Goooool!

Güncelleme Tarihi:

Goooool
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2015 23:05

Yaklaşık 14 yıldan beri futbol oyunlarında kıyasıya mücadele eden Electronic Art ve Konami son kozlarını oynadı. Yılda yaklaşık 20 milyon adet satılan futbol oyunlarında Electronic Arts ‘FIFA 16’, Konami ise PES 16’yı kullanıcılara sundu.

Haberin Devamı

BİR yanda ABD merkezli oyun devi Electronic Arts (EA), diğer yanda Japonya merkezli Konami. Bu iki şirket son yılların en iyi oyun üreticilerinden. Ancak her iki şirketin de kıyasıya mücadele ettiği bir alan var. O da futbol oyunu. EA, FIFA serisi ile bu pazarda yer alırken Konami ise Pro Evolution Soccer (PES) serisiyle oyun sektöründeki tüm silahlarını kuşanmış durumda. FIFA serisi ilk kez 1993 yılında oyunseverlerin beğenisine sunuldu ve 1998 yılında FIFA o dönemlerdeki en iyi futbol oyununa imza atmayı başardı. Bu pazardaki potansiyeli fark eden Konami ise 2001 yılında ilk PES oyununu kullanıcılara sundu. Ve tam bu yıldan sonra da günümüze kadar futbol oyunları alanında EA ve Konami arasında kıyasıya mücadele başladı.
İki dev şirket arasındaki bu mücadele ise günümüzde oyun ekonomisi açısından önemli bir yer almayı başardı. Aral Genel Müdürü Ömer Faruk Demir’den aldığımız bilgilere göre 2014 yılında dünyada toplam 160 milyon adet oyun satıldı. Bu oyunlarda futbolun aldığı pay ise yüzde 12. Türkiye’de ise futbol oyunları yüzde 20 civarında pay alıyor. Yani Türkiye’de satılan her 5 oyundan biri futbol kategorisinde. 2016 yılına her iki şirket de çok sıkı hazırlandı. Electronic Arts FIFA 16, Konami ise PES 2016 ile futbol oyunları yarışına girdi. Bu hafta her iki oyunun öne çıkan özelliklerini kıyasladık.

Haberin Devamı

En yeni futbol oyunlarının öne çıkan özellikleri

FIFA 16

Çevik defans: Defans ve hücum oyuncuları artık dengelendi. ‘Çeviklik’ özelliği, hücum ve defans oyuncuları arasındaki harekete denge getiriyor. Takım Halinde Defans özelliği, oyunculara zekice planlama yapma ve pozisyonlarına dair farkındalık kazandırıyor.
Düşünebilme becerisi: Orta sahada, oyunun seyrini değiştirecek türden iki yeni özellik var. ‘Topu Engelleme Zekası’ özelliği oyunculara, paslaşma yollarını kapatmayı kazandıryor. Hedefe Yönelik Paslaşma özelliği ise daha odaklı bir paslaşma sunuyor.
Messi gibi top sürme: Barcelonalı futbolcu Lionel Messi‘nin hareketlerinden esinlenilen Dokunmadan Top Sürme özelliği, oyunculara zaman kazandırıyor. Mesafe yaratan bu özellikle ayrıca vücut çalımı yapılabiliyor ve rakip sahada defans oyuncusunu geçilebiliyor.
Antremansız olmaz: FIFA 16’ya alışkın olmayanlar için özel oyun içi antrenman sistemi EA Sports FIFA Antrenörü tasarlandı. Oyunseverlere, üst düzeyde rekabet etme fırsatı sunan bu özelliğe, yardımcı grafikler eşlik ediyor. Böylece oyun oynanırken öğrenebiliyor.
Kadınlar da sahada: 12 Kadın Milli Takımını tarihinde ilk kez oyuna dahil edildi. Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, İngiltere, Almanya, İtalya, Meksika, İspanya, İsveç ve ABD takımları yer alıyor.
Akıllı telefonlara ücretsiz: Yoldayken de bir futbol deneyimi yaşamak isteyenler için yeni bir mobil oyun geliştirildi. App Store ve Google Play‘den ücretsiz indirilebilecek Mobil FIFA, telefon ve tabletlere konsol kalitesinde bir oyun sunuyor.

PES 16

Haberin Devamı

Bireysellik ön planda: Yeni oyunun en büyük özelliği bireyselliğin ve yeteneğin ön planda olması. Özellikle tek oyuncuyla hareket etmeyi sevenler için birebir olan bu özellik yakın kontrol için geliştirilen yenilikleri de beraberinde getiriyor.
Hava toplarına özel vuruş: Sol kol sayesinde hava toplarına kafa veya vole vurmak için en iyi pozisyonu bulunabiliyor. Tepki süreleri de iyileştirilen oyuncular artık dar alanlarda daha rahat manevra yapabiliyor ve ani yön değişimleriyle rakiplerini şaşırtabiliyor.
Zekice taktikler: Takımın güçlü olması için defanslar kendiliğinden kuruluyor. Futbolcuların özel yetenekleri maçın taktik seçenekleri içinde zekice kullanılıyor. Kaleciler, bu özellikle topa sahip olabiliyor.
Hava şartlarına göre hareket: Yeni oyunun en çok dikkat çeken tarafı ise tamamen geliştirilmiş efektler. Çimde kayarken yağmur damlalarının sıçrayışı, topu doksana doğru vururken yerden kalkan çimen parçacıklarını yeni efektler arasında. Hava yağmurlu ise oyuncular daha kolay kayacak.
Gerçekçi kulüp yönetimi: Oyunun ‘myClub’ seçeneğine futbolcu level sistemleri ve bu moda özel futbolcular eklendi. Maçlarda kazanacağınız GP veya myClub paralarıyla gerçekçi kulüp yönetimi yaşanmasının yanı sıra futbolcular takımın en güçlüsü olmak için mücadele ediyor.
Gol sevinçleri bile ayarlanıyor: Yeni oyunun en çok dikkat çeken özelliklerinden bir diğeri de gol sevinçlerinin kontrolü. Rakibinizin size karşı daha fazla hırslanması için yapılan bu özellik, maça başlamadan önceki taktiksel ayarlardan belirlenebiliyor.

FIFA 16 fiyat listesi (TL)

Haberin Devamı

Bilgisayar 240
Playstation 3 260
Playstation 4 290
Xbox 360 260
Xbox One 290

PES 16 fiyat listesi (TL)

Bilgisayar 80
Playstation 3 200
Playstation 4 240
Xbox 360 200
Xbox One 240

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!