Günde 100 milyon dolar gelmezse kriz çıkar

Güncelleme Tarihi:

Günde 100 milyon dolar gelmezse kriz çıkar
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2008 00:00

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de üretim maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle sanayicilerin 100 birimlik üretim için 69 birimlik ara mal ithalatı yaptığını belirerek, "Türk sanayicisi Çin, Hindistan, Pakistan sanayisinin komisyoncusu oldu" dedi. Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’nin günlük cari açığı 100 milyon dolar, bulamazsak kriz çıkar" diye uyardı.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son 6 yılda sanayide yaşanan maliyet artışlarına karşılık ihracat fiyatlarının gerilediğini, iç piyasada da ciddi sıkıntı olduğunu söyledi ve "Türk sanayicisi Çin, Hindistan, Pakistan sanayisinin komisyoncusu konumuna sürüklendi. Kendi fabrikasını kapatıyor, onlardan alıp mevcut müşterilerine satıyor" dedi. Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) The Green Park Resort Kartepe’de düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Hisarcıklıoğlu, "Asgari ücret 2003’te 160 dolardı, şimdi 500 dolar civarında. Motorinin litresi 2003’te 0.9 YTL’ydi, şimdi 2.2 YTL. Sanayicinin ihrcat fiyatları aynı. İç piyasada müthiş sıkıntı var" diye konuştu.

ARA MAL İTHALATI PATLADI: Maliyet fiyat ikilemi nedeniyle sanayicilerin üretimde kullandıkları ithal ara mal miktarının hızla yükseldiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "İşlenmiş ara mal ithalatının 100 birimlik sanayi üretimi içindeki payı yüzde 69’a çıktı. Fabrikalar kapanıyor. Son yıllarda Türkiye’nin AB pazarına ihracatında emek yoğun sektörlerin payı hiç artmıyor ama elektronikte de artmıyor. Orta ve yüksek beceri gerektiren imalatın Türkiye’nin ihracatındaki payı yüzde 30" dedi.

İKİNCİ NESİL REFORM: "Biz şimdi İkinci Nesil Reform Paketi’ni istiyoruz. Artık eylem planı değil planlı eylem istiyoruz. Makro ekonomik istikrar devam etmeli bunun için mali disiplin, yapısal reformlar sürmeli" diyen Hisarcıklıoğlu, yeni anayasa konusunun da hayati önem taşıdığını vurguladı. TOBB Başkanı şöyle devam etti: "Anayasa her şeyin başı. 1981’deki şartlara göre, bugünkü şartlar 180 derece farklı. Birçok reformun yapılması mevcut anayasa ile mümkün değil. Mesela sosyal güvenlik reformu. Bu konudaki reform Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.Bu ülkede haklı olduğunuz konuda bile hukuki süreç 2 seneyi geçiyor."

GÜNDE 100 MİLYON DOLAR: Hisarcıklıoğlu, öne çıkan asıl riskin yüksek cari açık olduğunu savundu ve şöyle konuştu: "Yeni hesaplamayla cari açığın GSMH’ye oranı yüzde 8’den yüzde 6’ya gerilemiş. Unutmayalım ki 2007’de şirketlerimiz 32 milyar dolar kredi almışlar. Doğrudan yabancı sermaye 21 milyar dolar gelmiş. Bankalar 4 milyar dolar almış, kısa vadeli fonlarla 3 milyar dolar gelmiş. Cari açık 2007’de 38 milyar dolardı 2008’de 42 milyar dolar bekleniyor. 38 milyar dolar açığın finansmanı için Türkiye’nin her gün 100 milyon dolar bulması gerekiyor. Yani hergün 100 milyon dolar bulamıyorsan kriz çıkacak demektir. "

Dünya krize sürükleniyor Türkiye’yi çok etkileyecek

DÜNYA ekonomisinin bir krizin içine sürüklenmekte olduğunu söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu konuda da şöyle konuştu: "Küresel zararın ABD zarar bilançosu 600 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arasında tahmin ediliyor. Bu durum tabii ki Türkiye’yi de etkileyecek. Etkilememesi mümkün değil. Büyüme dünyada, AB’de ve Avrupa’da gerileyecek. Türkiye ihracatının yüzde 65’ini AB ve ABD’ye yapıyor. Bu ihracatın içinde de tüketim malı grubu yüzde 41 paya sahip. Bu nedenle Türkiye diğer gelişen ülkelere göre daha fazla etkilenecek."

Bedavaya Allah bile vermiyor

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sosyal güvenlik açığının geçen yıl 25 milyar dolara ulaştığını belirtti ve şöyle devam etti: "1982-2007 döneminde sosyal güvenlik faturası olarak 500 milyar dolar ödedik. Bakın, bedavaya Allah bile bir şey vermiyor. Bütün dinlerde cennete girmek için yapılması gereken şeyler var. Yapmazsan gidemezsin. Türkiye’de ortalama 47 yaşında emekli ol ve 25 yıl emekli maaşı alabiliyorsun. Avrupa’da 62 yaşında emekli ol 15 yıl emekli maaşı alabiliyorsun. 1992’de Süleyman Demirel genç yaşta emeklilik imkanı getiren yasayı çıkarınca çok sevinmiştim. Şimdi o günkü o adımın zararanı ancak 40 yılda düzeltebiliyoruz yani üç nesil boyunca sıkıntı olacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!