Google CEO’su koltuğu bıraktı 100 milyon dolar tazminat aldı

Güncelleme Tarihi:

Google CEO’su koltuğu bıraktı 100 milyon dolar tazminat aldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2011 00:00

ABD merkezli internet arama motoru Google, nisan ayında görevden ayrılacak olan CEO Eric Schmidt’e 100 milyon dolar ikramiye verdi.

Şirketten yapılan açıklamada, ikramiyenin, hisse, hisse senedi opsiyonları ve son dört senedeki rüçhan haklarını kapsadığı belirtildi. Google’dan geçen günlerde yapılan açıklamada, şirketin kurucularından 37 yaşındaki Larry Page’in CEO’luğu, 10 yıldır şirkette bu görevi yürüten 55 yaşındaki Eric Schmidt’den 4 Nisan’da devralacağı ifade edilmişti.  Şirketin kurucuları Sergey Brin ve Larry Page ile Eric Schmidt, maaşlarını 1 dolarla sınırladı. Ancak üçü Google’ın hisselerinin kontrolünü elinde bulunduruyor. Schmidt, nisan ayında CEO’luktan  ayrıldıktan sonra Google’da kalarak İcra Kurulu Başkanlığı’nı yürütecek. Schmidt’in elinde, 31 Aralık 2010 tarihi itibariyle şirketin yüzde 2.9’unu oluşturan yaklaşık 9.2 milyon adet Google hissesi bulunuyor. Bu hisseler, Schmidt’e şirkette yüzde 9.2’lik oy hakkı sağlıyor.
Hisse satacak
534 bin adet A tipi Google hissesini satmayı planladığı, bunun gerçekleşmesi halinde Schmidt’in Google’daki oy hakkı yüzde 9.1’e inecek. Dünyanın en büyük arama motorlarından biri olan Google, Stanford’da doktora yapan Larry Page ve Sergey Brin tarafından 1998’de 25 milyon dolar yasal sermayeyle kuruldu. Şirketin GooglePlex denen merkez ofisi Californiya’da bulunuyor ve tüm dünyada 10.000 fazla çalışanı var. Şirketin sermaye ortakları, Kleiner Perkins Caufield & Byers ve Sequoia Capital’dan oluşuyor. Şirket ayrıca, içerik sağlayıcı firmalara özel web arama çözümleri de sunuyor. Google, “googol” sözcüğünün üzerinde oynanmasıyla ortaya çıkmış. Edward Kasner adındaki Amerikalı matematikçinin yeğeni Milton Sorotta tarafından üretilmiş olan “googol” sözcüğü 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan sayıyı belirten matematiksel bir terimdir. Google’ın bu terimi kullanması, şirketin dünyadaki tüm bilgiyi organize etme misyonunu yansıtıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!