Gizli vergi 32 trilyona ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Gizli vergi 32 trilyona ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk Telekom'un telefon hizmetleri ile TEDAŞ'ın elektrik satışından elde ettiği satış hasılatından ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile DMO'nun mal ve hizmet satış hasılatlarından alınarak bütçeye aktarılan "gizli vergi" bu yılın ilk beş ayında 32.2 trilyon lirayı buldu.

Maliye Bakanlığı'ndan edinilen verilere göre, Türk Telekom'un mal ve hizmet satışları gayri safi hasılatından, bu yılın ilk beş ayında bütçeye 13 trilyon 997 milyar lira aktarıldı. Bu rakam, Türk Telekom'un beş ayda elde ettiği gayri safi satış hasılatının yüzde 10'unu oluşturuyor. Yıl sonuna kadar Türk Telekom'un satış hasılatından bütçeye aktarılacak paranın 28 trilyon liraya ulaşacağı tahmin ediliyordu. Ancak, gerçekleşmenin bu rakamın üzerinde olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Aynı sürede, TEDAŞ'ın elektrik satış hasılatından da 14 trilyon 976 trilyon lira bütçeye gelir olarak kaydedildi. Bu rakam da TEDAŞ'ın satış hasılatının yüzde 8'ini meydana getiriyor. TEDAŞ'tan ise bu yıl bütçeye bu yolla 24 trilyon liralık bir aktarma yapılacağı varsayılmıştı. Ancak ilk beş ayda aktarılan paranın büyüklüğü ve yılın geri kalan bölümünde elektrik fiyatlarına gelebilecek zamlar dikkate alındığında, öngörülen 24 trilyon liranın çok daha üzerinde bir paranın bu yolla bütçeye gelir kaydedileceği tahmini yapılıyor.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nden gayri safi hasılatının yüzde 20'si düzeyinde yapılmakta olan bütçeye aktarma ise 2 trilyon 951 milyar lira olarak gerçekleşti. DHMİ'den de yıl sonuna kadar 10 trilyon liralık bir paranın bütçeye gelir kaydedileceği tahmin ediliyor. Yılın tümünde gayri safi satış hasılatının 2 trilyon liralık bölümü bütçeye aktarılması planlanan Devlet Malzeme Ofisi'nden ise ilk beş ayda 260 milyar lira alınarak gelir yazıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!