Girişimcilerle zenginleşiriz

Güncelleme Tarihi:

Girişimcilerle zenginleşiriz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2016 21:06

Global Girişimcilik Haftası bu yıl Türkiye’de 14-20 Kasım tarihleri arasında Endeavor Türkiye ve Uluslararası Girişimcilik Merkezi tarafından düzenleniyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin farklı illerinde girişimcilik ekosisteminin aktörleri toplantılarda buluşuyor. Önümüzdeki hafta da girişimcileri, yatırımcıları ve mentorları bir araya getirecek G3 Forumu toplanacak. Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin aktörleriyle buluştuk. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Endeavor Başkanı Emre Kurttepeli, TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, G3 Platform Başkanı Gülden Yılmaz ve HABİTAT Başkanı Sezai Hazır ile konuştuk.

TOBB GENÇ GİRİŞİMCİLER KURULU BAŞKANI ALİ SABANCI: PARA DEĞİL İNSAN ÖNEMLİ

Türkiye’de son 8-10 yılda girişimcilik konusunda önemli adımlar atıldı. Girişimci 3 haftada 3 ayda yetişmiyor. Girişimciliğin oluşması için ekosistemin oluşması gerekiyor. 2009 yılında bir araştırma yapılıyor farklı ülkelerde, Türklerin yüzde 6’sı kendini girişimci olarak görüyor. Bundan 2 yıl önce yapıldığında ise bu araştırmada oran yüzde 12’ye çıkıyor. Biz şimdi, “2 kat arttı, çok yol aldık” diyebilir miyiz? Bu geçen yıllarda biz girişimciliği ülkenin gündemine koymayı becerdik. Hep finansman sorununu konuşuyoruz. “Rakip fikrimi çaldı, finansman yoktu” diyor, çoğu girişimci adayı. Biz 8’inci kez G3 Forumu’nu yapacağız. Başlarda sponsor desteği bulmakta zorlanıyorduk, artık zorlanmıyoruz. Ekosistem içinde dernekler, üniversiteler ve bankalar var. Çünkü herkes şunu gördü. Ülkeyi zenginleştirmek için girişimcilik iyi bir alternatif. Peki maddi sorunlar diyeceksiniz? Girişimcilik için önemli olan şey para değil. Bunu benim söylemem yanlış anlaşılmasın, bakın örneklere. Dünyanın en iyi girişimcileri bir garaj, bir bilgisayar ve bisikletle başladılar. Evet, Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Ama Türkiye’de de bilgisayar, bisiklet ve çok sayıda garaj var. Girişimcilikte önemli olan fikir. İşin göbeğinde iyi fikir ve insan ihtiyaçlarını doğru anlamak var. Ümit hep var. Türkiye için de ümit var. Türkiye’nin algısının değiştirilmesi için hepimizin yaşadıklarını olduğu gibi anlatması gerekiyor. Girişimcilik tüm dünyada ortak bir lisan konuşur. Silikon Vadisi’ndekilerin yüzde 60’ı yabancı, ama onların ortak noktası daha iyi ve yaşanabilir bir dünya yaratmak. Girişimciler Türkiye’nin doğru anlatılması için de çok önemli. 

Haberin Devamı

TOBB BAŞKAN YARDIMCISI ENDER YORGANCILAR: 81 İLDE GİRİŞİMCİLİK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük 18’inci ekonomisiyiz ama girişimcilik endeksinde 36’ncıyız. TOBB olarak 81 ilde çalışıyoruz. Genç ve kadın girişimciler için yaptıklarımızın dışında İstanbul’daki girişimcilik ekosisteminde de TOBB olarak öncü bir role sahibiz. Özellikle İstanbul’un küresel bir girişimcilik merkezi olması için çalışıyoruz. Etohum ile birlikte yaptığımız Startup Istanbul bu çerçevede son derece önemli bir etkinlik. 63 ülkeden 1000’in üzerinde girişimci İstanbul’a gelerek iş fikrini mentorlara ve yatırımcılara anlatma şansını yakaladılar. Bize yeni girişimciler gerekiyor. Girişimcileri destekler onları iç pazarda da güçlendirirsek Türkiye’den de iyi örnekler çıkacaktır.

Haberin Devamı

ENDEAVOR BAŞKANI EMRE KURTTEPELİ: NEDEN GLOBAL ŞİRKET ÇIKMASIN?

