Global piyasaların üzerine ‘Yunanistan kâbusu’ çöktü

Güncelleme Tarihi:

Global piyasaların üzerine ‘Yunanistan kâbusu’ çöktü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2012 00:00

Yunanistan’da, hükümet kurma görevini AB ve IMF’den alınan borç yükümlülüklerini kabul etmeyen Alexis Tsipras’ın alması piyasaları ürküttü. Trispas’ın dış yardıma karşı çıkan diğer sol liderlerle görüşeceği ancak hükümet kuramayacağı beklenirken, Avrupa borsalarında sert düşüşler yaşandı.

Haberin Devamı

GEÇEN pazar günü yapılan ve sonuçların ‘istikrarsızlık ve belirsizlik’ şeklinde değerlendirildiği Yunanistan’da yüzde 16.7 oyla ikinci sırada yer alan ve dış yardım karşıtı parti Radikal Sol Koalisyon’un (SYRIZA) lideri Alexis Tsipras, dün Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’tan hükümeti kurma görevini aldı. AB ve IMF ile yapılan 130 milyar Euro’luk kurtarma paketlerinden gelen yükümlülükleri reddederek Yunanistan’ın  moratoryum (borçlarını ödememe) ilan etmesini isteyen sol partilere yönelecek olan Tsipras’ın ilk olarak Demokratik Sol Parti Lideri Fotis Kuvelis ve Yunanistan Komünist Parti lideri Aleka Papariga ile görüşmesi bekleniyor.  

Ardından parlamento dışı kalan Çevreci Yeşiller temsilcisi Ioanna Kontouli ve Sosyal Anlaşma Partisi Başkanı Louka Katseli ile görüşmesi bekleniyor. Hükümeti kurmak için verilen üç günlük süreyi kullanması beklenen Tsipras’ın Yeni Demokrasi Partisi (ND) ve Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) liderleriyle de görüşeceği belirtiliyor. Seçimlerin çıkmaza sürüklediği Yunan parlamentosunda, yüzde de 18.85 oyla ilk sırada gelerek 108 milletvekili çıkaran ND lideri Antonis Samaras, önceki aldığı hükümet kurma görevini koalisyon görüşmelerinin başarısız olmasının ardından geri vermişti. Öte yandan birbirine yakın oylar alan ve görüş farklılıkları olan 7 partinin koalisyon oluşturamayacağı belirtilerek, haziran ayında yeniden seçimlere gidilebileceği kaydediliyor.

Borsalarda sert düşüş
Cumhurbaşkanı Papulyas’ın hükümet kurma görevini verirken, ülkenin hükümete ihtiyacı olduğunu anımsatması üzerine Tsipras, “Bu, sol için tarihi bir an ve benim için kişisel sorumluluktur” diyerek, eski Komünist Parti Lideri Harilaos Florakis’i anımsattı. Tsipras, “Farklı bir seçim sistemimiz olsaydı ya da daha çok oy alsaydım hükümeti kurmak için daha çok seçeneğim olurdu. Ancak halk buna karar verdi, bu karara saygılıyız” dedi. Yunanistan seçimlerinden tek parti iktidarının çıkmaması ve kemer sıkma politikalarına karşı söylemleri olan partilerin yüksek oy alması nedeniyle geçen pazartesi günü yüzde 7’den fazla düşüş yaşanan Atina Barsası’nda dün de Trispas’ın açıklamalarının ardından kayıplar yüzde 5.5’e yaklaştı. Gün sonuna doğru Almanya’daki düşüş yüzde 2’yi Fransa’daki düşüş ise yüzde 3’i aştı.  Avrupa’daki gelişmelerin gölgesinde hareket eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda düşüş mart ayı sanayi üretimi verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle sınırlı kaldı. İMKB Ulusal 100 Endeksi, yüzde0.3 kayıpla kapandı. Bu arada hükümet kurma tartışmalarının gölgesinde Yunanistan Hazinesi’nde hazirana kadar yetecek para olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bankalara yardım tehlikede

Haberin Devamı

EKONOMİ Bakanlığı kaynaklarını en fazla endişelendiren konu, “tıraş” ve takas işlemi nedeniyle zarar gören Yunan bankalara verileceği taahhüt edilen 29 milyar Euro’nun akıbeti. AB ve IMF, Yunanistan’da kurulacak yeni hükümetin taahhütte bulunmaması halinde 29 milyar Euro’nun tahsis edilmemesi niyetinde.

Hollande 23 Mayıs’ta Merkel ile yüzleşecek

FRANSA cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Euro krizine yönelik Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte geliştrilen kemer sıkma politikalarına karçı çıkan sosyalist lider Francois Hollande’ın galip çıkmasının AB yönetiminde yarattığı karışıklık devam ediyor. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, sosyal paylaşım sitesinden yaptığı duyuruda, Avrupa Birliği (AB) liderleri için 23 Mayıs’ta büyüme ve istihdam konularında gayri resmi zirve öngörüldüğünü açıkladı. Zirvede Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı François Hollande ilk kez AB hükümet ve devlet başkanlarıyla bir araya gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!