Gül, ’Gidiyorum’ dedi taraftar Ermenistan için harekete geçti

Güncelleme Tarihi:

Gül, ’Gidiyorum’ dedi taraftar Ermenistan için harekete geçti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2008 00:00

Türkiye-Ermenistan arasında 2010 Dünya Kupası Elemeleri kapsamında yarın Erivan’da yapılacak karşılaşmanın önemi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılımıyla arttı. Gül’ün aldığı kararla taraftarlarda hareket geçti. Maça gidecek Türk taraftarların sayısının 1000’i geçmesi beklenirken, daha çok Ermenistan’a Gürcistan üzerinden karayoluyla gidilmesi planlıyor.

TÜRKİYE-Ermenistan arasında cumartesi günü yapılacak maç için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün "Gidiyorum" açıklaması Türk taraftarları da harekete geçirdi. Tarihi maç için Türkiye’den Ermenistan’ın yolunu tutacak taraftarların sayısının 1000’i geçmesi bekleniyor. Bazı işadamları da özel uçaklarıyla Ermenistan’a hareket etmeyi planlıyor. 1000 kişinin futbol turizmi için Ermenistan yolculuğunda harcayacağı para da yaklaşık 300 bin Euro’yu bulacak.

Karayoluyla gidecekler

Türk taraftarlar maça daha çok Trabzon ve Artvin üzerinden karayolu ile gidecek. Bu bölgelerden kalkacak olan otobüsler önce Gürcistan’a sonra da Ermenistan’a geçecek. Bölgedeki tur şirketlerinin verdiği bilgiye göre, Ermenistan’a yapılacak yolculuğun kişi başı maliyeti 150 Euro’yu bulacak. Maça uçakla ve bir gece konaklamalı giden taraftarlar da kişi başı 500 Euro’ya yakın bir harcama yapacak. Maça uçakla gideceklerin sayısı 250’e yaklaşırken, karayolunu tercih eden taraftarların sayısı da 750’yi bulacak.

2010 Dünya Kupası elemelerinde oynayacağımız tarihi Ermenistan maçı için, futbol takımı, federasyon yetkilileri, gazeteciler ve sponsor firmalarda yaklaşık 200 kişilik bir heyetle Başkent Erivan’a çıkarma yapacak. Kiralanan iki uçakla futbol takımı ve görevlileri ile futbol federasyonu yetkilileri aynı uçakta seyahat edecek. Gazeteciler, sponsor firma yetkilileri, dış işleri bakanlığına bağlı görevlilerde ayrı bir uçakla Ermenistan’a uçacak.

Bilet bulmak kolay değil

Ermenistan maçı için taraftarları maça götüreceklerini söyleyen Pronto Tour Genel Müdürü Ali Onaran, şu bilgileri verdi: "Maç için başta çok talep yoktu. Ancak Ermenistan maçı ayrı bir önem kazandı. Taleplerde biraz kıpırdanma var. Uçakla bir gece konaklamalı maça gidişin bedeli 500 Euro’yu buluyor. Maç bileti ile ilgili bazı sıkıntılar gündeme geliyordu. Hala bu konuda tam anlamıyla bir sonuç elde edemedik. Ancak stadyumda Türk taraftarlar için 2 bin 700 kişilik yer ayrıldı. Stadyum çevresinde bilet bulmanın kolay olacağını düşünüyorum."

Rakamlarla Ermenistan maçı

200’e yakın görevli maçı stadyumdan izleyecek.

Türkiye’den 1000’in üzerinde taraftar Ermenistan’a gidecek.

Otel fiyatları yaklaşık 200 Euro’yu buluyor.

Stadyumda Türk taraftarlara 2 bin 700 kişilik yer ayrıldı.

50’nin üzerinde Türk gazetecisi maçı izleyecek.

Bilet fiyatları 20-50 Euro arasında olması bekleniyor.

Maç, 50 bin kişilik Hrazdan Stadyumu’nda oynanacak.

50 bin kişilik stadyum dolacak

YARIN akşam oynanacak Ermenistan-Türkiye maçı için Hrazdan Stadyumu’nun da dolmasını bekleniyor. 50 bin kişilik stadyum için düne kadar 15 binin üzerinde bilet satıldı. Türk izleyiciler için de yaklaşık 2 bin 700 kişilik yer ayrıldı. Maça Türkiye’den gelecek taraftarların yanı sıra Ermenistan’da ve çevre bölgelerde bulunan Türklerin de tribünde yer alması bekleniyor.

Özel uçaklar Gül’le hareket bekliyor

SİVİL havacılık şirketlerinin yetkilileri, maç için Ermenistan’a özel uçak kiralayanların sayısının çok olmadığını belirterek, şu bilgileri verdi: "Normalde maçtan bir hafta önce rezervasyonlar başlardı. Ancak bu maç için çok fazla talep gelmedi. Belki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün maçı izlemek için Ermenistan’a gitmesi talepleri artırır. Bunun için maça gitmeyi isteyen işadamlarının biran önce harekete geçmesi gerekiyor."

Gül’ün ziyareti başlangıç ama diyasporayla iş zor

TÜRK-Avrasya İş Konseyi ve Türk-Gürcü İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin, Ermenistan’la Türkiye’nin hem siyasi, hem de ticari açıdan uzlaşmasının zor göründüğünü savunarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Abdullah Gül’ün maça gitmesinin iki ülke arasındaki ticari ilişkileri hemen doğrudan başlatması düşünülemez. Zaten bu ülkeye Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden dolaylı Türk malı gidiyor. Sorunu çözmek için karşı tarafta Ermenistan hükümeti, diyaspora ve ticaret heyeti olmak üzere üç grup var. Bunlarla 20 kere toplantı yapıldı. Hükümet ve iş adamlarıyla uzlaşma sağlanıyor ancak diyasporayla anlaşma sağlanamıyor. Ermenistan da dışarıdan gelen paralar nedeniyle diyasporaya bağımlı. Abdullah Gül’ün ziyareti başlangıç olarak doğru. Ama Ermenistan’la uzun bir uzlaşmaya gidilmesi zor görünüyor."

Kapılar açılırsa ticaret 1 milyar doları bulur

SINIR kapılarının kapalı olması nedeniyle diğer illerden maça gidişlerin olmayacağını söyleyen Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, şöyle konuştu: "Sınır kapıları kapalı olduğu için geçişler Gürcistan üzerinden oluyor. Bölgeye yapılan ticarette Gürcistan üzerinden yapılıyor. Daha çok bavul ticareti düzenleniyor. Ancak kapılar açılırsa Ermenistan ile Kars arasında 1 milyar dolarlık ticaret olur. Kapıların açılması ihracatımızı da önemli ölçüde etkiler."

Gül, istikrar ve barış için ayağa pas attı

ANKARA Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Ermenistan ile oynanacak milli maçı izlemek üzere bu ülkeye gitme kararı almasını alkışladıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan’a gitme kararıyla bölge istikrarı ve barışı için çok olumlu bir ayağa pas attı. Cumhurbaşkanı Gül bu adımıyla sadece Türk-Ermeni ilişkilerinde değil, Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya’yı kapsayacak şekilde Kafkaslar’daki gerilimin düşürülmesi, istikrar ve iş birliğinin sağlanması çerçevesinde de önemli fırsatlar sağlayacaktır. Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan’a gitme kararıyla bölge istikrarı ve barışı için çok olumlu bir ayağa pas attı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!