Glock, dünyada 6.5 milyon satıyor Türkiye’de ’hayalet’e bozuluyor

Güncelleme Tarihi:

Glock, dünyada 6.5 milyon satıyor Türkiye’de ’hayalet’e bozuluyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 17, 2009 00:00

Dünyada yılda 6.5 milyon adetlik satışa ulaşan Glock tabancaların Türkiye Temsilcisi Mend Savunma’nın Genel Müdürü Müslüm Erdoğan, "Dünyada yıllık 6.5 milyon satışı olan Glock tabanca Türkiye’de her nedense ’hayalet silah’ diye anılıyor. Öyle olsa x-ray’de farkedilmez, günde 1000 uçak kaçırılırdı. Bu algı markamıza zarar veriyor" dedi.

TÜRKİYE’de daha önce Danıştay saldırısı ve Trabzon’daki Rahip Santoro cinayeti ile gündeme gelen, Ergenekon operasyonları kapsamında Bedrettin Dalan ve İbrahim Şahin’in evinde yapılan aramalarda ele geçirilen Glock marka tabancalar dünya pazarının yüzde 50’sini elinde bulunduruyor. Sadece Türkiye’de "hayalet silah" olarak tanımlanan Glock marka silahların Türkiye temsilcisi Mend Savunma Genel Müdürü Müslüm Erdoğan, "Bu silahlar sadece Türkiye’de kötü olaylarla anılıyor. Eğer bunlar ’hayalet’ olsa, günde 1000 uçak kaçırılırdı. Oysa bu silahlar x-ray ’den geçerken fark ediliyor. Bu algılar markaya zarar veriyor" dedi.

Yüzde 50’sine sahip
 Â
Dünya tabanca pazarının yüzde 50’sini Glock marka tabancanın kapsadığını söyleyen Müslüm Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Daha önce Danıştay ve Rahip Santdoro cinayeti gibi şimdi de Ergenekon operasyonları kapsamında durmadan Glock marka konuşuluyor. Ergenekon operasyonlarında onlarca silah ele geçti sadece 2 adet Glock marka bulundu. Ayrıca bu silahlar yasal olarak ithal ediliyor. ’Hayelet silah’ kavramı da sadece Türkiye’de kullanılıyor."

Fiyatı 4 bin dolardı

Silahların 2008 yılından itibaren Türkiye’ye yasal olarak ithal edilmeye başlandığını anlatan Müslüm Erdoğan, tabancaların Türkiye pazarındaki durumunu şöyle değerlendirdi: "Türkiye’de 2007 yılında 200’den fazla kaçak Glock marka tabanca getirildi. Bu tabancaların fiyatları da 4 bin dolara kadar çıkıyordu. Ancak 2008’den itibaren bu kaçak rakamları hızla düştü. Geçtiğimiz yıl toplam 90 adet kaçak Glock tabanca yakalandı. Bu düşüşte fiyatlarında etkisi oldu. Yasal olarak Türkiye’ye getirilen Glock marka tabancalar ruhsatlı bir şekilde satılmaya başlandı."

6.5 milyon Glock var

Avusturya’da her yıl 500 bin adet Glock marka silah üretildiğini söyleyen Erdoğan, tabancaların dünya pazarı hakkında da şu bilgileri verdi: "Glock, dünya tabanca pazarının yüzde 50’sine sahip. Şu an dünya üzerinde mevcut 6 milyon 500 bin adetten fazla Glock marka tabanca bulunduğu tahmin ediliyor. Sadece Avusturya’da üretilen bu silahlar dünyada 100’den fazla ülkeye gönderiliyor.

Ortalama fiyatı 2 bin 500 dolar

GLOCK tabancaların Türkiye’de ortalama 2 bin 500 dolara satıldığını anlatan Müslüm Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu tabancaların fiyatları Avrupa’da ve Amerika’da daha ucuz. Ancak Türkiye’de yerli üreticilerin korunması amacıyla ithal tabancalar daha pahalıya satılıyor. Yerli tabancaların fiyatları ortalama 1500 TL. Bu fiyatlar pahalı olmasına rağmen Glock’a olan ilgi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük."

Ağırlığı 580 gramdan başlıyor

GLOCK tabancaların dünya silah pazarında devrim yarattığını söyleyen Müslüm Erdoğan, tabancanın özelliklerini şöyle anlattı: "Glock dünya tabanca pazarında önemli bir atılım gerçekleştirdi. En büyük özelliği diğer silahlara göre daha hafif olmasıydı. 580 gram ile 630 gram arasında değişen tabancalar her koşulda kullanılıyor. Çamur içinde bile kullanılan bu silahların garanti kapsamı da diğer tabancalara göre farklı. 40 bin mermi garantisi bulunan bu tabancaların, namlusu ve iğnesi de çelik yapımdır."

Dünya Glock tabanca pazarı

Glock tabancalar sadece Avusturya’da üretiliyor.

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Yılda 500 bin adet Glock marka tabanca üretiliyor.

Ağırlığı 580 gram ile 630 gram arasında değişiyor.

Toplam 44 farklı modeli bulunuyor.

Türkiye’de durum nasıl

2007 yılında Türkiye’de 200’e yakın kaçak Glock ele geçirildi.

2008 yılında Makine Kimya Endüstrisi kurumu (MKEK) tarafından ithal edilmeye başlandı.

Kaçak Glock’ların fiyatı 4 bin dolara kadar çıkıyordu.

MKEK bu silahları ortalama 2 bin 500 dolara satıyor.

2008 yılında 90’a yakın kaçak Glock ele geçirildi.

MKEK’nin 825 adet Glock marka silah getirdiği tahmin ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!