Güneydoğu'da yarım tesislere 10 trilyon liralık ‘ilk yardım’

Güncelleme Tarihi:

Güneydoğuda yarım tesislere 10 trilyon liralık ‘ilk yardım’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çetebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanması sonrasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun kalkındırılmasına yönelik ilk somut adım atılıyor. Türkiye Kalkınma Bankası, bu bölgede en az yüzde 50'si tamamlanmış tesisler için

10 trilyon liralık destek kararı aldı.

Hükümetin terörist başı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasıyla başlattığı Güneydoğu ve Doğu'ya yönelik yeni kalkınma hamlesinin programı netleşiyor. Türkiye Kalkınma Bankası'na (TKB) daha önce yapılmış başvurular arasında, en az yüzde 50'sinin bitmiş olma koşulunun aranacağı yatırımlar için, bu yıl 10 trilyon lira kullandırılmasına karar verildi.

TKB'nin bu program doğrultusunda başlattığı envanter çalışmasının tamamlanmak üzere olduğu öğrenildi. TKB, 1994 yılından bu yana Banka'ya yapılan yatırım proje başvurularını tasnif etti.

Yetkililer Güneydoğu ve Doğu'ya yönelik kalkınma programının temelini oluşturan projelere yönelik uygulamanın genel hatları konusunda Hürriyet'e bilgi verdi.

1994'den bugüne kadar TKB'ye yapılmış bütün yatırım projeleri incelemeye alındı. 23 ilde, 400'ün biraz üzerinde proje olduğu görüldü.

Bölgeye yapılması planlanna yatırımlar için ayrılan 30 trilyon liranını 10 trilyon lirasının, bu yıl içinde kullandırılması benimsendi. Kaynak, genel bütçeden karşılanacak. Program için ayrılan toplam 30 trilyon liranın kalan 20 trilyon lirası ise gelecek yıl kullandırılacak.

YÜZDE 50 ŞARTI

Bu başvurular arasında öncelik, en az yüzde 50'si tamamlanmış projelere verilecek. Yetkililer, daha önce başlamış bu projelerin, işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle yarım kaldığını bildirdi,

Yatırımlar için kaynağın kullanımına ilişkin usul ve esaslar için önce YPK, ardından Bakanlar Kurulu kararnamesi çıkarılacak.

Bu kararlarla, proje sahibine 6 aylık yeni bir başvuru süresi verilecek.

TKB, kredilendirmeden önce, firmaların yapacağı başvurularda belirtilen bilgilerin doğruluğunu yerinde tesbit edecek. Banka, her bir başvuru için bölgesinde ayrı istihbarat çalışması yapılacak.

İstihbaratı sorunsuz tamamlanan, süresinde yapılmış başvurular arasında seçilecek projeler için düşük faizli ve ora vadeli kredi kullandırılacak. Bu vadelerin, işletme kredisinde 3 yıl, yatırım kredisinde ise 5 yıl olabileceği belirtiliyor.

Bu projelerle toplam 8 bin 200 kişiye istihdam yaratılması hedefleniyor.

AKSİYON PLANI

Bu arada Doğu ve Güneydoğu'yu kalkındırmak için uygulamaya konulması kararlaştırılan programa ilişkin aksiyon planının mart başlarında netleşmesi bekleniyor. Pakette, bu bölgeye yatırım yapanlara araç ve gereç sağlanması da öngörülecek.

Bakanlar Kurulu'nun, Doğu ve Güneydoğu'da yatırımları canlandırmak için acil destek programını yeniden devreye sokma kararı ve Başbakan Ecevit'in OHAL bölgesinde istihdam, eğitim, sağlık sorununun çözümü için planlama ve hazırlık yapılması talimatı doğrultusunda çalışmalar sürüyor.

Erdir: GAP yakında dünyayı besleyecek

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mahmut Erdir, Doğu ve Güneydoğuu Anadolu'da kaybolan hayvancılığı candırmanın tek gayeleri olduğunu söyledi. Erdir'in başkanlığında, Olağanüstü Hal (OHAL) ve mücavir il kapsamındaki 11 ilin tarımla ilgili kurum ve kuruluş müdürlerinin katıldığı ‘‘Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine Yönelik Kalkınma Atılımı’’ toplantısı tamamlandı. Erdir, kalkınma için Ankara'da bir takım projeler ürettiklerini, ancak bunları yerinde yöneticilerle görüştükten sonra hayata geçirmek amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi. Erdir ‘‘Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kaybolan hayvancılığı canlandırmak tek gayemiz’’ dedi. Mahmut Erdir, GAP bölgesi yakın gelecekte dünyayı besleyecek merkezlerden biri olacağını belirtti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!