Gümrükte kuyruğu teknoloji bitirecek

Güncelleme Tarihi:

Gümrükte kuyruğu teknoloji bitirecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2018 22:12

Gümrüklerde yaşanan kuyrukları Sakarya Akyazı’dan TBMM Dilekçe Komisyonu’na soran Y.E.’ye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakanlık, verdiği yanıtta modernizasyon çalışmaları ve projelerin sürdüğü belirtilerek işlemlerin çok daha hızlı ve kolay yapılması için çalışıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı, gümrük sahalarında işlemlerin daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi için modernizasyon çalışmalarının yanı sıra kapsamlı projelerin de yürütüldüğünü belirterek, “Kara sınır kapılarında gümrük sahasında mobil olarak gerçekleştirilen gümrüklü sahaya giriş kayıt işlemleri, muafiyet fazlası akaryakıt işlemleri, mühür-halat kontrolü, kabin kontrolü X-ray’e sevk etme gibi birçok işlem tablet bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirilebilmektedir” açıklaması yaptı. Son 10 yılda kara sınır kapılarındaki araç ve yolcu trafiğinin de yaklaşık 2 kat arttığı kaydedilerek, “2017 yılında 6 milyon 824 bin araç ve 24 milyon 741 bin yolcuya ulaşmıştır” denildi.

KAPIYA GELMEDEN BEYAN
Sakarya Akyazı’dan TBMM Dilekçe Komisyonu’na yazan Y.E., gümrük kapılarında oluşan kuyruklara çözüm bulunmasını talep etti. Y.E.’nin dilekçesini işleme alan Komisyon, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na sordu. Bakanlıktan Meclis’e gönderilen yanıtta artan dış ticaret hacmi ve genişleyen dış ticaret yelpazesine bağlı olarak, kara sınır kapılarında araç ve yolcu giriş-çıkışlarının önemli oranda arttığı belirtilerek “Son 10 yılda kara sınır kapılarımızdaki araç ve yolcu trafiği yaklaşık iki kat artarak 2017 yılında 6 milyon 824 bin araç ve 24 milyon 741 bin yolcuya ulaşmıştır. Artan ticaret hacminin yönetilebilmesi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan araç ve yolcu işlemlerinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için yeni sınır kapıları açılmış, mevcut sınır kapılarının teknolojik ve fiziki altyapıları da yenilenmiştir” denildi.

Haberin Devamı

Tamamlanan ve halen devam eden modernizasyon çalışmalarına ek olarak, gümrük sahalarında işlemlerin daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi için kapsamlı proje ve çalışmalar yürütüldüğü kaydedilen yazıya şöyle devam edildi: “Bu çerçevede, bakanlığımızca hayata geçirilen TIR elektronik ön beyan uygulaması sayesinde, nakliyeciler için sınır kapısına gelmeden elektronik beyanda bulunma kolaylığı sağlanmıştır. Böylece TIR karnesi veri girişleri ortadan kalkmış ve sınır geçiş işlemleri daha da hızlanmıştır. Kara sınır kapılarında ceza, harç, vergi gibi kamu alacağı tahsilatlarının tek noktada kredi kartları banka kartları yoluyla yapılabilmesine yönelik Bakanlığımız çalışmaları devam etmektedir. Tüm bu çalışmalardaki hedefimiz ise yolcular ile yük taşıyan araç ve sürücülere yönelik hizmetlerimizin ve ayııca diğer kurum ve kuruluşlarca gerçekleştirilen kontrollerin koordineli bir şekilde aynı yer ve zamanda yapılabilmesini sağlamak, bu sayede kara sınır kapılarındaki tüm işlemlerin daha kolay ve hızlı yapılabilmesini mümkün hale getirmektir.”

BAKMADAN GEÇME!