Görevden almalar BDDK ve TİB’e sıçradı

Güncelleme Tarihi:

Görevden almalar BDDK ve TİB’e sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2014 01:00

BDDK Başkan Yardımcısı Cangürel ve iki daire başkanı görevden alındı.

Haberin Devamı

17 ARALIK rüşvet operasyonundan sonra bürokraside yaşanan görevden almalar hem Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) hem de Telekomünikasyon İleşitişim Başkanlığı’na (TİB) da sıçradı. BBDK Başkan Yardımcısı Ozan Cangürel, Denetim Daire Başkanları Faik Atay ile Mutlu Tosun’un yanı sıra TİB’deki bütün daire başkanları görevinden alındı.

DENETİMDEN SORUMLUYDU

Ozan Cangürel, 4 Şubat 2013 tarihinde BDDK Başkan Yardımcılığı’na atanmıştı. 2002 yılında bankalar yeminli murakıbı olan Cangürel, 2009 yılında BDDK’da Risk Yönetimi Daire Başkanlığına getirilmişti. Bu görevi 4 yıl yürüttükten sonra 2013 yılının başında denetimden sorumlu başkan yardımcılığına atanan Cangürel, başkan yardımcılığında daha birinci yılı dolmadan görevden alınmış oldu. Yine görevden alınan iki daire başkanı da denetim dairelerinde daire başkanlığı yapıyordu.

‘BDDK’DA ADAMLARIMIZ VAR’

Fethullah Gülen’in telefon görüşmesini içeren “BDDK’da adamlarımız var” başlıklı bir kayıt internet sitelerinde yayımlanmıştı. Ses kayıtlarında, bir bankaya müdahale durumu dile getirilmiş sonrasında da ‘mümkün olsa bile kademelerde arkadaşlar var” şeklinde bir ifade kullanılmıştı. Son günlerde ‘bir bankaya’ BDDK tarafından el konulacağına ilişkin iddialar da basına yansıyor. Bir bankaya el konulmasına ilişkin mevzuat Bankacılık Yasası’nın 14. maddesinde yer alıyor. Bankaya BDDK’nın Kurul üyeleri tarafından el konulabiliyor. 7 kişilik Kurul’daki üyelerden 5’inin aynı yönde oy kullanması gerekiyor. Bir bankaya el konulması için bankanın mali performansının bozulması, dolayısıyla mevduat sahiplerinin haklarının ve mali sistemin güvenliğinin ve istikrarının tehlikeye düşmüş olması gerekiyor. İkinci bir neden ise hakim ortakların bankayı zarara uğratmaları.

TİB’DE DAİRE BAŞKANLARI ALINDI

Görevden alma kervanına “dinlemelerin merkezi” Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı” da katıldı. TİB Başkanlığı’na MİT’ten gelen Ahmet Cemalettin Çelik’in ilk icraatı başkanlıktaki tüm daire başkanlarını değiştirmek oldu. Halen kurumda Hukuk Dairesi, Teknik İşletme Dairesi, Bilgi İşlemleri Dairesi, İdari Daire ve İnternet Daire Başkanlığı bulunuyor. Boşalan daire başkanlıklarına torba tasarının yasalaşmasının ardından atama yapılması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!