Grip virüsü öldüren klima

Güncelleme Tarihi:

Grip virüsü öldüren klima
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2003 01:59

Sharp, püskürttüğü artı ve eksi iyonlarla virüsleri parçalayarak etkisiz hale getiren yeni teknoloji geliştirdi. Teknosa'nın Türkiye'de de piyasaya sürdüğü Plasmacluster klimalar, bir odadaki grip virüslerini 2 saatte yüzde 99 etkisiz hale getiriyor. Japonya'da bu teknoloji SARS için deneniyor.

Japon Sharp tarafından geliştirilen virüs, bakteri ve küf temizleyen kliması Sharp Plasmacluster, Teknosa tarafından Türkiye'de de satışa sunuldu. Sharp Plasmacluster klima, kullandığı ve kendine tescilli ‘‘artı-eksi iyon jeneratörü’’ sayesinde 13 metrekarelik bir odadaki grip mikrobunu 2 saat içinde etkisiz hale getiriyor. Teknosa yetkilileri, klimanın şarbon (antrax) ve SARS virüsünde ne kadar etkili olduğu konusundaki testlerin Japonya'da sürdüğünü söylediler. Sharp'ın yeni klimasının bir diğer özelliği ise, yaydığı negatif iyonlar sayesinde insanlara zindelik vermesi.

Sharp Plasmacluster serisinin tanıtımı Saklıköy'de düzenlenen bir toplantı ile yapıldı. Toplantıya Teknosa yöneticilerin yanısıra Amerikan hastanesi'nden alerji immunoloji uzmanı Doç. Dr. Jale Göktan da katıldı.

TÜRKİYE 10 KAT HIZLI

Teknosa Genel Müdürü Mustafa Altındağ, halen yıllık 46 milyon adet ile 33.7 milyar dolarlık hacme sahip olan dünya klima pazarının 2002-2005 yılları arasında yüzde 10 büyüyeceği tahminlerinin yapıldığını söyledi.

Aynı dönemde Türkiye'nin klima pazarının ise yüzde 100 oranında büyüyerek yıllık 400 bin adete ulaşacağını belirten Mustafa Altındağ, ‘‘Amacımız, klimayı Türk halkı için lüks tüketim malzemesi olmaktan çıkartmak ve bu pazarda Teknosa olarak 1 numara olmaktır’’ dedi.

HAVADA ASILILAR

Teknosa Genel Müdür Yardımcısı Adnan Paputçu da Plasmacluster'ın hava temizlemede yepyeni bir teknoloji olduğunu söyledi. Paputçu, şöyle devam etti: ‘‘Piyasada klasik filtreli klimaların yanısıra sadece negatif iyon teknolojisi kullanan klimalar bulunuyor. Sharp'ın Plasmacluster teknolojisi ise hem negatif hem de pozitif iyon kullanan tek klima. Bu teknoloji, havada asılı duran ve gözle görünmeyen virüsleri, bakterileri, küf spotlarını ve kötü kokulu molekülleri etkisiz hale getiriyor.’’

Japonya'da Kitasata Araştırma Merkezi'nde Sharp'ın iyon jenaratörü ile yapılan deneyde, bu teknolojinin 13 metrekarelik bir odadaki grip virüsünü 2 saat içinde yüzde 99 oranında etkisiz hale getirdiği ortaya çıktı.

Yine Japonya'da yapılan bir başka testte ise 25 derecelik bir sıcaklık ve yüzde 45 oranındaki nemli bir ortamdaki küf miktarı da 2 saatte yüzde 99 azaltıldı. Klima, 13 metrekarelik bir odada 7 dakika içinde sigara dumanının tamamını yokedebiliyor.

YÜZDE 15 PAHALI

Teknosa yetkilileri Plasmacluster teknolojisine sahip klimalar ile Sharp'ın bu teknolojiye sahip olmayan klimaları arasındaki fiyat farkının yüzde 15-20 civarında olduğunu söylüyorlar.

Klima virüsleri nasıl öldürüyor?

Sharp'ın Plasmacluster teknolojisini kullanan klimalarının içinde bir iyon jeneratörü bulunuyor.

Jeneratör havadaki su moleküllerini hidrojen pozitif ve oksijen negatif iyonlarına ayırıyor ve havaya püskürtüyor.

Havaya püskürtülen bu iyonlar neme dönüşebilmek için hidrojen ararken, zararlı bakterilerin içindeki hidrojen moleküllerine saldırıyorlar.

Virüslerin etrafını saran bu hidroksiller, virüsün içindeki hidrojeni alarak nem haline geliyorlar.

Böylece hidrojeni alınarak parçalanan virüsler de etkisiz hale getirilmiş oluyor.

Küf deneyi

Teknosa yetkilileri, iyon jenaratörü teknolojisinin Sharp'ın ürettiği buzdolapları ve hava temizleyicilerinde de kullanıldığını belirtiyorlar. Teknosa yetkilileri iyon jenaratörünün ortamdaki küfü nasıl yok ettiğini bir test ile de gösterdiler. İki bölmeli bir cam kutunun her bölmesine birer dilim ekmek kondu. Bölmelerin birine iyon jenaratörü yerleştirildi. 5 gün sonra iyon jenaratörü olmayan bölümdeki ekmek tamamen küflenirken, diğer bölümdeki ekmeğin üzerinde tek bir küf bile oluşmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!