Gümrük ihalesinde son söz Dünya Bankası'nın

Güncelleme Tarihi:

Gümrük ihalesinde son söz Dünya Bankasının
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

GÜMRÜKLERİN modernizasyonu için açılan bilgisayar ihalesinde 27.1 milyon dolarla en düşük teklifi KoçSistem firması verdi. Gümrük Müsteşarlığı sonucu Dünya Bankasına gönderdi. Projeyi finanse eden Dünya Bankası 1.5 ay içinde firma seçimine karar verip sonucu bildirecek.

GÜMRÜKLERİN modernizasyonu için peşpeşe kararlar alınıp uygulamaya geçildi. İşlem sayısı çok düşük olan 120 gümrük biriminin kapatılması, 250 maddelik Gümrükler Yasası'nın Meclis'den 2.5 saatte geçirilmesinden sonra, önceki gün de gümrüklerin modernizasyonunda ‘olmazsa olmaz’ şartı görülen otomasyon ihalesi sonuçlandı.

Bu son ihale ile Dünya Bankası'nın, 1995 yılında açtığı; ancak bugüne kadar işlerlik kazandırılamayan 70 milyon dolarlık modernizasyon kredisi de kullanılmaya başlanmış olacak. Önceki gün sonuçlanan modernizasyon ihalesinde en düşük teklifi 27 milyon 100 bin dolarla KoçSistem firması verirken, onu 300 bin dolarlık farkla Compaq firması izledi.

Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, ihalede gümrüklerin aracı rolü üstlendiğini bildirerek, ‘‘Son kararı Dünya Bankası verecek. Biz burada sadece aracılık ettik. Onların gönderdiği formata uygun işlem yaptık. Sonuçları gönderiyoruz, en geç 1.5 ay sonra kararı bildirecekler’’ dedi. Keçeciler, ilk iki firmanın birbirine çok yakın teklif vermesine dikkat çekerek, ‘‘Dünya Bankası, bilgisayar sisteminin özelliklerine de ayrıca puan veriyor. Bu nedenle ihale kesin bitmiş denemez’’ dedi.

HERŞEY BİLGİSAYARA

Dünya Bankası'nın kararından itibaren otomasyonun bir yılda biteceğini de açıklamasına ekleyen Keçeciler, şu bilgileri verdi:

‘‘Otomasyon, Dünya Ticaret Örgütü ile armonize olmak demek. Onlar, 18 bin 500 malın fiyat ve tüm özellikleri 15 günde bir bize bildirilecek. Bunlar bilgisayarın hafızasına girecek. Beyannamesini doldururken vatandaşa herşeyi, bilgisayar söyleyecek. Vatandaş gümrük memuru ile temas etmeyecek. Bilgisayar ona, ‘Malı bu ülkeden alamazsın; çünkü o ülkede bu mal yok', ‘Bu malın fiyatı bu olamaz, çünkü fiyat şudur' diyecek. Böylece yolsuzluk, rüşvet, suistimal gibi şeyler ortadan kalkacak. Bilgisayarla bilgisayar konuşacak.’’

Otomasyonla çarpraz denetim sağlanacağını da belirten Keçeceler, ‘‘Hangi gümrüğün ne işlemi yaptığı bilinecek. Şimdi, İskenderun'dan giren aracı, Kapıkule bilemiyor. 18 milyon da yıllık TIR girişi var’’ diye konuştu. Bir yıl sonra sistemin hizmete girmesi ile gümrüklerde büyük bir rahatlama olacağını anlatan Keçeciler. ‘‘Meclis'in gümrüklere verdiği desteğe layık olmaya çalışıyoruz’’ dedi.

BİNALAR DA MODERN OLACAK

Keçeciler, Dünya Bankası'nın açtığı 70 milyon dolarlık kredinin geri kalan bölümünü de gümrük binalarını modernize etmek için kullanacaklarını bildirdi. Önceliğin, İpsala ve Habur'a verileceğini kaydeden Keçeciler, cumartesi günü Habur'da incelemelerde bulunacağını aktardı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!