

Yıldırım, Elazığ'da yapılan TOBB Doğu ve Güneydoğu Bölge Toplantısı'nda yarım kalmış yöre yatırımları için bu kaynağın Türkiye Kalkınma Bankası aracılığıyla yıllık yüzde 20-30 faizli olarak kullandıracaklarını bildirdi. Bu kaynağın en kısa sürede bölgede yarım kalmış yatırımlara aktarılacağını belirten Yıldırım, ayrıca çeşitli teşvik uygulamaların da gündeme geleceğini söyledi. Yıldırım, kamu arazilerinin düşük bedelle satışı ya da kiralanması, SSK primlerinde indirim, yatırım indiriminde farklı uygulama, vergilerde muafiyet, taşıma desteği gibi teşviklerin yörede yatırım yapacaklara sunulacağını bildirdi.

Salih Yıldırım, şu ana kadar Doğu ve Güneydoğu'ya destek için çeşitli sözler verildiğini, ancak bunların tutulmadığını hatırlatarak, "Ama biz çok farklı bir hükümet olacağız. Bize biraz süre verin. Bu hükümetin çok iyi şeyler yapacağını, kısa süre sonra göreceksiniz" diye konuştu. Yıldırım, özel sektörün de Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım için istekli olduğunu, kendilerinin de hükümet olarak bu tür girişimlere destek vereceklerini kaydetti. Toplantıda konuşan Doğu ve Güneydoğulu işadamları ise, bir Doğu bakanlığı kurulması, eğitimde fırsat eşitliği yaratılması, kapalı okulların açılması, öğretmen açığının giderilmesi, yöre için verilen tevik sözlerinin tutulması, sınır ticaretine engel çıkarılmaması gibi istekleri dile getirdiler. Bu arada, toplantıda konuşan Rekabet Kurumu Başkanı Aydın Ayaydın, Ekim sonunda çalışmaya başlayacaklarını bildirdi. Ayaydın, Teşkilat Yasası ve Yönetmeliği yayınlanmadığı için fiilen faaliyete geçemeyen Rekabet Kurumu'nun geçici bir çözümle faaliyete geçirileceğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!