Görme engelliye sinema keyfi

Güncelleme Tarihi:

Görme engelliye sinema keyfi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2015 23:15

Turkcell, ‘Hayal Ortağım’ uygulaması ile Türkiye’deki 800 bin görme engelliye sinema keyfi yaşatacak. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, “Sinemada filmin başlamasıyla birlikte cep telefonunda yer alan sesli betimleme sistemi senkronize olarak görme engellilerin film heyecanını yaşamalarını sağlanacak” dedi.

Haberin Devamı

GÖRME engelliler sinemaya gittiklerinde yalnızca duydukları seslerle filmi anlamaya çalışıyor. Filmin görsel sahneleri, filmin karekterlerinin tipleri, sessizlik anlarında ne olduğu, en kötüsü de yalnızca görsel bir sonla noktalanan filmlere gitmek görme engellilerin sinema keyfini tam olarak yaşayamamalarına neden oluyor. Dün Turkcell’in ‘Young Guru Acedemy’ ve Sesli Betimle Derneği işbirliğiyle geliştirdiği yeniliğin tanıtımı vardı. Turkcell ekibi, projeyi hazırlayanlar, BKM yapımı Hayat Öpücüğü filminin oyuncuları ile hep birlikte sinemaya giderek, telefonlarımıza ‘Turkcell Hayal Ortağım’ uygulamasını indirdik.

ÜCRETSİZ UYGULAMA


Görme engelliye sinema keyfi


Haberin Devamı

Elimizde kulaklıklarımızla filmi izlemeyi deneyimledik. Görme engellileri anlamak için gözlerimize de maske taktık. Film başladığı anda filmin anlatımı da başladı. Görüntülerle ilgili her ayrıntı filmin diyaloglarına karışmadan filmle bütünlük içinde hazırlanmıştı. İşte bu yenilik sayesinde artık Türkiye’deki görme engelliler vizyondaki Türk filmlerini sinemada izleyebilecek. Turkcell abonesi olmayanlar da bu uygulamayı indirip ücretsiz yararlanabiliyor. Proje hakkında bilgi veren Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, Turkcell’in Engel Tanımayanlar çatısı altında gerçekleştirdiği bu projenin dünyada bir ilke imza attığını belirtti. Sevilengül, cepten sesli betimleme sisteminin ilk kez bir mobil uygulama üzerinden gerçekleştirildiğini, sinemada filmin başlamasıyla birlikte sesli betimlemenin senkronize olarak görme engellilerin film heyecanını yaşamalarını sağladığını söyledi.

800 BİN GÖRME ENGELLİ

Burak Sevilengül projenin çıkış noktasını da anlattı. 2014 Mayıs ayında Turkcell’in engellilerle ilgili bir projesinin toplantısında bu fikrin görme engellilerden geldiğini, kendilerinin de o toplantıda “bu işi oldu bilin” diyerek çalışmaya başladıklarını söyledi. “Biz Turkcell markasını ve teknolojideki gücümüzü, YGA ile birlikte de görme engellileri seferber ettik. Bu projeyi hazırlarken görme engelli arkadaşlarımız çalıştı. 6 aylık bir çalışmanın ardından cepten sesli betimleme hizmetini hazırladık. Bizimle aynı duyarlılıkta olan yapımcılar da filmlerin betimlemesini yapmaya başladı” diyen Sevilengül, Türkiye’de 800 bin görme engelli olduğunu, hedeflerinin 2016 yılında tüm görme engellilerin bu hizmetten yararlanmasını sağlamak olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

15 engelli okulunun 8’ine kütüphüne

YGA İcra Kurulu Başkanı Asude Altıntaş da projenin yaratıcılarından. Türkiye’deki 15 görme engelli okulundan 8’inde kurdukları kütüphanelerde fikir geliştirdiklerini, farklı ve yenilikçi fikri olan görme engellileri çözüm ortaklarıyla buluşturduklarını söyledi.

Benim için hafif toplu demişler

HAYAT Öpücüğü filmi Ali Sunal ve Hatice Şendil’in başrolünü paylaştıkları bir film. Daha filmin ilk dakikalarında Ali Sunal’ın tipi de betimlenmiş. ‘Hafif toplu’ olarak betimlenen Ali Sunal konuşmasına da esprili bir dille başladı. Projenin kendi filmleriyle başlamış olmasından mutluluk duyduğunu dile getiren Ali Sunal ve Hatice Şendil, projede yer alan herkese de teşekkür etti.

Haberin Devamı

Umutlu bir başlangıç

SESLİ Betimleme Derneği Başkanı Engin Yılmaz, yaşama eşit ve tam katılım istediklerini anlatırken, “Sinemaya gitmek artık bizim için daha keyifli olacak. Bana bu mutlu son mu diye sordular, hayır umutlu bir başlangış dedim. Ve buna inanıyorum. Bizim için değil bizlerle birlikte birşeyler yapın” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!