Günay: Komünizm kapitalizm öldü, kalan tek ‘izm’ turizm olacak

Güncelleme Tarihi:

Günay: Komünizm kapitalizm öldü, kalan tek ‘izm’ turizm olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2010 00:00

Bu yıl 44’üncüsü gerçekleştirilen ve Türkiye’nin ilk kez konuk ülke olarak katıldığı Uluslararası Berlin Turizm Borsası (ITB) Fuarı açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, artık ideoloji dönemleri geride kaldığını belirterek, “Kapitalizm, komünizm, liberalizm gibi kavramlar kendilerini yenilemek zorunda. Artık 21. yüzyılda ‘izm’ler öldü. Bana göre bu yüzyılda kalan tek ‘İzm’ turizm olacak” dedi. Günay, Türkiye’nin 2010 yılında 30 milyon turist sayısının hedeflendiğini hatırlatarak, 2009 yılında yaşanan ekonomik krize rağmen, ‘artı ziyaretçi sayısıyla’ bu yılı kapatan tek ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.

Bu yıl iyimser olacak

Geçen yıl yaşanan krizin tüm turizmciler açısından öğretici olduğunu belirten Bakan Günay, şunları söyledi: “2008 yılında 26 milyon turist sayısı, 2009 yılında yaklaşık 27 milyona yükseldi. 2009 yılında ve önceki yıllardaki başarımızda Almanya ile yapılan işbirliğinin büyük payı var. Ekonomik kriz turizmdeki rekabeti artırıyor. 2009 yılında tüm dünyada yüzde 4’lük Avrupa’da ise yüzde 6’lık bir talep daralması meydana geldi ve turist tercihlerinde iç turizme yönelik eğilimler artırdı. Bunun sonucu olarak da rekabet şiddetlendi. Bu yıla ilişkin tüm otoriteler iyimser bir bakış açısına sahip. Ancak bu yoğun rekabet ortamının süreceği kesin.”

9 kültür alanı var

Şehir ve kültür turizmine ilginin artacağını vurgulayan Günay, şöyle konuştu: “Türkiye deniz, güneş, kum tanıtımının yanı sıra, kültürel tanıtıma da ağırlık verecek. Bununla ilgili olarak ülkemizde bizden önce yaşamış medeniyetlerin bıraktığı eserler tüm insanlığın ortak mirasıdır. Biz bu ortak değerleri ve bu büyük mirası sürdürülebilir turizm anlayışı yani koruma-kullanma dengesi içinde değerlendirmeyi hedefliyoruz. Ülkemizde dünya kültür mirası listesinde yer alan 9 kültür alanı mevcut. 23 kültür varlığımız ise dünya mirası listesine girmeye aday.”

Turizmde hizmet önemli

ALMAN Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Klaus Laepple, Türkiye’de turizm sektöründe çok iyi hizmet verildiğini belirtirek “Türk turizmi müşteriye, hizmete önem veren bir analayışa sahip” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!