Görev zararları Resmi Gazete'de

Güncelleme Tarihi:

Görev zararları Resmi Gazetede
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2001 00:00


Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası'nın görev zararı alacaklarının tasfiye edilmesi hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu kararı ile söz konusu üç bankaya çeşitli tarihlerde kararnameler ve Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu kararları ile verilen görevler sonucu doğan görev zararının tasfiyesinde izlenecek usul ve esaslar belirlendi. İlgili kararname ve Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu kararlarının listesi de yayımlandı.

Kararın birinci maddesine göre, Ziraat Bankası, Halkbank ve Emlakbank'ın görev zararı alacaklarının 31 Aralık 2000 tarihi itibariyle bakiyesine, 1 Ocak 2001-30 Nisan 2001 tarihleri arasında, 4 aylık ortalaması yüzde 235'i aşmamak kaydıyla aylar itibariyle yürütülecek faiz oranları ve buna ilişkin usuller, her bankanın mali bünyesi dikkate alınarak, Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakanın onayı ile belirlenecek.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin 1996-97-98-99 ve 2000 yıllarında çıkarılan bazı kararnameler kapsamında doğan görev zararı alacaklarına ise söz konusu kararnamelerin ilgili maddeleri çerçevesinde 30 Nisan 2001 tarihine kadar faiz yürütülecek.

Öte yandan, bankalar ve belirtilen kararnamelerle Tarım Kredi Kooperatiflerine verilen görevler kapsamında ertelenen veya kullandırılan, vadeleri henüz dolmamış kredilerin de 30 Nisan itibariyle kaydi bakiyeleri belirlenerek, aynı tarih itibariyle kararın birinci maddesine göre hesaplanan bankaların stok görev zararı alacaklarına, Tarım Kredi Kooperatiflerinin de görev zararı alacaklarına eklenecek.

Söz konusu kredilerden vade bitimlerinde Bankalar ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından yapılan tahsilatlar, tahsilatın yapıldığı ayı izleyen ayın ilk haftası içerisinde Hazine'nin 411 nolu hesabına aktarılacak. Tahsilat yapılamaması halinde ise kanuni takip işlemleri bankalar ve tarım kredi kooperatiflerince yürütülecek.

Karar uyarınca, karara ekli listelerde yer alan kararnameler ve Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu kararları kapsamında doğan veya doğacak olan, bankalar ve Tarım ve Kredi kooperatiflerince ön tespiti yapılan görev zararları 2001 Mali Yılı Bütçe Kanununun ilgili maddesi hükmü çerçevesinde tasfiye edilecek.

Görev zararlarının tasfiye edilmesini müteakiben doğacak farklılıklar nedeniyle Hazineye ait yükümlülükler, ilgili yıl bütçesine bu amaçla konulacak ödenek ile karşılanacak. (Ankara-aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!