Gözler intiharla Denizli’ye döndü 60 tekstilci kapıya kilit vurdu

Güncelleme Tarihi:

Gözler intiharla Denizli’ye döndü 60 tekstilci kapıya kilit vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2009 00:00

Laodikeia’da 7 bin yıl öncesinde dokumacılık yapılan Denizli, tekstil üretiminde köklü tarihinin yanı sıra bu alanda hâlâ Türkiye’nin en büyük üretici şehirlerinden biri. Denizli Basma’nın üretimini durdurmasının ardından, Funika’nın sahibi Osman Nuri Sözkesen’in intiharı gözleri Denizli’ye çevirdi. Kentte son aylarda kapanan tekstil şirketi sayısı 60’ı buldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'NİN EN RENKLİ İŞADAMIYDI

 

UFO'CU İŞADAMI İNTİHAR ETTİ / WEB TV  

DENİZLİ, dünya üzerinde en köklü tekstil tarihine sahip şehirlerden biri. Son yapılan kazılarda Laodikeia’da 7 bin yıl öncesine ait dokuma tezgahı parçaları bulundu. Hierapolis (Pamukkale) binlerce yıl tekstil ürünlerinin üretilmesi ve boyanması, halı-kilim dokumada neredeyse dünyanın başkenti konumunda bulunmuş. Ege’nin bu üretken şehrine ne zaman gitseniz, yerel halktan bu üretim geleneği ve köklerine ilişkin öyküler dinlersiniz. ‘Denizli havlusu’ veya ‘bornozu’ denildiğinde en lüks mağazalardan otellere her yerde son derece yüksek bir algı uyanır. Böylesi bir üretim geleneği olan ve bunun üzerine inovatif çalışmalarla fark yaratmaya çalışan Denizli, üst üste gelen kötü haberlerle büyük bir karamsarlığın içine düştü.

İhracatta büyük çöküş

Denizli Basma ve Boya Sanayi’nin (DEBA) kapısına kilit vuran patronu Esat Sivri, önceki hafta “Anadolu Kaplanı değil, Anadolu eşeğiyiz. Yıllarca aslansın kaplansın diye avuttular. Kaplan ne iş yapar? Bizim yaptığımız iş eşeklik. Param yok, borcum çok, iş arıyorum. Bana uygun bir işiniz varsa talibim. Hâlâ eşek gibi çalışabilirm” demişti. Ardından renkli kişiliği ile tanınan Funika Holding’in sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Sözkesen’in intiharı Denizli’yi salladı. 2008’de 1 milyar 269 milyon dolarlık tekstil ve konfeksiyon ihracatı gerçekleştiren şehir, 2009’da 9 ayda sadece 722 milyon dolara ulaştı. Yılı 1 milyar dolar ihracat ile kapatacak Denizli’de bu 270 milyon dolarlık bir ihracat kaybı anlamına geliyor. Son aylarda Denizli’de kapanan tekstil ve konfeksiyon firması sayısı 60’ı bulmuş.

Moraller çok bozuk

2005 yılında kotaların kalkmasıyla Türkiye, Çin başta Uzakdoğu’dan gelen yoğun rekabetle karşılaştı. Aynı yıllarda değerli TL nedeniyle rekabet gücünü kaybetmekten ve üretim maliyetlerinden yakınan sektör, 2008’in son aylarında hissedilmeye başlayan global krizle birlikte iyice köşeye sıkıştı. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi’ye göre, 2005’ten sonra inovatif ürünlere yönelen firmalar büyük yatırımlar yaparak dönüşüme ayak uydurmaya çalıştılar ve bu pahalı yatırımları yaparken krize yakalanan firmalar büyük darbe aldı. Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Sözkesen’in intiharının moralleri ciddi anlamda bozduğunu söyledi.

İşadamı zuladan silah çıkarıp kendini vuruyor

TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Meclis Başkanı Umut Oran, Denizli’den art arda gelen kötü haberleri değerlendirirken, “İşadamlarını da kast ederek Başbakan ‘Zulalardan paralar çıksın’ denmişti. İşadamları zuladan silah çıkarıp kendini vurmaya başladı” dedi. Funika Holding’in sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Sözkesen’in intiharıyla çok sarsıldığını belirten Oran şu değerlendirmeyi yaptı: “Bizim üretimde ikinci kuşak olan, çok iyi eğitim görmüş, ileri gitmiş, yenilikçi bir işadamıydı. Konvansiyonel bir iş yapmıyordu. Bu adam bu duruma düşüyorsa dikkate almak lazım. Piyasadan sorup öğrendim, çok ciddi bir batak içerisinde değilmiş. Bu işi dikkate, ciddiye alsınlar artık.”

Bu Denizli meselesi değil diğer iller de sıkıntılı

DENİZLİ’deki kötü haberleri değerlendiren hemen bütün sektör liderleri, bunun Denizli’nin değil Türkiye meselesi olduğunu söylüyor. Yeni intihar girişimlerinden korkuluyor. Örneğin Adana’da Mensa, Güney Sanayi, Çınar Tekstil, Koniteks, Çukobirlik, Berdan gibi çok sayıda işletme üretimini ya küçülttü ya da tamamen bitirdi. Bu firmalarda ortalama 500-1000 çalışan bulunuyor. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Adana’da krizden etkilenen ilk 10 konfeksiyon firmasında 8 bin kişi, tekstildeki ilk 10 firmada ise 20 bin kişinin işsiz kaldığını söyledi. Tanrıverdi, uzun vadeli borçlanmaya imkan vermeyen finans sisteminin de sıkıtılara neden olduğunu söyledi.

İntihar eden UFO’cu, 4 şirket için iflas erteleme istemişti

ÖNCEKİ gün güvenlik görevlisinin silahıyla yaşamına son veren Funika Holding’in sahibi Osman Nuri Sözkesen, gök cisimlerine ve uzay bilimlerine olan ilgisi nedeniyle kamuoyunda ‘UFO’cu işadamı olarak tanınıyordu. Sözkesen, ekonomik sorunlar yaşayan otomotivdeki yatırımlarını kapatmak zorunda kalmıştı, son ekonomik krizle durumu zorlaşınca Funika Tekstil’deki üretimini 6 ay önce durdurmuştu. Sözkesen, ödeyemediği borçları nedeniyle 4 şirketi için de iflas erteleme kararı aldırmıştı. Denizli’de Deha TV ve gazeteleri ile UFO Müzesi’nin de sahibi olan Sözkesen bu şirketlerini kısa süre önce satmıştı. Sözkesen, uzayda hayat olduğuna inanıyordu ve UFO çalışmalarına destek veriyordu. Sözkesen, 2000-2001’de İstanbul’da yapılan Uluslararası Unknown Flying Objects (UFO) kongrelerine de ana sponsor olmuştu. İstanbul’da UFO Müzesi’nin açılmasını da destekleyen Sözkesen bir UFOLOJI web sitesi olan siriusufo.org’un kurulmasını da sağlamıştı. 1979’da ODTÜ İnşaat Mühendisliği’ni bitirmiş, 3 yıl İsviçre’de kalmıştı. Ardından Japon İşletmeciliği ihtisası programına katılmak için Honolulu, oradan da Hawaii’ye geçti. Sonra Tokyo Sophia Üniversitesi’nde 5 yıl lisansüstü eğitim alıp, Japon İşletmeciliği ihtisası yaptı. 1984’te Denizli’ye yerleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!