GM ve Toyota birlikte ‘melez oto’ üretecek

Güncelleme Tarihi:

GM ve Toyota birlikte ‘melez oto’ üretecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük otomotiv firması ABD'li General Motors ile üçüncü büyük firması Japon Toyota, ortaklaşa ‘hybrid’ (melez) otomobil modeli geliştirmek üzere anlaştı. Bu otomobil, hem akaryakıtla, hem de elektrikle çalışacak. Anlaşma, ‘‘İki dev birleşebilir’’ yorumlarına yol açtı.

Dünyanın en büyük otomotiv firması General Motors (GM) ile dünyanın üçüncü büyük otomotiv firması Toyota, alternatif güç kaynakları kullanan yeni otomobil modelleri geliştirmek amacıyla ortak çalışma yapma kararı aldılar.

General Motors Başkan Yardımcısı Harry Pearce, Toyota ile yaptıkları anlaşmanın yeni bir ortaklık anlamına gelmediğini belirterek, ‘‘Ancak yaptığımız çok anlamlı bir iş. Üretilen otomobillerin teknolojik düzeyini geliştirmek için girdiğimiz işbirliğinin etkili olacağını ve diğer firmalarında bizi takip edeceğini tahmin ediyoruz. İşbirliğimiz, yüksek teknoloji kullanımı gerektiren geleceğin modellerinin yaratılmasında maliyeti düşürecektir’’ dedi.

Pearce ayrıca, Toyota ile yeni model üretimi konusunda yapılacak işbirliğinin iki firmanın daha ileri düzeyde işbirliklerine hazır olduğunu gösterdiğini söyledi.

DEVRİM YARATACAK

Yakıt olarak benzin ve mazot kullanan motorlarla elektrik motorlarının karışımı olan Hybrid (melez) motorlar üzerinde çalışacak olan GM ve Toyota'nın üreteceği yeni modellerin otomobil sektöründe devrim yaratması bekleniyor. GM ve Toyota arasında 15 yıldır çeşitli düzeylerde devam eden işbirliğinin yeni bir aşamaya gelmesi piyasalarda iki firmanın birleşme söylentilerine yol açtı. GM'in elektrikli motorla çalışan taşıt üretiminde yoğun üretim yapan ilk firma olması, Toyota'nın da Japonya'da Hybrid modeli üreten ilk firma olarak tanınması iki firmanın yeni enerji kaynakları ile çalışan motor üretiminde başarılı olma şansını yükseltiyor. GM ve Toyota'nın çevreci yeni modeller geliştirmek amacıyla anlaşmaya varmalarından bir gün önce, Ford ve DaimlerChrysler'in benzin ve güneş enerjisini birlikte kullanmayı sağlayan yeni motor sistemleri üzerinde çalışan Ballard Güç Sistemleri firması ile anlaşması ise ilginç bulundu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!