’Gücüne inan’ çağrısı yaptı ’Artık ar devri’ mesajı verdi

Güncelleme Tarihi:

’Gücüne inan’ çağrısı yaptı ’Artık ar devri’ mesajı verdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2009 00:00

Türkiye’de iç pazarı canlandırmayı amaçlayan "Kriz varsa çaresi de var" kampanyasının 4’üncü adımı birçok sektörde dünya ve Avrupa lideri olan Türkiye için "Gücüne İnan" mesajıyla atıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Devir, kár devri olmaktan çıktı, ar devri oldu. Birçok şirket krize inat ayakta kalma iddiası ile zarar pahasına yola devam ediyor" dedi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 5 ayaktan oluşan, ilk haftada "Eve kapanma pazara çık", ikinci haftada "Kimse işini kaybetmesin" ve üçüncü haftada "Güven ve istikrar" mesajları verilen "Kriz varsa çare de var" kampanyasının 4’üncü mesajı bir çok sektörde Avrupa ve dünya lideri olan Türkiye için "Gücüne inan" oldu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Yaşanan küresel kriz ortamında devir, kar devri olmaktan çıktı, ar devri oldu. Birçok şirket krize inat ayakta kalma iddiası ile zarar pahasına yola devam ediyor" dedi.

Gücüne inan Türkiye

Kampanyanın yeni mesajının açıklandığı, Topkapı’daki Şişecam fabrikasında düzenlenen toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, toplumun krize duyarlılığını ortaya koyan bu kampanyanın faydalı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Kampanyanın çözüm arayışlarına katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Kampanya birinci ayını doldururken, halktan, özel sektörden, hükümetten ve muhalefet partilerinden aldığımız destek katlanarak artıyor. İletişim kampanyalarında 4’üncü haftaya girerken, yeni afişler yurt genelinde yerini alacak. Bu hafta başta iş dünyası olmak üzere Türkiye’ye ’Gücüne inan’ diyoruz."

Suçlamayı bırakalım

Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel kriz ortamında herkesin zihinlerindeki ezberleri bozması, önyargılarını bir kenara bırakması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: "Alışılmadık bir dönemde, alışıldık önlemlerle yola devam edilmez. Bugünler, yeni bir beyaz sayfayı açmanın tam zamanıdır. Beyaz sayfanın ilk şartı da, suçlama psikolojisini bir kenara koymaktır. Zaman, krizi değil, çareyi tartışma zamanıdır. En küçük bir sıkıntıda işçiyi kapıya koymak ne kadar yanlışsa, ’bütün işverenler kriz fırsatçılığı yaptı, işçileri işten çıkardı’ söylemi de o kadar yanlıştır. Hepimiz biliyoruzki kararlılığın sürdürülebilirliği hükümetimizin gerekli tüm önlemleri almasından geçiyor. Bu noktada orta vadeli mali programın son derece önemli olduğunu düşünüyoruz."

Tedbirler alınıyor

Şişecam gibi dünya rekabet arenasında Türkiye’nin kaliteli üretim gücünü gösteren Türk şirketleriyle, Türkiye ekonomisini oluşturan işçiyle, esnafla, memurla gurur duyduklarını ifade eden Hisarcıklıoglu, şöyle devam etti: "Bu güven ve özveriyi kaybetmediğimiz sürece, üretimden gelen gücümüzle Türkiye’nin önü hep açık olacaktır. Türkiye’nin enerjisi kabına sığmıyor, dünya ekonomisini yönlendiren bir Türkiye için daha yapacak çok iş var. Bu yolda ilk adımımız ise mevcut krizden en az hasarla çıkmak. Bunun için hükümetimiz güven ve istikrarı sağlayan tedbirleri almaya devam etmeli. Bizler de gücümüze inanıp moralimizi kaybetmemeliyiz. Hedefimiz büyük. Zaman, kendine güven ve cesaretle harekete geçme zamanıdır. Zaman, aklımızı, umutlarımızı, coşkularımızı ortaklaştırma zamanıdır. Zaman, önce kendimize, sonra birbirimize güvenme zamanıdır."

’Gücüne inan’a Bodur desteği

ŞİŞECAM
’ın Topkapı’daki fabrikasında biraraya gelen işadamları ve sektör temsilcilerini duayen işadamı Kale Grubu Onursal Başkanı İbrahim Bodur da yalnız bırakmadı. Daima sanayiyi savunduğunu ifade eden Bodur, "Tüm zorluklara rağmen Türk müteşebbisi, iş adamı taşın altına elini değil, ayaklarını da koyarak sanayiyi bu duruma getirmiştir. Bunda herkesin büyük katkısı vardır" diye konuştu.

Türkiye’nin ihracat potansiyeli

Ürünlerimizi 200’den fazla ülkeye satıyoruz.

Türkiye’de ihracat yapmayan şehir kalmadı.

12 şehir 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor.

25’den fazla sektör 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiriyor.

30 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyoruz.

Avrupa’daki 1000 otomobil ve ticari araçtan 62’si Türkiye’de üretiliyor.

Dayanıklı tüketim mallarının 1000 tanesinden 200’ü yine Türkiye’de üretiliyor.

Harcamayı teşvik edici mekanizma şart

SON
dönemlerde çok tartışılan "harcama çeki" ile ilgili görüşlerini de dile getiren Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Harcama çeki isim olarak yakışıklı değilse de, beğenmiyorsak da, dar ve sabit gelirlilerin, emeklilerin, memurların, işçilerin, yeşil kartlıların harcamasını teşvik edecek mekanizmalara ihtiyaç var. Bunun adı ’harcama çeki’ olur veya başka bir şey olur. Bunlardan bir tanesi önemliydi bu açıdan. İstihdamı teşvik paketini kutluyoruz. Meslek edindirme kursları çok önemliydi."

Hangi sektörümüz dünya ve Avrupa liginde nasıl

DÜNYA

2’nci büyük düz cam üreticisiyiz.

5’inci büyük mücevherat üreticisiyiz.

6’ncı büyük çimento üreticisiyiz.

8’inci büyük gemi üreticisiyiz.

10’uncu büyük turizm destinasyonuyuz.

AVRUPA

En büyük tekstil üreticisi.

En büyük TV üreticisi.

En büyük gübre üreticisi.

En büyük çorap üreticisi.

En büyük vitrifiye üreticisi.

En büyük döküm üreticisi.

2’nci mega-yat üreticisi.

3’üncü büyük kaplama üreticisi.

3’üncü büyük demir-çelik üreticisi.

3’üncü büyük jant üreticisi.

5’inci büyük buzdolabı üreticisi.

7’inci büyük otomotiv üreticisi.

NOT: Bu veriler, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun sunumlarından alındı.

KİM NE DEDİ

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu:
İstihdamı devam ettirmenin tek yolu tüketmek, çalışmak ve ihracattır. Tünelin ucu diye bir şey yok. Ama temkini elden bırakmayacaksın.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu: Hep beraber bu işi ele ele olduğumuz takdirde, Türkiye’nin krizden çıkmaması için hiçbir neden göremiyorum.

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kırman: Türkiye yaşanan ekonomik krize çok rahat çare üretecek ülkeler arasında yer alıyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken: Açıklanan 5 pakette de esnaf sanatkar yok. Hep bize akıl, başkalarına para verirseniz, bu sistemi düzeltmek kolay olmayacak.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu: İçinde bulunduğumuz ağır koşulları biliyor, yapıcı eleştirilerden yararlanmaya çalışıyoruz. Ülke yararına olan her çabayı önemsiyor ve destekliyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!