Endeavor 25 ülkede var, kâr gütmeyen bir yapıda, girişimcilerin başarılı olması için mentorluk hizmeti veriyor, girişimcilerin fonlama bulması ve yurtdışına açılmasını sağlıyor. Yemeksepeti bir Endeavor şirketi, geçen yıl yarım milyon dolarlık bir değer yarattı. Pozitron da aynı şekilde, 1.5 yıl önce satıldı, Airties da aynen öyle. Bunların başarısı girişimcilerinin başarısıdır ve onlar da bizim aramızdan çıktılar. Biz hedefi TİM’in koyduğu hedefe yakın koyduk. Global dünyaya bir şirket çıkarmak istiyoruz. Buna odaklandık. Biz, ‘Bu dönemi nasıl fırsata çeviririz?’ diye bakmalıyız. Bugün İsrail bulunduğu zor ortam olmasa belki de global şirketler çıkaramayacaktı. Lokal pazarda işler zor ama globale açılmak da artık zorunluluk haline geldi. Türkiye piyasası zorsa, peki neden ürününü dünyaya açmıyorsun? Bunu engelleyen ne? Silikon Vadisi’nin yüzde 60’ı yabancı. Global olabilmemiz kendi kendimize koyduğumuz bir limit. İyi şirket her zaman her yerde iyidir. Çin’de de Amerika’da iyi olur. Bizim görevimiz yeni girişimcilerin önünü açmak. Ben de hem kendime hem de derneğimize önümüzdeki 5 yıl içinde global dünyaya açılmayı hedef koydum. Skype Estonya’dan çıktı. Estonya’nın yerini bilmeyenler Skype sayesinde ülkeyi tanıdı. Girişimcilerin en önemli hedefi global iş yapmak olmalı… Ülkenin algısı da girişimciler sayesinde değişir, ülke zenginleşir. 

Haberin Devamı

HABİTAT DERNEĞİ BAŞKANI SEZAİ HAZIR: ÇOCUKLARA EĞİTİM

Habitat olarak biz işin sosyal işletmeler bölümündeyiz. 10 yıl önce ‘Girişimcilik nedir?’ deniliyordu. En büyük kazanımlardan biri iller ve girişimciler arasındaki iletişim oldu. Özellikle global düzeyde Girişimcilik Haftası etkinlikleri kapsamında yurtdışındaki etkinliklere katılıyoruz. Son dönemde Türkiye’deki algı negatif bu algının pozitife dönmesi için hükümetin çalışmaları yeterli değil. Girişimcilerin etkisi çok önemli. Biz çocukları girişimcilik konusunda etkilemek için atölye çalışmaları yapıyoruz. Birbirini destekleyen çalışmalar yapılıyor bu da ekosistemin oluşması için çok değerli. 

Haberin Devamı

TİM BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ: UNİCORN (TEKBOYNUZ) ŞİRKET ÇIKARMALIYIZ

Bizim için önemli olan girişimciler arasından ihracatçı çıkarmak. Biz TİM olarak bunun için çalışıyoruz. Küresel Girişimcilik Endeksi’nde Türkiye 28’inci sırada. İnovasyon Endeksinde Türkiye 16 sıra yükseldi, 58’den 42’nci sıraya geldi. Biz TEB ile TİM ortak 9 ilde Girişim Evleri açtık. Girişimcilik üzerine potansiyeli olan yerlere gidiyoruz. Bu illeri de TÜBİTAK projelerine başvuran sayılarına bakarak seçiyoruz. 9 ilde 268 girişimciye ofis, mentorluk, finansman danışmanlığı sunduk. Bu girişimler 2015 yılında 117 milyon lira ciro yaptı. Hepsi teknoloji şirketi. 39 milyon lira devlet desteği, 35 milyon lira da yatırım aldılar. 1153 kişinin de istihdamını sağladılar. 7.5 milyon lira da ihracat yaptılar. Baktığımızda yüzde 5 ihracat yaptılar, önümüzdeki yıl hedefleri yüzde 30 ihracat yapmak. Unicorn (tekboynuz) şirketler çıkarmak bizim için çok önemli. 8-10 Aralık’ta İnovasyon Haftası düzenliyoruz. İlk defa bu yıl 3 gün boyunca ayrı bir salonda yatırım yapanlar ve yatırım alanları bir araya getireceğiz. 

 

G3 FORUMU PLATFORMU BAŞKANI GÜLDEN AYDIN:30 YAŞ ALTI GİRİŞİMCİLER ARTIYOR

Global Girişimcilik Haftası 8 yıldır kutlanıyor. 8 yılda geldiğimiz noktaya bakarsak, TOBB vasıtasıyla 81 ilde etkinlik düzenler hale geldik. Endeavor Derneği 33 ilde 383 etkinlik düzenledi. TOBB olarak düzenlediğimiz G3 Forumu’na her yıl katılan sayısı artıyor ve çok sayıda genç katılımcı geliyor. Üniversitelerden yoğun ilgi görüyoruz. Bu yüzden de bu yıl 30 yaş altı girişimcilerle ilgili farklı bir oturum yapıyoruz. Girişimcileri mentorlarla bir araya getirdiğimiz etkinliklerden verim alıyoruz. Gençler fikirlerini tartışma imkanı buluyor. Bu yıl toplantılarımıza yatırımcılar da gelecek. Yatırım arayışında olanlar için hem fikirlerini geliştirme hem de yol bulma imkanları olacak.

BAKMADAN GEÇME!